PSİKİYATRİ HASTANELERİNDEN TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİNE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Acil Olguya İlk Yaklaşım
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
Yeşil ve mavinin buluştuğu Urla’da çam ağaçlarının içinde keyifli, sıcacık bir atmosferde güvenli, rahat ve konforlu bir hayat…
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
HASTANELER ARASI NAKİLLER
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
HÜKÜMET POLİTİKALARI.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Tek ve Çok Ailelik Konutlarda Mekan Örgütlenmesi ve Plan Tipleri
Hasta Hakları Nelerdir?
Güçlü Kişilik Özellikleri Üstün Yönetsel Beceriler
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
Doktor Doktor öncelikle insanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlık durumunun geliştirilmesini.
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
TOKAT KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Acil Servis Temizliği.
RUH SAĞLIĞI HASTANE VE KLİNİKLERİNDE GÜVENLİK Prof. Dr. Medaim Yanık.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
REHBERLİK DERSİ III.
Yetkinlikler Yetkinlikler belirli bir görevi başarıyla yerine getirebilmek için beklenen ortak kurumsal davranış ve tutumları tanımlanmaktadırlar.
EVDE HASTA BAKIMI.
YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı AKYURT İLKOKULU TANITIM SUNUSU.
Etkinlikler ve Örnek Formlar
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
Doğrudan Gözetimli Tedavi
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
Kamu Hastaneleri Birliği
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON VE KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ.
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
Tanıtım IMPR Humanitarian 2012’de kurulmuş ulusal bir sivil toplum kuruluşudur. 11+ milyon doların üzerinde bütçeyle çalışmaktadır. Türkiye’de 21 ilde,
Sosyal Hizmet Uzmanının Önemi
Psikiyatri hastanelerinden topluma doğru...
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
One Touch Video Kurumlar, İşletmeler ve Çağrı Merkezleri için internet tabanlı ve mobil etkileşimli video çözümü 2010 Avaya Inc. All rights reserved.
Sağlık Kurumlarında Müşteri Memnuniyeti
Hastaneler ve Bina Yönetimi
Özel Körfez Marmara Hastanesi
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
Psikiyatri hemşireliği tarihçe, standartlar, roller Prof. Dr
Madde Bağımlılığı Politikası
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
REHBERLİK DERSİ III.
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
Sunum transkripti:

PSİKİYATRİ HASTANELERİNDEN TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİNE RUH SAĞLIĞI DEPARTMANI WHO EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BİRİMİ TRIESTE Daniela Speh Çeviren: Psk. Çağıl Doğan

Açık kapı – kısıtlama olmaması Mümkün mü? Peki NASIL?

Bir kalite göstergesi olarak? Bakım alanında tamamen farklı bir sistem!!!! Hastalar değil «Kişiler» Farklı bir düşünme şekli Farklı bir çalışma şekli Görüşmelerle şekillenen

HAKLAR, SORUMLULUKLAR, HİKAYE ve İHTİYAÇLAR Merkezde olan «Kişi» Hastalığın da ötesinde HAKLAR, SORUMLULUKLAR, HİKAYE ve İHTİYAÇLAR

Ruh Sağlığı Departmanı (TRSD) Verilen Hizmetler Hastaneden çıkarma süreci 7gün 24 saat Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM’ler) destek ve psikiyatrik hastanelere yeni yatışlardan kaçındırmak için hizmet sunuyor (1980) Aileler/ebeveynler/komşularla güçlü işbirliği Daireler/grup evleri İşe yerşetirme(örn. Sosyal kooperatifler)

TRIESTE’de 4 BÖLGE

4 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM’ler) (kaynak alanı 60,000 nüfus) haftanın 7günü 24 saat açık 4-8 yataklı, Üniversite kliniklerini de içeren TRSM’lerin merkez ekseni (hastalığın da ötesinde ihtiyaçlar, haklar ve sorumluluklara bakma) (2016)

Toplum temelli hizmetler: 7/24 hizmet TRSM’ler(her biri) 60.000 nüfuslu alandan sorumlu buna akut talepler de dahil Tüm kuruluşlar ve mümkün olan tüm hizmetlerin seferberliğinde (tam yetkilendirmeden kaçınarak) Parçalanmamış bakım sistemi: tek bir noktadan tüm girişleri-imkanları sağlama TRSM: Ne aracılık hizmeti ne de sadece poliklinik işi, daha çok hizmet ağının «Çekirdeğinde» “yaşamın bütününde” destek Psikiyatrik hastaneler olmadan 9

