Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi"— Sunum transkripti:

1 Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi

2 NASIL BİR İNSAN YETİŞTİRMEK İSTİYORSUNUZ?

3 ÇOCUK DAVRANIŞLARININ NE KADARINDAN SORUMLUDUR?

4 Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.

5 KİŞİSEL HİJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri özbakım uygulamalarıdır.

6 Çocuklar dünyaya en ufak bir bilgiye bile sahip olmadan gelirler!
Çocuklar hijyeni ve özbakımı annelerinden ve babalarından öğrenirler. Önce gözlerler, öğrenirler; sonra ne gördülerse onu uygularlar. Doğru uygulamaları da , yanlışlarını da bu yolla öğrenirler.

7 Kişisel temizlik, sağlıkla yakından ilgilidir.
Pek çok hastalık mikrobunun temiz olmayan kişilerde kolayca yerleştiği bilinmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gereklidir.

8 HİJYENİK UYGULAMALARIN AMAÇLARI
Vücut salgılarının, atıklarının vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak, Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları gidermek. Deri sağlığını sürdürmek ve geliştirmek. Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.

9 HİJYEN ÇEŞİTLERİ El hijyeni Deri hijyeni Ağız ve diş hijyeni
Tırnak hijyeni Saç hijyeni Ayak hijyeni

10 Yapılan Bir Çalışmada…
İnsanların %47’sinin ayak üstü yemek yenilen yerlerde, %32’sinin ise tuvalet sonrası ellerini yıkamadığı, Ellerini yıkayanların %58'inin sadece su kullandığı belirlenmiştir.

11 EL HİJYENİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan bakterileri uzaklaştırmaktır.

12 EL HİJYENİ Sabah kalkınca ,yatmadan önce, Yemeklerden önce ve sonra,
Kirli ve kirli olması muhtemel çöp, eşya, para..vb dokunduktan sonra, Tuvaletten sonra, Sokaktan eve geldikten sonra, Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce, Öksürdükten sonra, Hasta olan bir yakını ziyaret ettikten sonra, Hastaneden döndükten sonra, mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır.

13 Etkili El Yıkama Çocuklara hangi zamanlarda ve nasıl ellerini yıkamaları, kurulamaları gerektiği model olunarak öğretilmelidir.

14 TUVALET VE HİJYEN İlkokula başlamış bir çocuk, artık tuvalet temizliğini kendi yapabiliyor olmalıdır. Anne babalar, kişisel temizlik ve tuvaletlerin kullanımı konusunda onlara rehber olmalıdır.

15 TUVALET VE HİJYEN Okulda tuvalete gitmemeleri öğütlenmemelidir. Bu, onları hem tedirgin eder, hem de sağlıksızdır. Bunun yerine hijyeni nasıl sağlayacakları öğretilmelidir.

16 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir. Haftada bir kez el tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak makası kişiye özel olmalıdır.

17 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Tırnak cilaları, ojeler ve oje çıkarıcılar, kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına, kırılmasına neden oldukları için mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.

18 DERİ HİJYENİ Deriyi ölü hücrelerden temizlemek, kan dolaşımını uyarmak ve rahatlamak amacıyla vücudun yıkanması gerekir.

19 DERİ HİJYENİ Sabun ve 37-38 derece suyla yapılan banyo,
kir ve salgıların temizlenmesini sağlar. Olabilirse her gün, değilse haftada 3, en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır.

20 AĞIZ HİJYENİ Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür.

21 AĞIZ HİJYENİ Ağız bakımında amaç, ağızda birikmiş olan yiyecek artıklarının temizlenmesidir. Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

22 AĞIZ HİJYENİ Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.

23 AĞIZ HİJYENİ Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması ya da biraz su içilmesi de diş çürüklerinin oluşumunu azaltabilir.

24 Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.
AĞIZ HİJYENİ Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.

25 AYAK HİJYENİ Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.

26 AYAK HİJYENİ Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

27 AYAK HİJYENİ Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir.
Tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi önerilmektedir.

28 AYAK HİJYENİ Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir.
Ayağa tam uyan bir ayakkabı; parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir. Ayakkabının topuğu geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır.

29 AYAK HİJYENİ Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnak hipertrofisi (büyüme-kabalaşma) oluşabilir.

30 SAÇ HİJYENİ Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir. Saçların her gün, olası değilse günaşırı, en az haftada 2 kez yıkanması gerekir.

31 SAÇ HİJYENİ Saçlı deri yağlı ise, daha sık yıkanmalıdır.
Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir. Saçlar kökleri ile beslenir. Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırır ve saçları beslemiş olur.

32 SAÇ HİJYENİ Kepeklenme; Kirli ve yağlı ölü saç hücreleridir. İyi saç bakımı ile önlenemiyorsa hekime danışmak gerekir. Saç dökülmesi; yaş, hormon, beslenme genetik ve bazı hastalıklar ile ilgilidir.

33 SAÇ BİTİ Bitlenme, bitin insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine yerleşmesine denir. Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.

34 SAÇ BİTİ Saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozabileceği için bu tip uygulamalardan kaçınmalıdır.

35 SAĞLIKLI GİYİNME Sağlığın korunabilmesi için, dış ortam koşullarına göre giyinilmesi gerekir. Vücudumuza uygun, yaz aylarında fazla kalın olmayan, kış aylarında ise üşütmeyecek giysiler giyilmelidir. Giysiler seçilirken önce rahatlık amaçlanmalıdır. Bu konu ayakkabı seçimi için de önemlidir.

36 Özellikle banyodan sonra mutlaka iç çamaşırlarının değiştirilmesi gerekir.
Kullanılan çoraplar da, kötü kokuları önlemek ve ayak sağlığını sürdürmek için her gün değiştirilmelidir. Ayakların hava almasını engellemeyecek ayakkabılar giyilmesine dikkat edilmelidir. İç çamaşırları, çorap, terlik gibi kişisel giyim malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

37 Çocuklar okula temiz kıyafetlerle ve önlükle gelmelidir.
Sokakta oynarken, hayvanların bakımını yaparken, tarlada, bahçede giydikleri kıyafetlerle okula gelmemelerine özen gösterilmelidir.

38 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları