ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
Advertisements

ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
GERİ DÖNÜŞÜM. Pillerin Zararı Ve Geri Dönüşümü Geri dönüşüm; Kullanılmış metallerin bir üretim süreci içerisinde kullanılıp orijinal amacı veya başka.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir:
Hastanelerde tehlikeli atıklar ve yönetimi
Sigara Ve Alkolün Zararları
Coğrafya Performans Ödevi
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Konu : Çevre ve Sürücü Davranışları
SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008.
K UVVET VE H AREKET. K UVVET VE H AREKET İtme ÇekmeBükme Sıkışma Kuvvet ve Hareket KUVVET UYGULUYARAK.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
Atık nedir? Nasıl Geri Kazanılır? Ferhat Erdem YILMAZ 7/D-169.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
3. ÜNİTE.
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Uluslararası Pazarlama Araştırması
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
ÇEVRE HAKKINDA KISA...KISA...
ATIK YÖNETİMİ.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulandığında hastaların aldığı doz
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KANSER.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
İklim Değişikliğinin Sizi İlgilendiren Kısmı
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Madde ve Maddenin Özellikleri
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
Aylık Ton Regenere Elyaf Aylık Ton Regenere Open End İplik
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Çevre teknikeri kimdir?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN MURAT KOÇAK NO :
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Çevre teknikeri kimdir?
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ

E-ATIK NEDİR? Artık kullanılamayacak durumda olan elektrikli ve elektronik malzemeler Teknolojisi geçmiş, bozulmuş, kullanım süresini tamamlamış cihazlar.

Elektronik oyuncaklar Televizyon Bilgisayar Yazıcı Tarayıcı Faks makinası Fotokopi makinası Elektronik oyuncaklar Ütü Buzdolabı Çamaşır makinesi Bulaşık makinesi Su ısıtıcısı Elektrik süpürgesi Cep telefonu Şarj aletleri Kablolar Elektronik Atıklar Nelerdir?

Nokia 2001 yılında dünyada satılan 380 milyon telefonunun yaklaşık 40,000 - 50,000 ton atığa tekabül ettiğini ve her yıl tahmini 150 milyon ton elektronik atık oluştuğunu açıklamıştır.

Bir yılda ülkemizde satılan yeni cep telefonu sayısı 10 milyon civarındadır. Ortalama cep telefonu değiştirme süresi 1 yıla düşmüş olup, sadece cep telefonlarının yarattığı e-atık miktarının ülkemizde 1000 ton/yıl civarı olduğu düşünülmektedir .

Kişi başı ortaya çıkan e-atık miktarı Türkiye’de 4 kg/yıl olarak öngörülmektedir. Bu rakam AB ülkelerinde 14-24 kg olarak hesaplanmaktadır Türkiye’de yılda ortaya çıktığı düşünülen yaklaşık 300.000 -400.000 TON e-atığın sadece üçte biri toplanabilmektedir.

Elektrikli ve Elektronik Atıklar Büyük Ev Aletleri Küçük Ev Aletleri Bilişim ve Telekomünikasyon Ekipmanları Tüketici Ekipmanları Elektrikli ve Elektronik Aletler Oyuncaklar, Eğlence, Spor Aletleri Tıbbi Cihazlar İzleme ve Kontrol Cihaz ve Aletleri Otomatlar

Elektronik atıklar sadece birer çöp değildir çünkü; Tehlikeli atık kapsamında değerlendirilen maddeler içerirler. Cıva (floresan), kurşun (buzdolabı), fosfor (televizyon), berilyum, krom, arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller. Standart çöp olarak değerlendirildiğinde veya basitçe atıldığında toprağa veya suya karışabilmektedirler.