TRSM Karakteristikleri İlişki ilk öncelik (Kriz anında bile) Takım çalışması: multidisipliner ve yaratıcılık, aynı takımın sahip olduğu krize müdahaleler gibi çeşitli işlevler Kurtarma ve vatandaşlık Tepkiler çabuk ve esnekçe (iş organizasyonu), bekleme listeleri-kuyruklara sebebiyet vermeden Terapötik planlar bireysel geçmişe, ihtiyaçlara ve beklentilere dayalı Gerektiğinde kriz anında bire bir kişiselleştirimiş destek Tedaviye uyuma dikkat kesilerek

TRSM içindeki işlevler, aktiviteler ve müdahaleler TRSM’deki temel eksen: kapsamlı bakım (sosyal ve klinik bakım, farklı kaynaklarla entegre edilmiş) İşlevler: yemek, gündüz/gece misafirliği, D.H., ev ziyaretleri, terapötik konsültasyonlar, bireysel ve grup terapileri, grup aktiviteleri, farmakoterapi, bakım desteği, psikososyal destek, ağların aktivasyonu, psikososyal rehabilitasyon, konutlar, işe yerleştirme, iş ücreti / geliri (teşvikler/nakit sübvansiyonlar) , sosyallik katma ve servest zamanlar vb. 11

TRSM içindeki işlevler, aktiviteler ve müdahaleler Yaşam durumu ( restorasyon, temizlik-bakım, diğer evsel çözümler için arayışlar) para / gelir (nakit hibeler, merkezdeki kasaların kullanımı, günlük para yönetimi, mal mülk koruma ve savunma işleri ile ilgili uğraşlar) Kişisel bakım (çamaşırhane, kişisel hijyen, kuaförlük, çamaşır) İş olanakları ( sosyal kooperatiflerle anlaşma,assignment to a co-operative society, merkezdeki gündelik işler, iş hibeleri) Boş zaman aktiviteleri ( tiyatro, resim, müzik, grafik, dikiş, seramik, jimnastik, kayık gezintisi, günlük geziler, tatiller, partiler, sinema ve şovlar ile ilgili atölye çalışmaları).

14

RSD’daki toplumcu uygulamalar için birçok yönden ilişkili kriterler / ilkeler Sorumluluk (hesap verebilirlik) toplumsal ruh sağlığı için = tek bir noktadan giriş ve referans verme, kamu sağlığı bakış açısı Talebe yönelik aktif hareketlilik ve bulundurma = kolay erişilebilirlik eşiği, proaktif ve açık görüşlü bakım Terapötik devamlılık = bakım içinde dönüşümlerin olmaması Toplum içindeki krize müdahale= Hastane yataklarında akut hasta bakımının olmaması Kapsamlılık = sosyal ve klinik bakım, bütünleştirilmiş kaynaklar Takım çalışması= multidisipliner ve tüm takıma yönelik yaratıcı bir yaklaşımla Yaşamın bütününde yaklaşımı= iyileşme ve vatandaşlık, kişinin merkezde olduğu This responsibility should be understood not only with respect to problems which can be defined as pertinent on the basis of a specific symptomatology, but also in terms of prevention with regards to social problems that impact upon the individual’s quality of life. This involves the following: 16 16

Kriz durumunda erişim ve tepki 8-20: TRSM içinde direkt muattaplar, resmi-bürokratik değil, gerçek zamanlı mobil cevap verme 20-8: Acil servis departmanı üzerinden , sonrasında gece boyu acil ünitesinde konaklama (psikiyatrist icapçı) Fakat: Acil üniteye bireysel müracaat olmaması bir kural. 8.00’den sonraki gün TRSM takımı çağrılır Genellikle: Krize evde ya da konuk edilen Merkez’de destek sağlanır Gönülsüz tedaviden uzak durulur Gönülsüz tedavi durumunda TRSM ilk seçenek olarak değerlendirilir. Rezervasyonsuz, hemencecik anında değerlendirme ve alma, kolay erişim, erken işaretleri fark etmede düşük eşik vb. Erken ve çabuk gerçek zamanlı müdahaleler Beraber eşlik edilerek…..

Sosyal habitat Bir TRSM’nin sosyal habitatı birçok farklı bakış açısının bir karışımı, bu yerlerde atmosferi etkileyen ve kondisyonu sağlayan çocklu faktörler ile oluşturulur. Çünkü sosyal habitatlar hem operatörler hem de kullanıcıların olaya verdiği tepkilerle ilişkili ve değişkendir. Yayılma halinde olan, ve herşeyi sürdüren element bu değişimdir, ve hizmetli verirkenki en hassas elementi karakteristiğidir bu ortamın.

