Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL."— Sunum transkripti:

1 DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL

2 Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak için gerekli bazı bilgileri kazanmak ve uygulamaktır. Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak için gerekli bazı bilgileri kazanmak ve uygulamaktır. AMACIMIZ

3 İÇERİK PLANI -Hijyen Nedir? -Mikroorganizmalar Nedir? -Minik İstilacıları Tanıyalım -Vücut Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır? 1-El Temizliği 2-Tırnak Temizliği 3-Ağız ve Diş Sağlığı -Dişlerimizin Görevleri Nelerdir? -Diş Çürüğü Nasıl Oluşur? -Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olur?

4 4-Saç Temizliği 5-Ayak Temizliği Nasıl Yapılır? 6-Tuvalet Hijyeni Nedir? Nasıl Olmalıdır? 7-Yüz ve Boyun Temizliği 8-Kulak Temizliği 9-Kişisel Temizlik Kuralları -Özet

5 HİJYEN NEDİR? Sağlığın korunması için her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

6 MİKROORGANİZMALAR; -Suda -Havada -Toprakta -Hayvanlarda -İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde -İyi pişirilmemiş sebze ve meyvelerde -İyi yıkanmamış kaplarda -İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

7 Çevremizde hastalıklara yol açan çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Sizce bu mikropları gözümüzle görebilir miyiz? Çevremizde hastalıklara yol açan çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Sizce bu mikropları gözümüzle görebilir miyiz?

8 Mikroplar vücudumuza çeşitli araçlarla bulaşabilir. Ayrıca yiyecek ve içecekler temiz görünse bile mikroplu olabilir. Mikroplar vücudumuza çeşitli araçlarla bulaşabilir. Ayrıca yiyecek ve içecekler temiz görünse bile mikroplu olabilir.

9 MİNİK İSTİLACILARI TANIYALIM

10 1-BAKTERİ: Temizliğine özen göstermeyen çocukları hedef alarak hızla yayılır.

11 2-VİRÜS: Bünyesi zayıf olan çocukların vücuduna gizlice girerek hasta olmalarına neden olur.

12 3-KÜF MANTARI: Kimseye görünmeden nemli bölgede çoğalır.

13 4-PARAZİT: Üzerinde yaşadığı canlıdan beslenerek hasta olmasına neden olur.

14 VÜCUT TEMİZLİĞİ VE BAKIMI Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el, ayak, ağız ve diş gibi bölümlerinin temizliğine önem verilmesi gerekir.

15 Sağlıklı bir deri için su ve sabun çok kullanmalıyız.

16 EL TEMİZLİĞİ Mikroorganizmalar en çok kirli eller ve kirli sular ile bulaşır.

17 Ellerimizi su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur.

18 ELLERİMİZİ; -Yiyecek/yemek hazırlamadan önce ve sonra -Yemek sofrasını hazırlamadan önce ve sonra -Yemek yemeden önce ve sonra

19 -Dişlerimizi fırçalamadan önce -Dışarıdan eve gelince -Tuvaleti kullandıktan önce ve sonra

20 -Hasta bir arkadaşımızla el sıkıştıktan sonra -Hayvanları dokunduktan sonra MUTLAKA ELLERİMİZİ YIKAMALIYIZ!

21 ELLERİMİZİ YIKARKEN; -Yeterli su ve sabun kullanmalıyız. -Ellerimizi en az 30 saniye yıkamalıyız. -Tırnak altlarını iyice temizlemeliyiz. -Sıvı sabun kullanmalıyız. -Ellerimizi duruladıktan sonra kağıt havlu kullanmalıyız.

22 ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ? https://www.youtube.com/watch?v=o79MU- W8DBM

23 TIRNAK TEMİZLİĞİ -Kişisel tırnak makası kullanmalıyız. -El tırnakları yarım ay, ayak tırnakları düz şekilde kesmeliyiz. -Tırnaklar genellikle nemli ve yumuşakken kesmeliyiz.

24 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Diş ve diş etlerinin temizliği, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin sağlıklı olması ağız bakımı ile sağlanır.

25 Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları ve çiğneme güçlüğü yaşayabiliriz.

26 DİŞLERİMİZİN GÖREVLERİ NELERDİR? -Besinlerin parçalanmasına, koparılmasına ve ezilmesine yardım eder. -Konuşmayı ve seslerin doğru şekilde çıkarılmasını sağlar.

27 DİŞLERE NELER ZARAR VERİR? -Çok soğuk ve çok sıcak yiyecekler yiyip içmek. -Sert cisimlerle diş etlerine zarar vermek. -Tırnak yemek. -Çok fazla şekerli yiyecek ve gazlı içecek tüketmek.

28 DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR? Dişlere yapışmış yemek artıkları + Mikroplar + Süre = DİŞ ÇÜRÜĞÜ

29 GÜÇLÜ DİŞLER İÇİN; -Şekerli yiyecek ve içeceklerden sonra ağzımızı bol su ile çalkalamalıyız. -Dişlerimizi düzenli olarak günde en az 2 defa fırçalamalıyız.

30 DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA

31 SAÇ TEMİZLİĞİ -Saçlarımızı haftada en az defa yıkamalıyız. -Eğer saçlarımızda kepek varsa sık sık sıcak olmayan su ve sabun ile yıkamalıyız. -Saçlarımızı yıkadıktan sonra kurutmalıyız.

32 AYAK TEMİZLİĞİ -Ayaklarımızı düzenli olarak her gün yıkamalıyız.Eğer yıkamazsak; -kötü kokula ve mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir.

33 -Ayak tırnaklarımızı düzenli olarak kesmeliyiz.Fakat tırnak batmasını önlemek için ayak tırnaklarımızı düz kesmeliyiz.

34 -Ayak sağlığımız için pamuklu çorap giymeliyiz ve her gün çoraplarımızı değiştirmeliyiz.

35 Mikropların en çok bulunduğu yerlerden biri de tuvaletlerdir.

36 Tuvalette temizlenirken elimize çok miktarda mikrop bulaşabilir. Kirli eliyle yiyeceklere dokunan bu arkadaşımıza sizce ne olabilir? Tuvalette temizlenirken elimize çok miktarda mikrop bulaşabilir. Kirli eliyle yiyeceklere dokunan bu arkadaşımıza sizce ne olabilir?

37 Mikroplar hastalıklara neden olur. Tuvalette mikropların ellerimize bulaşmasını engellemek için ne ne yapmak gerekir? Mikroplar hastalıklara neden olur. Tuvalette mikropların ellerimize bulaşmasını engellemek için ne ne yapmak gerekir?

38 TUVALET ALIŞKANLIĞI VE TEMİZLİĞİ -Tuvalet ihtiyacımızı giderdikten sonra makatı önce tuvalet kağıdı ile temizlemeliyiz sonra yıkayarak kurulamalıyız.

39

40 Tuvalette temizlenmek için, elimize yeterli miktarda tuvalet kağıdı alırız. Popomuzu önden arkaya doğru sileriz. Tuvalette temizlenmek için, elimize yeterli miktarda tuvalet kağıdı alırız. Popomuzu önden arkaya doğru sileriz.

41 Tuvalet kağıdını klozete veya kapaklı bir çöp kutusuna atarız. Sonra sifonu çekeriz. Tuvaletten çıktıktan sonra ne yapmalıyız? Tuvalet kağıdını klozete veya kapaklı bir çöp kutusuna atarız. Sonra sifonu çekeriz. Tuvaletten çıktıktan sonra ne yapmalıyız?

42

43 -Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi bol su ve sabun ile yıkamalıyız. -Tuvaleti kullandıktan sonra temiz bırakmalıyız.

44 Erkekler erkek tuvaletine, kızlar kız tuvaletine gitmeli. Boş olsa bile yanlış tuvaleti kullanmamalıyız. Tuvalete girerken kapıyı çalmalıyız. İçeri girince kapıyı kapatmalıyız. Çıkarken tuvalet musluğunu kapatmalıyız. Tuvalet musluklarından su içmemeli ve tuvalette oyun oynamamalıyız.

45 YÜZ VE BOYUN TEMİZLİĞİ Gece boyunca gözlerin çapaklanması ve terleme gibi nedenlerden sabah kalkınca yüzümüzü yıkamalıyız. Yüz temizliğine kulak ve burnumuzu da dahil etmeliyiz.Burun temizliği en iyi lavaboda akan su ile sağlanır.

46 KULAKLARIN TEMİZLİĞİ Kulak temizliğinde kulaklarımızın arkalarını temizlemeyi unutmamalıyız. Kulaklarımızın içine herhangi bir cisim sokmamalıyız.Dış kulak yolunun iltihaplanmasına sebep olabilir.

47 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI Günde en az 2 kere yüzümüzü yıkamalıyız. Haftada en az 2 kere banyo yapmalıyız. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Haftada bir kere tırnaklarımızı kesmeliyiz.

48 -Yemeklerden önce ve sonra ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız. -Tuvaletten sonra ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız.

49 -Her gün saçlarımızı taramalıyız. -Çiğ sebze ve meyveleri yememeliyiz. -Açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeliyiz.

50 -Yanımızda sürekli kağıt mendil bulundurmalıyız. -Tuvaletleri temiz kullanmalıyız. -Çöpleri çöp kutusuna atmalıyız.

51 Sonuç olarak; Her zaman, her yerde temizlik kurallarına uymalıyız. Her zaman, her yerde temizlik kurallarına uymalıyız. Özellikle hijyenimize özen göstermeli ve alışkanlık haline getirmeliyiz.

52 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…


"DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları