CÜMLENİN ÖGELERİ TEOG SORULARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Advertisements

Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
“Sivrilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “başkalarını geride bırakıp yükselmek veya ün kazanmak” anlamında kullanılmıştır? A) Çenesine doğru.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
FİİLİMSİLER.
MELİKE DEMİRDAĞ ARKADAŞ ARKADAŞ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
ZARF VE ÇEŞİTLERİ BÜNYAN ANADOLU LİSESİ ZEYNEP DİNÇ 9/A 35.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
FİİLLERDE ÇATI.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
Yaşlılar için felsefe George Carlin 102 yaşında (Sevimli bir ihtiyarcık) TÜRKÇEYE ÇEVİREN : ONUR AYANGİL SONUNA KADAR OKUMAZSANIZ, YAŞAMINIZDAN BİR GÜN.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİLİMSİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
ZARFLAR [BELİRTEÇLER].
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

CÜMLENİN ÖGELERİ TEOG SORULARI HAZIRLAYAN: ALİ ACAR TÜRKÇE ÖĞRETMENİ EROL YÜKSEL ORTAOKULU

1. İleri görüşlü olmak önemli bir farktır. 2. Yaşlandıkça huyu değişti 1.İleri görüşlü olmak önemli bir farktır. 2. Yaşlandıkça huyu değişti. 3. O, kendine yakışan kıyafeti bilir. 4. Topu tutup yukarı fırlattı. Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde sıfat-fiiI vardır? 1 B) 2 C) 3 D) 4 2013/14-1

Evreni gösterecek tek pencere kitaptır Evreni gösterecek tek pencere kitaptır. Bu cümlede sıfat-fiil, bir sıfat tamlaması oluşturmuştur. Aynı kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Yağmurun gelişi bulutlardan belli olur. B) Kitaplar yaşadıkça geçmiş unutulmayacaktır. C) Konuşmasını öğreninceye kadar susmak güç değildir. D) Hiç umulmadık iyilikler vardır, yıldırım gibi düşer ve yakalarlar. 2013/14-1

Zarf-fill görevinde kullanılan bir sözcük cümleye zaman anlamı da kazandırabilir. Bu kurala uygun bir kullanım aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Koşa koşa evin yolunu tuttu. B) Ağaçların arasından geçip gitti. C) Arkadaşını görünce hızla yanına koştu. D) Usulca eğilerek karıncayı sudan çıkardı. 2013/14-1

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil, bir isim tamlaması oluşturmuştur? A) Dikkat çekmek için çaba harcadı. B) Üçümüz de güle oynaya koşuyorduk. C) Şiiri okuyuş tarzı hepimizi duygulandırdı. Sabah saatlerinde gelen mektubu defalarca okuduk. 2013-14/1 Mazeret

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-acak/-ecek” eki alan sözcük, çekimli fiil görevinde kullanılmıştır? A)Çok zormuş buralarda oturulacak ev bulmak. B)Haftaya bizi ziyarete gelecek o çok sevdiği- miz şair. C)Şaşkınlıktan söyleyecek söz bulamadık. D)Gelecek yıl hep birlikte tatile gideriz. 2013-14/1 Mazeret

Denizdeki adalara harıl harıl yağan gün 1 aydınlığı, insanların üzerine parlamakla 2 3 seviniyordu. Orada bir hülya, bir rüya vardı. İnsanın her zaman özlediği bir hülya. 4 Bu metindeki altı çizili sözcüklerden hangi si fiilimsi değildir?   1 B) 2 C) 3 D) 4 2013-14/1 Mazeret

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil kullanılmıştır? A)Yazar, toplantımıza katılınca çok sevindik. B)Çalışan, üreten insanın yanında yer aldı. C)Halkın arasında yaşamış bir yazardır. D)Öykülerinde insana gösterdiği yakınlık eskimedi. 2013-14/1 Mazeret

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 Adını daha çocukluğumda duyduğum, 1 yazıları o yıllardan bu yana bende büyük 2 etkiler bırakmış bu adamı, şimdi yakından 3 görüyorum. 4 Bu cümledeki numaralandırılmış sözcükler- den hangisi fiilimsidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 2013-14-2

Kitapta, beş duyumuzla tanıyıp 1 hoşlandığımız şeylerden, verimli çalışmanın 2 doyulmaz sevincinden ve birbirimize duydu- ğumuz sevgiden 3 söz eden şiirler bulunuyor. 4 Bu cümlede numaralandırılmış kelimelerden hangisi fiilimsidir?   1 B) 2 C) 3 D) 4 2014-15/1

Bütün gece yağan karın kapadığı yollar nihayet açıldı. Bu cümledeki altı çizili kelimeyle aynı türde olan fiilimsi, aşağıdakilerin hangisinde yer almaktadır?   A) Habersiz gelişi hepimizi sevince boğdu. B) Eve gidince bu konuyu konuşuruz. C) Sorulara düşünerek cevap veriyordu. D) Yolda okunacak bir kitap istiyorum. 2014-15/1

A) Asil duruşu daima gözümün önündedir. 18. Aşağıdakilerin hangisinde isim-fiil kullanılmamıştır? A) Asil duruşu daima gözümün önündedir. B) Adadan dönmemize bir saat kalmıştı. C) Bu, birçok kişinin emek verdiği bir kitaptır. İlkbaharı düşünmek her zaman içimi ısıtıyor. 2014-15/ 1 Mazeret

A) B) C) D) 2014-15/ 1 Mazeret Pencereleri geniş, doyasıya güneş alan bir salondaydık. Güneşin tadını çıkarıyorduk 2 bu soğuk kış gününde. Günlüğümü yazmaya 3 burada başladım.   Bu metindeki altı çizili sözcüklerle ilgili aşağıdakilerin hangisinde verilenler doğrudur? A) B) C) D) 2014-15/ 1 Mazeret fiilimsi fiil isim

18. (I) Bambular daha çok tropikal bölgelerde yaşayan çiçekli bitkilerdir. (II) Bambuların bazı türleri çok hızlı büyür. (III) Öyle ki günde bir metre kadar uzayanları vardır. (IV) Bu bitkiler genellikle yıllarca büyüyüp geliştikten sonra çiçek açar. Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır? A)I. B) II. C) III. D) IV. 2015-16 / 1

2015-16 / 1 Sesin nerde kaldı, her günkü sesin Unutulmuş güzel şarkılar için Bu dizelerdeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Bir yer var, biliyorum Her şeyi söylemek mümkün Yıllardır görmediğimiz kentin Yürümüştük anısıyla eski cumbalı evlerin Niçin oyun biterken en sonra hatırlanır Hatıralarımızın en tatlı oyunları Kaç gündür gözlerimi bile kırpmadan Yağmur altında bir şehre bakıyorum 2015-16 / 1

Elimi çok dallı bir ağaç gibi Tutarım gökyüzüne I Bir deve gürültüler içinde koşar, koşar, koşarken II Güneş doğmadan evvel varmak için III IV Ufka... Bu dizelerde numaralanmış kelimelerden hangisi fiilimsi değildir? I. B) II. C) III. D) IV. 2015-16 / 1 Mazeret

Serinlik etrafı kaplar kaplamaz parklar ve bahçeler çocuklarla doldu. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi bu cümledeki fiilimsiyle aynı türdedir? A) Başka yoldan vapur iskelesine gitmek için yolu çok uzun buldum. B) Nevin kendi kendini sorgulamaya başlar bu olaydan sonra. C) Öykünün sonunda gelişen olayları yeniden işledim. Köyünde cumartesi ile pazarı tarlada çalışarak geçiriyordu. 2015-16 / 1 Mazeret