Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir."— Sunum transkripti:

1

2 görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir.
RENK NEDİR? Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak, görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir.

3

4

5 KONTRAST (zıt) RENKLER
Renk çarkında birbirine karşılık gelen renklere kontrast –tamamlayıcı renkler denir.  Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman birbirlerinin kuvvetlerini artırdıklarından canlı ve parlak görünerek en yüksek zıtlık etkisini yaparlar.  Kırmızı – yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerin aynı zamanda aralarında bütünleyici, tamamlayıcı özellikleri vardır. Bu yüzden birbirlerinin tamamlayıcısı sayılırlar.

6 NÖTR RENKLER Herhangi bir cisim güneş ışığından aldığı renkleri yansıtmıyorsa siyah görürüz. Siyah ve beyaz renklerini karıştırdığımızda gri rengi buluruz.

7 SKALA İki rengin birbiriyle karışımından oluşan ışık derecelendirme çubuğuna denir.

8 Siyah-Beyaz da Koyu Açık
TON Renkte Koyu-Açık Siyah-Beyaz da Koyu Açık

9 ARMONİ Tek Renk Armonisi ; Tek bir rengin açıklık ve koyuluk gibi ton değerleri arasındaki renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir. Analog Renk Armonisi (Yakın Renkler) ; Renk çemberinde birbirine komşu olan renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilen renk armonisidir Tamamlayıcı Renk Armonisi Renk çemberinde birbirinin karşısında yer alan renklerin oluşturduğu armonidir. Çapraz Tamamlayıcı Renk Armonisi Renk çemberinde bir renkle birlikte, karşısındaki rengin sağına ve soluna komşu olan renklerin birlikte kullanılması ile gerçekleştirilen renk armonisidir. Üçlü Renk Armonisi Renk çemberinde birbirine eşit uzaklıkta olan ve bir üçgen oluşturan 3 rengin birlikte kullanılmasıyla yaratılan renk armonisidir. Renk çemberinde birbirine eşit uzaklıkta olan ve bir üçgen oluşturan 3 rengin birlikte kullanılmasıyla yaratılan renk armonisidir.

10 RENK KONTRASTLIKLARI Yalın Renk Kontrastı Yedi renk karışımının en basitidir. Sarı, kırmızı, mavi ile en güçlü olarak anlatılır ve bu renklerden uzaklaştıkça yalın renk etkisinin gücü azalır Açık-Koyu Kontrastı Kullandığımız bütün renkler açık ya da koyu olmak üzere iki değerde bulunur. Açık değerdeki renk ile koyu değerdeki renk yan yana getirildiğinde renklerin değerleri ortaya çıkar. Yani açık daha açık, koyu daha koyu görünür buna açık koyu kontrast denir. Sıcak–Soğuk Kontrastı Sıcak ve soğuk renkleri kullanarak yapılan uyumdur. Sıcak ve soğuk renklerin verdiği etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır. Tamamlayıcı Kontrast Renk çemberi üzerindeki tamamlayıcı renklerle yapılır. Bu renkler çemberde tam karşılıklı düşen renklerdir. Renk çemberindeki karşılıklı renkler birbirlerinin tamamlayıcısıdır

11 Yanıltıcı Kontrast Herhangi bir rengin siyah, beyaz ve gri üzerindeki etkisiyle ilgilidir. Kullanılan renklerden birinin şiddeti yüksek tutularak yani kırmızı, gri-beyaz ve siyah üzerinde farklı etki yapar. Buna yanıltıcı kontrast denir. Kalite Kontrast Bir rengin en ışıklı tonundan başlayarak koyulaşmaya doğru götürülürken veya en koyu tonundan en açığa doğru getirilirken elde edilecek ara tonlar o rengin kalitesini oluşturur. Işık şiddeti yüksek renkle ışık şiddeti olmayan gri nüanslı renklerin bir arada kullanılmasına kalite kontrastı denir Miktar Kontrastı İki ya da daha çok renk lekeleri arasındaki orantı ile yapılır. Kullanılan renkler birbirini diğerine oranı ile miktar kontrastı oluşur.

12 EMPRESYONİZM (İZLENİMCİLİK):
* 19. Yüzyılda Fransa’ da ortaya çıkmıştır. *İzlenimcilik, özellikle ışık ve renkten kaynaklanan görsel izlenimleri yansıtmayı hedefler.  *Gün ışığının sanatçı üzerinde yarattığı etkilere önem verilir. *Akımın öncüleri Claude Monet ve Camille Pissarro‘dur.

13 Claude Monet-Saman Yığınları-Yağlı Boya-1883

14 Claude Monet-İzlenim (Gün Doğumu)-Yağlı Boya-1899

15 Camille Pissaro-Hasat

16 Renklerin Psikolojik Etkileri
KIRMIZI En sıcak renk kırmızıdır. Kırmızı renk fiziksel anlamda hareketliliği, dinamizmi ve gençliği; duygusal anlamda ise mutluluğu, azim ve kararlılılı ifade eder

17 SARI En parlak renk sarıdır. Işığın, sevincin, üretim ve verimliliğin rengidir. İnsana sevinç ve coşku verir.İlham vericidir. Bilgiyi ve bilgeliği ifade eder. Mutfak için oldukça uygundur.

18 Hüzün, korku, pişmanlık hissi uyandırır.
MOR ; Hüzün, korku, pişmanlık hissi uyandırır. Yalnızlıktan hoşlanan, topluma küs insanların rengidir.

19 Yeniden doğuşun ve büyümenin sembolüdür.
YEŞİL ; Huzur vericidir. Yeniden doğuşun ve büyümenin sembolüdür.

20 Sessizlik ve rahatlık verir.
MAVİ ; Sessizlik ve rahatlık verir. Dinlendirici vesakinleştirici bir renktir. Denizin, rüyaların ve gençliğin rengidir.

21 TURUNCU ; Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir.

22 BEYAZ ; Saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Pek çok kültürde gelinler beyaz giyer.

23 SİYAH ; Ağırlık, ciddiyet, tehlikeyi temsil eder.

24 GRİ ; Olgunluk, temkinli olma duygusu verir.

25


"görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları