TASARIM ÖĞELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3/A SINIFI.
Advertisements

Güvenlik ve Sağlık İşaretleri
Gökkuşağının Altından Geçilir mi?
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
Renklerin İş Yaşamında Kullanımı
DUYU ORGANLARI
Ders Kitaplarında Tasarım
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
TASARI 2 YILLIK AKADEMİK PROGRAM. TASARI 2 YILLIK AKADEMİK PROGRAM.
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Web Tasarımı Temelleri ve Teknikleri
IŞIK Yunus Emre Yüksel.
Mesaj Düzenleme İlkeleri
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
RENK.
RENK.
*Kırmızı rengi öğreniyorum
Halk Kültürü Türkiye’deki Geleneksel giyim-kuşam-süsleme Hazırlayan:
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
Endüstrİ ÜRÜNLERİ TASARIMI
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
Renklerin İş Yaşamında Kullanımı. Karşınızdakinin kendini resmiyetten uzak daha rahat hissetmesini ve açılmasını sağlar. Karşınızdakinin kendini resmiyetten.
Grafik ve Animasyon.
ÖĞRETMENEVLERİ PERSONEL KIYAFETLERİ.
GÖRSEL TASARIM.
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Renk Kavramı.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
GEOMETRİK OPTİK.
PERSPEKTİF.
TASARIM NEDİR? Tasarım, anlamlı sıralama için bilinçli şekilde harcanan çabadır. Herhangi bir öğretim materyalinde kullanılan her türlü yazı, resim, grafik,
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
RENKLENDİRME.
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
DESEN NEDİR ? Tahta, çini, kumaş, kâğıt gibi yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, betimleme. Görsel bir etki yaratmak.
RENK BİLGİSİ.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Kumaş Nedir?.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
Resimle İlgili Meslekler
“RENK”.
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
DOKU.
Giyim Üretim Teknikerliği nedir ??
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Teknoloji ve Tasarım Dersi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kural – 1 Oyun Alanı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOMPOZİSYON Resimde kompozisyonun manası asrın ikinci çeyreği içinde daha genişlemiştir. Eskiden, kompozisyon kelimesi, içinde figür bulunan resimlere.
Sunum transkripti:

TASARIM ÖĞELERİ

SİLÜET Siluet, bir nesnenin yalnızca kenarları çizilerek yapılan resmi olarak tanımlanabilir.

Kadın Silüeti

Çocuk Silüeti

Erkek Silüeti

Giysi tasarımcıları genellikle şu siluetleri kullanırlar. 1-Teknik çizim silueti 2-Artistik çizim silueti

Teknik Çizim Silüeti

Teknik Çizim Özellikleri Nelerdir? Teknik çizim silueti gerçek insan vücudu oranlarına uygundur. Siluetin boyu başın sekiz katıdır. Siluet, hareketli değildir. Siluet, modelin özelliğini en iyi şekilde gösterecek özelliklere sahiptir. (Ön, arka, yan çizimleri aynı model için gösterilebilir.) Teknik çizime bakan kalıpçı (modelist), kolay bir şekilde modelin kalıbını hazırlayabilmelidir.

Artistlik Çizim Silüeti

Artistlik Çizim Özellikleri Nelerdir? Artistik çizim siluetinin boyu başın 9 katı uzunluğundadır. Bu bir ideal ölçüdür. Ancak giysi tasarımcısının tarzına uygun olarak bu ölçü; 1/9, 1/10, 1/11, 1/12, 1/13, 1/14 vb. uzunluklarda değişiklik gösterebilir.   Moda siluetleri, ince ve uzun çizildiğinden doğal ölçülerdeki insan siluetine göre daha zarif, hareketli ve etkileyicidir. Moda değişiklikleri kadın tipi ile birlikte moda siluetleri çizimini de etkiler. Modelin verdiği poz ile giyeceği giysi arasında bir uyum sağlanmalıdır. Kadın siluetleri yumuşak, erkek siluetleri daha sert, çocuk siluetleri ise yuvarlak ve daha dardır.

ÇİZGİ

Nokta ya da bir işaret koyarak başlayan çizgi, hareket eden noktanın yüzeydeki izidir

Çizginin Grafiksel Özellikleri ve Psikolojik Etkileri

Çizgi Çeşitleri

Düşey doğru çizgiler: Yükseklik, sağlamlık, kuvvet, önem ve resmiyet ifade eder. Yatay doğru çizgiler: Hareketsizlik, dinlenme, barış, gençlik ve yerleşmişlik ifade eder   Perspektif çizgiler: Ümit ve ilham ifade eder.   Yuvarlak ve yarım yuvarlak çizgiler: Ritmik hareketi, değişkenliği, güzelliği, zarafeti ifade eder.

RENK

Renk, ışığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuzda bıraktığı etkiye denir

Ana renkler: • Kırmızı • Mavi • Sarı

Ara Renkler: • Yeşil • Turuncu • Mor

Tarafsız (nötr) renkler : • Beyaz • Siyah • Gri

Renk Çemberi

Kontrast Renkler

Değer (value)

Doku Dünya üzerinde gördüğümüz her şeyin bir dokusu vardır. Maddelerin yüzeyindeki görüntüsü veya maddeyi oluşturan birimlerin örgüsü dokuyu oluşturur.

Tasarlama Yöntemleri

Avangarda Tasarım Avangarda tasarım yapan tasarımcılar, özgün bir hikâye (geçmiş-gelecek), tema, kültür ve sanattan etkilenerek tasarımlarını yaparlar. Bu tasarımlar daha çok, estetik ve sanatsal bir görüntüye sahiptir. Bu giysilerin kumaş, dikim, süsleme ve model özelliği olarak kalite değerleri yüksektir. Ürünlerde model çeşidi bol; ancak üretim sayıları azdır.

2 Endüstriyel Tasarım Bu giysi tasarım yöntemi uluslararası moda merkezlerinin hazırladıkları “moda eğilimleri (trend)” doğrultusunda tasarlanan giysilerdir. Hem sanayinin gelişmesinde hem de dışa açılma sürecinde, giyim sektörü dinamik bir yapıya sahiptir. Bu yapının özelliği gereği sektörde yoğun bir rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabetin odak noktası ise müşteri davranışlarıdır. Müşterinin; çeşidi bol, estetik değeri yüksek ürünlere yönelmesi, bütçesine uygun, kısa sürede kendine ulaşan ürünleri tercih etmesi rekabeti oluşturmaktadır.