PARAMETRELER, KALİTE ve KARAKTERİSTİKLER TRSD Sosyal Habitatı bir seri faktör ve değişkenlerin hem yapısal(mimari, dizayn, mobilyalar) hem de insani-ilişkisel( Roller ve gücün gerçekte nasıl bir kurumsal etki oluşturduğuyla iligli) etkileşimiyle ortaya çıkan bir üründür.

Toplum alanları, herkese açık, bazı alanlar kısıtlı erişimi olan bazısı da ortak alanlarda Özelleşmiş bölgeler, özel aktiviteler için (örn. Mutfak, çamaşırhane vb.). Çokişlevli bölgeler, operatör ve kullanıcıların, ziyaretçi ve gönüllülerin karışık işlevler, aktiviteler için kullanılabilecekleri alanlar (oturma odası vb.) Sosyalizasyon: güçlü sosyal-ilişkisel boyuta müsait Kendine yardım, arkadaşlıklar, grup aktiviteleri Esneklik: TRSD’nin bir krize girerken daha organize ve her koşula cevap verecek yapılandırmalar ile gitme kapasitesi

BİR TRSM’nin KALİTE, YAPILANDIRILMIŞ VE ÇEVRESEL YÖNLERİ, düşük eşik (erişime kolay hizmetler) Ev benzeri ortamlar (odalar, mobilya) Gece-gündüz bölgesi Yaşayan oda/sosyal alanlar Az yatak (en fazla 8) Sabit belirgin ayrımlar olmadan, ofisler ve kullanıcıların odalarında AÇIK KAPI Habitata yönelik müthiş dikkat Hoşa gitmeyen kokular olmadan Erişlebilir ve çok-işlevli ortak alanlar Danışma masası (talep almak) KISITLAMASIZ Esnek ziyaret saatleri ile Ortak oturma odaları kullanıclar ve personel için Mahremiyeti garanti eden alanlar Bireysel kilitli dolaplar ve başucu masası Boş zaman eşyaları(radyo, TV, projektör, bilgisayar, masa tenisi vb.) Mobilyalanma: Sadece tıbbi değil kullanışlı eşyalar ile Konforlu ve keyif veren iç dizayn Düzgün çevre (temiz, sterilize ve uygun düzenlenmiş) İyi yemek (örtülü masalar ve tam takım düzen) Teras ve bahçe Mantıklı ulaşım imkanlığı

23

Toplum ve Hastane: Genel Hastanedeki Acil Ünitesi Acil üniteleri genellikle genel hastanelerde konumlanmış ve «normal hastane odası» görüntüsündedir. Genellikle kirli, soğuk, davetkar olmayan, ve aşırı tıbbi bir görüntü içerir. Akıl hastanelerinin kişisel-yoksunluğunun ve kurumsallığını hissettirir. Trieste’deki acil ünitesi: Toplum ve hastane arasında bir köprü görevini görür, özellikle TRSM’ler ile bağlantı ve koordinasyonu sağlama açısından. Hastane içinde hastane gibi olmayan bir alan oluşturmaya çalışır. Sorunlar: beklemeler, yüksek yoğunluk, kullanıcılar hakkında kısıtlı bilgi, yaşlı bireyler vb. En azından habitatın geliştirilmesi sonunda agresif davranışları azaltmayı başarmıştır. 24

26

O «yataklar «şimdi nerede ? 1971 yılında: Psikiyatri hastanelerinde 1200 yatak1200 beds in Psychiatric Hospital 2014 yılında: 4692 insan toplumun tam içinde: Toplamda 27 toplum kriz yatakları 24 saat çalışan TRSM’ler içinde(900-1200 kişiye göre) Ortalama yaış süresi 11 gün Altı akut yatak genel hastanede (3,5 / 100.000 - 814 erişim) 48 grup evi mekanı

Açık kapı sistemi ile çalışmak Açık kapı olmadan profesyonel ilişkişsel beceriler gösterilemiyor. Özgürlüğüe giriş ile birlikte kişinin kendi gücünün kullanması ve bunu pratik etmesi sağlanıyor. Operatör hem bireysel hem profesyonel olarak yer almalı: pazarlığını-ilişkisini eşit şartlarda, alternatifler sunarak, kişinin ilgi odaklarına ve kaynaklarına hitap ederek oryante etmeli

NASIL? Saygı, güven ve ilişki ile Kişinin ihtiyaçlarını yine bizzat kişi ile çözme Saygı, güven ve ilişki ile

Daniela Speh daniela.speh@asuits.sanita.fvg.it who.cc@asuits.sanita.fvg.it ASUI TS (AAS n. 1 Triestina) RUH SAĞLIĞI DEPARTMANI WHO EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BİRİMİ TRIESTE Daniela Speh