Geri Dönüşüm İşleminin Önemi Altın Gümüş Bakır Paladyum Alüminyum Demir Plastik

Geri Dönüşüm İşleminin Önemi Genel olarak bakıldığında e-atıkların bileşimlerinin yaklaşık olarak; • %40 metal - Bakır (20%), - Demir (8%) - Kalay (4%) - Nikel (2%) - Kurşun (2%) - Çinko (1%) - Gümüş (%0,2%) - Altın (0,1%) - Paladyum (0,005%) - Civa, Arsenik, Selenyum, Polibrominit; Antimon Trioksit, Kadmiyum, Krom, Kobalt vs, • %30 plastik • %30 alev geciktirici malzemelerden oluştuğu söylenebilir.

Geri Dönüşüm İşleminin Önemi Civa, beyinde ve böbreklerde hasarlara yol açar. Baryum, kalp ve karaciğer hastalıklarına, kas zayıflıklarına sebep olur. Berilyum, akciğer kanserine sebep olur Arsenik, zehirlidir. Krom, genetik hasarlara ve alerjik bronşite sebep olur . Kobalt, radyoaktiftir. Kurşun, sinir sistemi, dolaşım sistemi ve üreme sisteminde hasarlara yol açar. Kadmiyum, böbreklerde hasarlara yol açar, kemiklerin kırılgan hale gelmesine sebep olur.

Geri Dönüşüm İşleminin Önemi KURŞUN PVC BARYUM KADMİYUM CİVA BERİLYUM SELENYUM

Yeraltı Suları Niçin Önemlidir ? Dünya’da bulunan su kaynalarının sadece %2’si olan , yer altı suları içilebilir ve kullanılabilirdir.

Elektronik Atıkların Zararları Nelerdir? 10 gram kurşun 25.000 ton toprağımızı kirletiyor ve 200.000 litre suyumuzu kullanılmaz hale getiriyor. Sadece 1 floresanın içinde bulunan cıva 30.000 lt suyu kullanılmaz hale getirebilir niteliktedir…

Elektronik Atıklar Neden Geri Dönüştürülmelidir? Çünkü içlerinde bulunan bazı malzemeler tekrar kullanılabilirler: Plastik Cam Altın Gümüş Bakır Demir Alüminyum Çinko Krom Çinko`nun  20 yıl,    Kurşun`un 22 yıl,    Bakır`ın  28 yıl,   Petrol`ün  40 yıl,    Doğal gaz`ın 60 yıl,    Krom`un 127 yıl, içinde tükeneceği hesaplanmıştır.

GÖMME YAKMA YENİDEN KULLANIM GERİ DÖNÜŞÜM İHRACAT

Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

1.Doğal kaynaklarımız korunur. 14 ton eski elektronik eşya demek ortalama olarak 1 ton bakır elde etmek demektir. Eşit miktardaki bakırı maden ocaklarından karşılamak için 1.000 ton civarında taşın işlenmesi gerekmektedir.

2. Enerji tasarrufu sağlanır. 10 kg alüminyumun geri dönüşümü için harcanan enerji üretimi için harcanan enerjinin %10’u civarındadır.

3. Atık miktarı azalır. 3. Atık miktarı azalır. Hepsinden önemlisi bahsettiğimiz bu maddeler toprak, su ve hava kirliliğine neden olmaz. Hepsinden önemlisi bahsettiğimiz bu maddeler toprak, su ve hava kirliliğine neden olmaz. 21

4- Güçlü Bir Ekonominin Kurulmasına Yardımcı Olur. Maliyetlerin azaltılması, enerji verimliliği, kaynakların korunması ve mesleki gelişim vb. ülkelerin güçlü bir ekonomiye ulaşmasında ciddi fayda sağlayacak parametrelerdir.

Biz ne yapabiliriz? Siz ne yapabilirsiniz? ÖNERİLERİNİZ… Elektronik atıklarınızı çöpe atmayınız. Elektronik atıklarınızı geri dönüşüm tesislerine veriniz. ÖNERİLERİNİZ… Biz ne yapabiliriz?

« Doğa, bize dedelerimizden kalan bir miras değil; torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir.» Kızılderili Atasözü