KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

KİŞİSEL HİJYEN.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Çalışan Annenin İş Yaşamında Giyimi
KİŞİSEL TEMİZLİK.
Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.
Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi
KİŞİSEL HİJYEN DR MEHTAP ASLAN.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2005
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HİJYEN VE SAĞLIK.
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL HİJYEN.
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK İÇİN HİJYEN.
İzolasyon Odalarının Temizliği
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL HİJYEN.
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
Hasta Odası Temizliği.
KİŞİSEL HİJYEN.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL TEMİZLİK.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL TEMİZLİK.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
KİŞİSEL TEMİZLİK VE ÖNEMİ
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2005
HİJYEN.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
KİŞİSEL BAKIM VE HİJYEN (TEMİZLİK)
ADIM ADIM TEMİZLİK.
VÜCUT ve GİYSİ TEMİZLİĞİ.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ KİŞİSEL BAKIM. MODÜLÜN AMACI UYGUN ORTAM VE GEREKLİ ARAÇLAR BULUNDUĞUNDA KİŞİSEL BAKIMINA ÖZEN GÖSTEREN, KİŞİSEL BAKIM KURALLARINI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
TBS’DE HİJYEN.
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
KİŞİSEL TEMİZLİK.
ONAY BUKLET VE OTEL TEKSTİL
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
HOŞGELDİNİZ ÇAPA İLKOKULU
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
KİŞİSEL HİJYEN BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır....
İzolasyon Odalarının Temizliği
Sunum transkripti:

KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN   Kişisel görünüm insanların dış görünümlerini duruş ve davranışlarını içine alan bir kavramdır. Kişisel görünümü etkileyen unsurlar şunlardır.

a- DIŞ GÖRÜNÜM: Temizlik ve düzenlilik, hijyen kurallarını uygulama, üniformaların gerektiği şekilde kullanımı ayakkabıların uygunluğu ve bakımı, uygun makyaj ve takı olumlu bir dış görünüm sağlar

b- DURUŞ: Sağlıklı, hoş bir duruş şekli, yüzdeki tebessüm, sağlıklı olunduğunu kişinin kendine güvendiğini kendisine hakim olduğunu, işiyle etkili bir şekilde başa çıkabilecek fiziksel ve zihinsel yeteneğe sahip olduğunu gösterir.

c- DAVRANIŞ: İyi niyetlilik, nezaket ve saygı, grup içinde insanlarla iyi ilişkiler kurma, dakiklik güvenilirlik sorumluluk duygusu gayret ve inisiyatif, girişimcilik, kendini disipline etme gibi özellikler hem konuklar, hem diğer çalışanlar üzerinde olumlu izlenimler yaratır.  

'' Kişisel görünüm sözünden ne anlıyorsunuz '' Kişisel görünüm sözünden ne anlıyorsunuz? Kişisel görünümü etkileyen unsurlar nelerdir?

HİJYEN '' HİJYEN: '' Yunanca '' sağlıklı olma '' anlamına gelir. İnsanların sağlıklı ortamlarının fizyolojik ve psikolojik olarak korunması bilgisidir. Her hangi bir ortamda ( örn. odada ) hijyeni sağlayan unsurlar, temizlik, dezenfeksiyon ve bakımdır. KİŞİSEL HİJYEN Kişinin sağlığını koruması ve devam ettirmesi demektir. Bunun sağlanması da yine temizlik, gerekirse dezenfeksiyon ve bakıma dayanır.

KİŞİSEL HİJYEN AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 1- VÜCUT TEMİZLİĞİ: Sık sık duş alınmalı, banyo yapılmalı. Sabun, şampuan kullanılmalı İç çamaşırlar sık sık değiştirilmeli Deodorant kullanılmalı Ağır parfüm kullanılmamalı Banyodan sonra kulaklar temizlenmelidir

2- EL BAKIMI Eller sık sık sabunlanarak yıkanmalı ( özellikle yemekten önce ve tuvalet kullanıldıktan sonra ) Islak alanların (duş, küvet, klozet, lavabo, zemin ) temizliğinde eldiven kullanmalı Kullanılan eldivenler kirli bırakılmayıp içi ve dışı ılık su ile yıkanıp kurulanmalı, içi pudralanmalı El kremi kullanılmalı Elde yara, deri hastalığı varsa tedavi ettirilmeli. Elde nikotin sarılığı olmamasına dikkat edilmeli

