Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI"— Sunum transkripti:

1 AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
MERVE KÖK

2 A. AYNALAR 1. DÜZLEM AYNA: Yüzeye paralel gelen ışın demeti paralel olarak yansıtan aynalardır. ÖZELLİKLERİ (1/2) Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığı, görüntünün aynaya olan uzaklığına eşittir.

3 ÖZELLİKLERİ (2/2) Cismin görüntüsü sanaldır. Sanal görüntüler düz olup perde üzerine düşürülemez. Bir cisim aynaya V hızı ile yaklaşıyorsa görüntüsü aynaya -V hızıyla, kendisine ise - (2V) hızıyla yaklaşır. Cisim ile birlikte, aynada hareket ediyorsa görüntünün yere göre hızı aşağıdaki eşitlikten bulunur.

4 (V)görüntü = 2(V)ayna = - (V)cisim

5 2. ÇUKUR (KÜRESEL) AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım
2. ÇUKUR (KÜRESEL) AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım. Bu yarı kürenin iç yüzeyinden ışığı yansıtan aynaya çukur ayna denir. Bu aynanın eğrilik yarı çapı R, merkezi M ve odak noktası F‘ dir. Odak noktası ile merkezden geçerek çukur aynanın ortasında birleşen çizgiye asal eksen denir. Asal eksen ile çukur aynanın birleştiği noktaya tepe noktası denir.

6

7 ÇUKUR AYNADA ÖZEL IŞINLAR
Çukur aynaya paralel gelen ışın, odaktan geçecek şekilde yansır. Çukur aynada, odaktan geçecek şekilde yansıyan ışınlar paralel olarak yansırlar. Çukur aynaya merkezden gelen ışın merkezden geçecek şekilde yansır. Tepe noktasına gelen ışın geldiği açı ile yansır.

8 MERKEZDE BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ
Merkezde bulunan cismin görüntüsü gerçek görüntü oluşturur. Oluşan görüntü, cisim ile aynı büyüklükte ve görüntüye terstir. Görüntü merkezde oluşur. NOT: Çukur aynaya baktığımızda kendimizi ters ve aynı büyüklükte gördüğümüz nokta, merkezdir.

9 MERKEZ İLE ODAK ARASINDA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ
Merkez ile odak arasında bulunan cismin görüntüsü gerçek, cismin boyundan büyük ve görüntü terstir. Görüntü merkezin dışında oluşur. ODAKTA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Odakta bulunan cismin görüntüsü sonsuzda oluşur. Işınlar kesişmez.

10 TEPE NOKTASI İLE ODAK ARASINDA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ
Tepe noktası ile odak arasında bulunan cismin görüntüsü gerçek değildir. Görüntü düz ve boyu cismin boyundan büyüktür. Görüntü aynanın arkasında oluşur.

11

12

13

14 3. TÜMSEK AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım
3. TÜMSEK AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım. Bu yarı kürenin dış kısmından ışığı yansıtan aynaya tümsek ayna denir. Bu aynanın eğrilik yarı çapı R, merkezi M ve odak noktası F‘ dir. Odak noktası ile merkezden geçerek tümsek aynanın ortasında birleşen çizgiye asal eksen denir. Asal eksen ile tümsek aynanın birleştiği noktaya tepe noktası denir.

15 TÜMSEK AYNADA ÖZEL IŞINLAR
Asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır. Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel yansır. Merkeze gelen ışın, geldiği doğrultuda geri yansır. Tepe noktasına gelen ışın, yine aynı açı ile yansır.

16 TEPE NOKTASI İLE ODAK ARASINDAKİ CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ
Tepe noktası ile odak arasındaki cismin görüntüsü gerçek değildir. Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntüsü büyür.

17

18

19 B. IŞIĞIN SOĞRULMASI: Işığın maddesel ortamlar tarafından emilmesidir
B. IŞIĞIN SOĞRULMASI: Işığın maddesel ortamlar tarafından emilmesidir. Bir atoma orbitalleri arasındaki enerji farkına denk dalga boyundaki bir ışık gönderilirse temel haldeki elektronlar bir üst enerji seviyesine çıkarak veya elektronlarını fırlatarak ışığı soğururlar. Bu olaya ışık soğurulması denir.

20 IŞIĞIN SOĞRULMASI DEVAMI
Işığı en çok soğuran renk siyahtır. Gelen ışıktaki bütün renkleri emer. Fakat diğer renkler örneğin yeşil sadece yeşil ışığı yansıtır gerisini emer.

21

22

23

24 KAYNAKÇA http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCzlem_ayna


"AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları