Seraların sınıflandırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Advertisements

M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
Hat Dengeleme.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
- BASİT MAKİNELER -  .
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Coğrafya Performans Ödevi
TEMELLER.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
SERA TASARIMI (Seraların Planlanması)
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
Makinede düz dikiş.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Kumaşların Sınıflandırılması/Dokuma Kumaşlar
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Isı Yalıtımı.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Kırınım, Girişim ve Müzik
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
Siloların Genel Özellikleri
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDEYİ TANIYALIM.
Ölçü transformatorları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
YAYLAR.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Seraların sınıflandırılması 1. Büyüklüklerine, 2. Kuruluş özelliklerine, 3. Yararlanma şekillerine, 4. Hareketlilik durumlarına, 5. Örtülerine, 6. İskeletlerine, 7. Çatı şekillerine göre sınıflandırılmaktadır.

Büyüklüklerine göre seraların sınıflandırılması Büyük seralar taban alanı: 1000 m2< Orta büyüklükte seralar taban alanı: 100-1000 m2 Küçük seralar taban alanı:<100 m2

Kurulus özelliklerine göre seraların sınıflandırılması Tek (müstakil) seralar Duvar, sera ya da benzeri yerlere bağlantılı olarak kurulmazlar. Tek çatılı seralar kurmak yerine M çatılı blok seralar kurmak daha yararlıdır. Kuruluş harcamaları daha yüksektir.

Bitisik seralar Bahçe ya da ev duvarına bitişik olarak kurulan seralardır. Duvar seranın kuzey yönünü oluşturur. Sera çatısı güneye eğimlidir.

Blok seralar Birden fazla müstakil seranın yanyana kurulmasından oluşur. Kuruluş harcamaları tek seralardan daha azdır. Bölmeli, bölmesiz ve bağlantılı blok seralar olabilmektedir. Bağlantılı blok seralar ülkemizde yoktur.

BLOK SERA

Kule seralar Hollanda, Almanya, Avusturya ve İngiltere v.b. ülkelerde kullanılır. Amaç; küçük üretim alanından büyük üretim alanları yaratmaktır. Bir dişli sisteme bağlı raf sistemiyle üretim alanı genişletilebilir. Bu raflara saksılar, yetiştirme tekneleri yerleştirilebilir.

Yararlanma durumlarına göre seraların sınıflandırılması Yetiştirme seraları Üretme seraları Araştırma seraları Sergileme seraları

Yetistirme seraları: Sebze, çiçek, meyve üretimi yapılır. Ülkemizdeki seraların; % 94.4 sebze % 3.7 çiçek % 1.9 meyve üretimi

Hareketlilik durumlarına göre seralar Hareketli seralar Hareketsiz seralar

Örtülerine göre seraların sınıflandırılması Cam seralar Plastik (yumusak ve sert) seralar Kombine seralar

Cam seralar; sera örtüsü olarak 2 farklı tipte cam kullanılır (normal pencere camı, empirme cam) Camların ışık geçirgenliği, dayanıklılığı fazla, pahalı Sera örtüsü olarak kullanılan plastikler; Yumusak plastikler: Polietilen (PE),Polivinilklorit (PVC), Sert plastikler: Polimetilmetaklirat (PMMA), Polivinilflorid

Iskeletlerine göre seraların sınıflandırılması İskeletsiz seralar (şişirme seralar) İskeletli seralar

İskeletsiz şişirme seralarda kullanılan örtülerde aranan özellikler; Gerilim kuvvetine karşı koyabilmeli, Yırtılmamalı ve esnek olmalı, yanmamalı, Zamanla fiziksel özelliğini kaybetmemeli, Neme, rüzgara v.s. karşı dayanıklı olmalı.

Şişirme seralarda; genellikle PE ve PVC örtüler kullanılır. Kompresörlerle sera şişirilir. Sera girişlerinin açılması durumunda otomatik düzene bağlı olarak çalışan kompresörler sera iç basıncının istenilenin altına düşmesine izin vermezler. Sera içine hava ya doğrudan ya da iki plastik örtü arasına verilir. En ideali; çift katlı plastik örtü kullanmak ve havayı doğrudan sera içine vermektir. Havalandırma; otomatik düzenlerle sağlanır. (Termostata bağlı vantilatörlerle)

Sisirme seraların üstünlükleri; Kuruluşları kolay ve ucuz İçlerinde dikme olmadığı için makinalı tarıma uygun, Güneş ışınlarını absorbe edecek olan iskelet olmadığı için; ışıklanma %15-20 oranında daha fazla, Dış hava koşulları istenilen düzeye ulaştığında sera katlanıp kaldırılabilir. Sera içi oransal nem daha yüksek olduğundan bitki su gereksinimi %10 kadar daha azdır.

Sisirme seraların dezavantajları; Kar yükünü taşıyamazlar, Rüzgara karşı koyamazlar, Sera içi hava oransal nemi yüksek olduğundan mantari hastalıklar konusunda daha dikkatli olunmalıdır.

Iskeletli seralarda ise iskelet malzemesi olarak; Ahşap, Çelik (işlenmiş demir), Galvenize çelik, Aliminyum, Beton, Sert plastik (PMMA, Polivinilflorid) Bunların kombinasyonu

Çatı Sekillerine göre seraların sınıflandırılması Basit, besik ve yuvarlak çatılı olmak üzere 3’e ayrılırlar. Basit çatılı seralar; tek yüzeyli ve seranın bir duvara dayanması ile olur.

Beşik çatılı seralarda; iki çatı yüzeyi bulunur Beşik çatılı seralarda; iki çatı yüzeyi bulunur. Bu çatı yüzeyleri eşitse ikizkenar, eşit değilse eşlenik olmayan beşik çatı denir. Eşlenik olmayan beşik çatılı seralar, ışığı az olan yerlerde uzun çatı yüzeyi güneye bakacak şekilde ve seralar doğu-batı doğrultusunda kurulurlar. Böylece seralar daha fazla ışık alırlar. Blok seralarda, beşik çatıların birleşmesiyle M tipi çatı şekli ortaya çıkar. Yuvarlak çatılı seralar, güneş ışınlarından en fazla yararlanacak çatı tipidir.