Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM"— Sunum transkripti:

1 HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM

2 HİJYEN NEDİR ? Sağlıklı bir yaşam sürmemize engel olabilecek ortamlardan korunmak için yapılan tüm uygulamalar ve temizlik işlemlerinin geneline hijyen denilmektedir.

3 SAĞLIKLI YAŞAMIN YOLLARI
EL YIKAMANIN ÖNEMİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır.Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması bulaşıcı hastalıkları önlemenin en etkili yoludur. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması ile olmaktadır. Elleri yıkamak zararlı mikroorganizmaları öldürerek ya da su ile akmalarını sağlayarak ciltten uzaklaştırır.

4 Eller; Yemeklerden önce ve sonra, Pis ve pis olması muhtemel eşyaya dokunduktan sonra, Tuvaletten sonra yıkanmalıdır.

5 AYAK HİJYENİ Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.

6 VÜCUT HİJYENİ Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır. Ter, yağ, diğer deri bezleri salgıları, deri üzerindeki mikroplar, birleşerek kir denilen tabakayı meydana getirir. Kirli ortamda çalışan kişilerde zararlı bir takım maddeler vücuda bulaşabilir. İşte tüm bunların günlük banyo ile hatta gereğinde daha sık banyo ile vücuttan uzaklaştırılması sağlanabilir. Vücuda bulaşan her tür zararlı kimyasal madde banyo ile hemen deriden uzaklaştırılmalıdır.

7 GIDA HİJYENİ Düzenli,kaliteli ve sağlıklı beslenmeliyiz.Yemeden önce meyve ve sebzeleri çok iyi yıkamalıyız. Açıkta satılan yiyecekleri almak sağlığımızı olumsuz etkiler.

8 AĞIZ HİJYENİ Dişlerimize iyi bakmalıyız. Ağız hijyenini sağlayacak en önemli gereçlerden birisi diş fırçasıdır.Günde en az iki kere düzenli olarak dişlerimizi fırçalamalıyız.

9 Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür.

10 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme.

11 HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER
Suya sabuna dokunun! Aslan yattığı yerden belli olur. Temiz avlu evin süsüdür. Temiz bir çevre istiyorsan, önce kendi kapının önünü süpür. El  eli  yıkar , elde  kiri yıkar. Temizlik insanın özünden gelen güzelliktir.

12 TEŞEKKÜRLER… SAĞLIKLI YAŞAMANIN EN ÖNEMLİ YOLU HİJYENDİR…
Ad: Emine Nur Soyad: Ülkü Sınıf: 6-B Numara: 613 Öğretmen Adı: Betül Karavelioğlu Ders: Türkçe Ödev Konusu: Hijyen ve Sağlıklı Yaşam Okul: Hekimoğlu Alipaşa İlköğretim Okulu TEŞEKKÜRLER…


"HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları