Türkiye Futbol Federasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SPORCU ÇOCUK BESLENMESİ
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
Beslenme ve Performansa Etkisi
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINDA
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
YARIŞMA ÖNCESİ SIRASI SONRASI BESLENME.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
İŞÇİ BESLENMESİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 5.
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
ZİHİNSEL ANTRENMAN Zihinsel Antrenman: Hareket akışının gerçek bir uygulama olmadan yoğun bir düşünme ile öğrenilmesi yada geliştirilmesidir.
Sunum transkripti:

Türkiye Futbol Federasyonu 6-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA BESLENME

DENGELİ VE SAĞLIK BESLENME NE DEMEKTİR ? GÜNLÜK İHTİYACIMIZ OLAN BESİN ÖĞELERİNİN YETERLİ VE DENGELİ OLARAK ALINMASIDIR. 1

AMAÇ ? Her bir futbolcunun günlük çalışma (antrenman) programına göre yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Gelişmeler ile performansın arttırılması, Antrenmanların organizmaya ve organik süreçlere uyumun sağlanması, Futbolcunun mevcut performansını korumak, yükseltebilmek ve bu seviyede tutabilmektir.

Peki o zaman biz bu konu hakkında neler biliyoruz! Beslenme nedir ? Yeterli ve dengeli beslenme nedir ? Enerji nedir ? Sporcular için enerji neden önemlidir?

BESLENME canlıların büyüme, yaşamlarını sürdürme ve sağlıklarını koruma amacı ile gereksinimleri/ihtiyaçları olan enerji ve besin ögelerini yiyecekler ile vücutlarına almalarıdır Yaşamın devamı ve sağlığımızı korumak için vücudumuzun ihtiyacı olan, enerji ve besin öğelerinin herbirinin yeterli miktarda alınması YETERLİ ve DENGELİ BESLENME olarak tanımlanır.

Besin öğeleri 6 ana grupta toplanır .

BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar Proteinler Yağ Vitaminler Mineraller Su

günlük gereksinim kadarı Her bir besin öğesinin vücudumuzda farklı bir görevi vardır. Yeterli ve dengeli beslenmenin kuralı olarak, bu 6 besin ögesinin günlük gereksinim kadarı mutlaka alınmalıdır

ENERJİ Vücut organlarının çalışabilmesi ve günlük yaşamın devamı için gerekli olan yakıttır.

Karbonhidratlar Proteinler Yağ Enerji veren besin öğeleridir.

% 60-75’i Bazal metabolizma BAZAL METABOLİZMA (BM) Vücudun mutlak istirahat/dinlenme durumunda (yemekten 2 saat sonra sırt üstü, uyanık olarak, uzanmış) iken sadece iç organlarının çalışması için harcanan enerjidir. Günlük enerjinin % 60-75’i Bazal metabolizma için harcanmaktadır.

Günlük hareketler ve egzersiz (spor) ile harcanan enerjidir. FİZİKSEL AKTİVE (FA) Günlük hareketler ve egzersiz (spor) ile harcanan enerjidir. Organizma gereksinmesi olan enerjinin %15-30’u bu yol ile harcanmaktadır. 

GÜNLÜK ENERJİNİN ÖĞÜNLERE göre dağılımı ÖĞÜNLER ENJ % DAYANIKLILIK SPORLARI Kahvaltı 20 1300-1400 kcal/gün Ara öğün 10-15 400 - 550 kcal/gün Öğle 25 1200-1400 kcal/gün Ara öğün 10-15 550 - 600 kcal/gün Akşam 25 1500-1800 kcal/gün (Gece 10 400 - 500 kcal/gün) * Beslenme açısından antrenman ve müsabaka ile son öğün arasında 2.5-3 s olması önerilir. 

SU İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşmuştur. Yeni doğanda vücudun % 80’i su iken bu oran,  yetişkinlik çağında % 60’a inmektedir. 

SIVI KAYIPLARI (terleme) Terleme yoluyla, ısının vücut yüzeyinde buharlaşması sağlanarak, vücut ısısının artması önlenir. Terleme ile vücuttan su kaybı olmaktadır. 

Sporcuların alması gereken sıvının; Miktarı; ► Müsabakadan önce  her 15-20 dk 1-2 Su bardağıSB ,► Devre arası  2-3 SB(su bardağı), ► Müsabaka sonrası sporcunun, idrarı açık sarı renk alıncaya kadar, sporcu su içmeye devam etmelidir. 

Çocuk Sporcuda Günlük Diyet Örneği ÖĞÜN BESİNLER SABAH : Yumurta (1adet) Reçel, Bal (1 yemek kaşığı) Tereyeğ (1 / 2 yemek kaşığı) Süt (1 Su bardağı) Meyva (1adet) Ekmek (1-2 dilim) ÖĞLE : Et yemeği ( 2 - 3 porsiyon) Börek (1 porsiyon) Salata ARA : Meyva (2 porsiyon) AKŞAM : Kurubaklagil. Yemeği (2 - 3 porsiyon) Pilav-Makarna (1 porsiyon) Yoğurt ( 1 kase) ARA : Süt (1 bardak) SABAH : Peynir (30 gr) Pekmez Zeytin (10 adet) Süt (1 su bardağı) Domates (1 adet) ÖĞLE : Kuru baklagi. (2-3 porsiyon) Sebze yemeği ARA : Kurutulmuş meyva (2 - 3 kase) AKŞAM : Etli yada yumurtalı yemek (1 porsiyon) Yoğurt (1 bardak) ARA : Sütlü tatlı ( 1 kase)

6-12 YAŞ GRUBUNA ÖNERİLER Şekerli ve gazlı içecekler yerine su için. Bir gün herhangi bir nedenle besin fazla aldığınızda, önceki veya sonraki günler daha az besin alarak enerji dengesini sağlamaya çalışın, bu günlerde daha çok aktif olun. Enerji girişini azaltıp enerji çıkışını artırın. Şekerli ve gazlı içecekler yerine su için. Günde en az 30 dakika spor aktivitesi yapın. Mümkünse okula yürüyerek gidip gelin. Hafta sonları mutlaka sportif bir programınız olsun. Mümkünse asansör kullanmamaya çalışın. Günde 150 Kkal fazla almanız size yılda 5 kg fazla yağ olacaktır. 150 Kkal için 30 dakika da yaklaşık 3,5 km yürünmelidir. Yemeklerden ½ saat önce su için. Yediğiniz tatlıların porsiyonunu paylaşın, yada tatlı yerine meyve seçin. Küçük miktarlarda yiyin. Gece geç yemeyin. Alışveriş yaparken karnınız tok olsun. Kendinize düzenli bir öğün saatleri yapın ve ailenizle birlikte yemeyi tercih edin. Çok fazla acıkmadan yiyin. Mutlaka kahvaltı yapın. Atıştırmalarda meyve ve sebzeleri tercih edin. Tahılların işlenmemiş, sebzelerin çok doğranmamış ve mümkünse soyulmamış halini tercih edin. Tatlandırıcı ve sosları kullanmamaya çalışın. Kızartmalar yerine fırında, haşlama ve ızgarayı tercih edin.

SAĞLIKLI, DİNAMİK VE SEVGİYLE KALIN Her zaman yemek yerken oturun, yavaş yiyin, çiğneyin ve ısırdığınız her lokmanın tadını çıkararak yiyin. SAĞLIKLI, DİNAMİK VE SEVGİYLE KALIN

TEŞEKKÜRLER