Nezle, grip olunduğunda atılabilir mendil kullanılmalı Nezle, grip olunduğunda atılabilir mendil kullanılmalı. Kullanıldıktan sonra çöpe atılmalı ve eller yıkanmalı Nezle veya grip iken tokalaşmaktan ve öpüşmekten kaçınılmalı Öksürürken ağız mendil veya elin tersi ile kapatılmalı daha sonra eller yıkanmalı Burun temizliği başkalarının yanında yapılmamalı, lavaboda yapılmalı ve daha sonra eller iyice yıkanmalıdır.  

3- TIRNAK BAKIMI Tırnak uzatılmamalı, muntazam kesilmeli ve törpülenmeli ( uzun tırnaklar kırılır, kötü görünür, tırnak aralarında pislik kalabilir) Parlak renkli oje kullanılmamalı. Tırnaklar yenmemelidir. (kötü görünür, tırnak aralarında pislik kalabilir.)

4- SAÇ BAKIMI Saçlar düzenli ve temiz olmalı. Kabarık, fazla ayrıntılı saç modellerinden kaçınılmalı Dikkat çekici tokalar kullanılmamalı Uzun saçlar bağlanmalı. Kepek, saç dökülmesi, yağlanma ve saç hastalıkları tedavi ettirilmeli Başkalarına ait tarak, toka, fırça vb. kullanılmamalıdır.(kendimize ait olanlarda kullandırılmamalıdır.)

5-AYAK BAKIMI VE AYAKKABILAR Tırnaklar düzgün kesilip törpülenmeli. Ayaklar günde en az iki kere işe başlamadan ve iş bitiminde yıkanmalıdır Ayakta mantar, aşırı terleme, koku oluyorsa tedavi ettirilmelidir. Çoraplar her gün değiştirilmeli, ayağı terleten ve kokutan çorap giyilmemeli

Kısa topuklu (2-3 cm) ,denge sağlayıcı, ayağın rahat edebileceği, kaymayan, ayağı saran(ne dar, ne çok bol ) ayakkabılar kullanılmalı Ayakkabılar düzenli olarak temizlenmeli, boyanmalı, yırtık sökük ayakkabılar kullanılmamalı. Çalışma ayakkabıları otel dışında giyilen ayakkabılardan farklı olmalı, yedek iş ayakkabısı bulundurulmalıdır.

6-DİŞ VE AĞIZ BAKIMI Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı Çürük, kırık, bozuk dişler tedavi ettirilmeli Hoş olmayan nefes kokusu varsa tedavi ettirilmeli Ağız içinde veya dışında oluşan yara uçuk vb. tedavi ettirilmeli Ağız yalnızca lavaboda çalkalanmalı, lavaboya tükürülmeli, daha sonra lavabo yıkanmalıdır.

7- MAKYAJ VE TAKILAR Makyaj malzemeleri aşırıya kaçmadan kullanılmalı, takma kirpik, aşırı göz boyası, aşırı allık, aşırı ruj kullanılmamalı. Küpe, kolye, künye, bilezik, büyük yüzük vb. ziynet eşyaları kullanılmamalı.

8- ÜNİFORMA GİYME Üniformalar, çalışanların işlerini yaparken giydikleri kıyafetlerdir. Kişilerin daha düzenli görünmelerini sağlar ve hangi bölüm çalışanları olduklarını beliler. Üniformalar ayrıca; Temizlik ve iklime uygunluk sağlar İşe uygunluk sağlar. Personele gurur duygusu verir. İşletmeye ve personele itibar sağlar İşletmenin dekoruyla bağ kurar İşletmenin tip ve sınıfını belirler

SORULAR 1-Hijyen nedir? 2-Kişisel hijyen nedir? 3-Kişisel hijyen açısından dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir? 4-Vücut temizliğinde dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir? 5-El bakımında dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? 6-Tırnak bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir? 7-Ayak bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir? 8-Diş ve ağız bakımında dikkat edilecek noktalar nelerdir?