Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“RENK”.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“RENK”."— Sunum transkripti:

1 “RENK”

2 RENK NEDİR? Renk, ışığın değişik dalgaboylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır.

3 ( görsel algılama )

4 Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız.

5 RENK GURUPLARI

6 ANA RENKLER ARA RENKLER ZIT ve BENZER RENKLER SICAK RENKLER SOĞUK RENKLER NÖTR RENKLER

7

8 ANA RENKLER KIRMIZI MAVİ SARI

9 ARA RENKLER TURUNCU YEŞİL MOR

10

11 ZIT VE BENZER RENKLER Zıt renkler birbirini yok eder. Bu nedenle birbirleri ile karıştırılmamalıdır. Karıştırılırsa siyaha yakın koyu bir renk elde edilir. Birbiri ile uyumlu, birbirini bütünleyen komşu renklere benzer renkler denir.

12

13 SICAK RENKLER KIRMIZI TURUNCU SARI

14 SOĞUK REKLER MOR MAVİ YEŞİL

15 NÖRT RENKLER SİYAH BEYAZ GRİ

16 RENK KONTRASTLARI

17 Yalın Renk Açık-Koyu Sıcak-Soğuk Tamamlayıcı Yanıltıcı Kalite Kontrastı Miktar Kontrastı

18 Yalın Renk Renkleri birbiriyle karıştırmadan birtakım irili ufaklı geometrik biçimler kullanarak yalın renklerle bir yüzey oluşturma çabasıdır. Kullanılan biçimlerin herhangi bir geometrik forma bağlı olması söz konusu değildir.

19 Açık Koyu Renk Kontrastı
Kullandığımız bütün renkler açık ya da koyu olmak üzere iki değerde bulunur. Açık değerdeki renk ile koyu değerdeki renk yan yana getirildiğinde renklerin değerleri ortaya çıkar. Yani açık daha açık, koyu daha koyu görünür buna açık koyu kontrast denir .

20 Sıcak - Soğuk Kontrastı
Sıcak ve soğuk renkleri kullanarak yapılan uyumdur. Sıcak ve soğuk renklerin verdiği etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır

21 Tamamlayıcı Kontrast Renk çemberi üzerindeki tamamlayıcı renklerle yapılır. Bu renkler çemberde tam karşılıklı düşen renklerdir. Renk çemberindeki karşılıklı renkler birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Örn: sarı ile mor, kırmızı ile yeşil, mavi ile turuncu. Bir rengin yaptığı etki tam karşıtı olan renkle dengelenir.

22 Tamamlayıcı Kontrast Analog Renkler Monokromatik Armoni
Üçlü Renk Armonisi Çapraz Tamamlayıcı Renkler

23 Yanıltıcı Kontrast Herhangi bir rengin siyah, beyaz ve gri üzerindeki etkisiyle ilgilidir. Kullanılan renklerden birinin şiddeti yüksek tutularak yani kırmızı, gri-beyaz ve siyah üzerinde farklı etki yapar. Buna yanıltıcı kontrast denir.

24 Kalite Kontrastı : Bir rengin en ışıklı tonundan başlayarak koyulaşmaya doğru götürülürken veya en koyu tonundan en açığa doğru getirilirken elde edilecek ara tonlar o rengin kalitesini oluşturur. Işık şiddeti yüksek renkle ışık şiddeti olmayan gri nüanslı renklerin bir arada kullanılmasına kalite kontrastı denir.

25 Miktar Kontrastı İki ya da daha çok renk lekeleri arasındaki orantı ile yapılır. Kullanılan renkler birbirinin değeri üzerine çıkmamalıdır. Orantı kaybolunca renklerden biri dikkati çeker ve armoniyi bozar. Renk, parlaklık kuvvetine ve renk lekelerinin büyüklüğüne bağlı olarak etkisini artırır. Buna miktar kontrastı denir.

26 RENKLERİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

27 Kırmızı, titreşimi en kuvvetli olan renktir
Kırmızı, titreşimi en kuvvetli olan renktir. Hareket, canlılık ve ihtiras telkin eder. Pek çok ulusun bayrağının kırmızı olması bu nedenledir. Uzun zaman seyredildiğinde kişide sinir gerginliği meydana getirir, tansiyonu çoğalttığı gibi, nabzın atışını da artırır.

28

29 Turuncu, titreşimi kırmızıda daha azdır
Turuncu, titreşimi kırmızıda daha azdır. Güneşin parlaklık ve sıcaklık hissini verir. Yaşama sevincinin ve eğlenceye düşkünlüğün rengidir.

30

31 Sarı, sıcak ve ışıklı bir renk olması nedeniyle neşe, hareket veren, uyarıcı bir renktir. Uzun süre bakıldığında sinir sistemini uyarır ve kan dolaşımını rahatlatır.

32

33 Yeşil, dinlendirici ve huzur verici bir renktir
Yeşil, dinlendirici ve huzur verici bir renktir. Açık tonda olanlar doğuş ve hayatiyet hissini uyandırır. Sürekli bakıldığı zaman gözü yormaz ve çalışma kolaylığı sağlar. Yazı tahtalarının koyu yeşil renkte boyanması, hastaneler de ameliyat giysilerinin yeşil olması bundandır.

34

35 Mavi, sessizlik ve rahatlık telkin etmesi nedeniyle dinlendirici bir renktir. Hastanelerin, koridor ve odalarının açık maviye boyanması bundandır. Düşünmeye, karar vermeye ve yaratıcı fikirlerin doğmasına yardımcı olur. Açık tonları sınırsızlık ve sonsuzluk duygusu uyandırır.

36

37 Mor, hüzün ve içe dönüklük duygusu veren düşündürücü bir renktir
Mor, hüzün ve içe dönüklük duygusu veren düşündürücü bir renktir. Açık tonu olan eflatun hassaslığın, inceliğin; koyu mor ise, yalnızlıktan hoşlanan, topluma küskün insanların rengidir.

38

39

40 Siyah, giyimde ciddiyet ve ağırbaşlılık telkin eder
Siyah, giyimde ciddiyet ve ağırbaşlılık telkin eder. Keder, ölüm, matem ve karanlığın ifadesidir.

41

42

43 Beyaz, saflık, temizlik, doğruluk ve güven veren bir anlamı vardır
Beyaz, saflık, temizlik, doğruluk ve güven veren bir anlamı vardır. Gelin elbiselerinin geleneksel beyazlığı da bundandır.

44

45 Gri, olgun, temkinli ve rahatlık telkin eden bir anlam taşır
Gri, olgun, temkinli ve rahatlık telkin eden bir anlam taşır. Renkler kültürel açıdan da ele alındıklarında da değişik kavramları çağrıştırırlar. Sarı ve özellikle altın sarısı Doğu’ da kutsal renk kabul edilirken, Batı’da ise korkaklığın ve ihanetin simgesi olarak kabul edilir.

46

47 TASARIMDA RENK

48 TASARIMCI RENK SEÇİMİNDE DÖRT UNSURA DİKKAT ETMELİDİR!!!
Rengin kültürel çağrışımı Hedef kitlenin renk tercihi Firma ya da ürünün karakter ve kişiliği Tasarımda yaklaşım biçimi

49

50

51

52

53

54

55

56


"“RENK”." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları