Mevlana Celaleddin Rumi Amaç n Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi verme n Mevlana’nın düşüncelerini anlatmak. n Mevlana’nın tasavvufunu öğretmek. n Mevlana’nın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEVLANA VE ETİK Hazırlayanlar Oğuz YAMAN M.Süleyman ATASEVER
Advertisements

YUNUS EMRE EYLÜL DAMLA OKTAY 4/C 546.
Konu : Yunus Emre Araştırması
MEVLÂNÂ MÜZESİ - KONYA BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev.
MEVLANA MÜZESİ.
Sufilik ve Çok kültürlülük
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Gel, Yine Gel. Kim olursan ol, Yine Gel
HOŞGÖRÜ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
SABIR Değerler Eğitimi.
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
Program İçeriği Program Baslangici Saygi Durusu ve İstiklal Marsi
MEVLANA HAYATI.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
HAZIRLAYAN: FURKAN BALCI
MEVLANA'NIN HAYATI.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
Yesevîlik.
Mevlevîlik.
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Kâdirîlik:  Abdülkadir Geylani'nin (öl. 1169) görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Abdülkadir Geylani Peygamberimizin soyundan gelmekte.
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
CAMİYİ TANIYALIM.
İslam Düşüncesinde Yorumlar
MÜFTÜLÜK HİZMETLERİ SUNUMU
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
Etnoğrafya Müzesini Geziyoruz
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
MEVLANA YAPIM:GÜLÜMSER DKM ÖĞR:AYŞEGÜL BİLGİLİ DOKUMACI.
ADI = ALİHAN SOYADI = ESEN SINIF= 10\ D NUMARA = 450.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
Oğuz Han Cerit 9-B / 150 Konu : Yunus Emre Araştırması.
İÇİNDEKİLER Doğumu&Hayatı Eserleri Ölümü Evliya Çelebi 2.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
Mevlana  “Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled”
Program İçeriği Program Baslangici Saygi Durusu ve İstiklal Marsi
KONYA TURU.
KONYA TURU.
Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler
MEVLANA CELALEDDİN RUMİ
YUNUS EMRE HAYATI.
MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
Yunus Emre ŞENEL 9-C / 233 Konu : Yunus Emre Araştırması.
Mevlana Celaleddin Rumi Adı:EMİRCAN Adı:EMİRCAN Soyadı:AYDIN Soyadı:AYDIN Sınıfı: 7 / D Sınıfı: 7 / D No: 58 No: 58 Ders : din kültürü Ders : din kültürü.
YA HZ. MEVLANA.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
Sunum transkripti:

Mevlana Celaleddin Rumi

Amaç n Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi verme n Mevlana’nın düşüncelerini anlatmak. n Mevlana’nın tasavvufunu öğretmek. n Mevlana’nın ilminden bahsetmek. n Mevlana’nın eserlerini tanıtmak.

Mevlana’nın Hayatı n 30 Eylül 1207’de Belh şehrinde doğdu. n Babasının adı Bahaeddin Veled’dir. n Moğol istilasıyla Belh’ten ayrıldılar. n Babasıyla hacca gitmiştir. n Hacdan sonra Karaman’a yerleştiler. n Karaman’da Gevher Hatun ile evlendi.

n Alaeddin Keykubat babasını Konya’ya davet etti. n 3 Mayıs 1228’de Konya’ya göçtüler. n Babası 12 Ocak 1231’de vefat etti. n Mevlana babasının varisi oldu. n İplikçi Medresesi’nde vaazlar verdi. n Şems Tebrizi ile dostluk kurdu.

n Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleriyle özetlemiştir. n 17 Aralık 1273’te vefat etti. n Cenaze namazını Kadı Sıraceddin kıldırdı n Ölüm gününe “Şeb-i Arus” demiştir. n Şeb-i Arus, düğün günü demektir.

Mevlana’da İlim n Ona göre tahsil insanlığın yararına kullanılmalıdır. n Bilgi, faydalı oldukça iyidir. n Faydasız bilgi sahibine yüktür. n Faydalı bilgiler küçümsenemez. n Bilgi gaye değil, vasıta olmalıdır.

Mevlana’da Ahlak n Onun ahlakı Kur’an ve hadis esaslarına dayanmaktadır. n Nefsini yenerek Allah sevgisine ulaşmaya çalışır. n Mevlana, manevi eğitimin rolünü önemser. n Ona göre “edep” her şeyin üstündedir.

Mevlana’da Adalet n Mevlana Kur’an adaletini över. n Ona göre kadı “Tanrı terazisi”dir. n Eserlerinde adalet ile ilgili sözler söylemiştir. n Adalet dedikoduları keser.

Mevlana’da İnsan n Ona göre insan her varlıktan yücedir. n İnsanın büyüklüğü ruh varlığı sebebiyledir. n Onun hümanizmi İslam’ın özündeki insan sevgisidir. n Meclislerine her dinden insan gelirdi. n İnsan nefsini aşarsa melekten üstündür.

Mevlana’nın Eserleri 1)Mesnevi n Mesnevi denince akla Mevlana Mesnevisi gelir. n Beyitlerini genelde Meram’da yazmıştır. n Dili Farsça, beyit sayısı 25618’dir. n Altı büyük ciltten oluşmaktadır. n Tasavvufi fikir ve düşüncelerini açıklar. n En eski nüshası Mevlana Müzesi’ndedir.

2)Divan-ı Kebir n “Büyük defter” manasına gelir. n Mevlana’nın çeşitli şiirleri yer alır. n Genellikle Farsça kelimeler bulunur. n 21 küçük divan ile rubai divanından oluşur. n Beyit adeti kırk bini aşmaktadır. n Vezin ve kafiye düzeni vardır.

3)Mektubat n Devrin ileri gelenlerine ve hükümdara yazılmıştır. n Kendisine sorulan soruları cevaplamıştır. n 147 adet mektuptan oluşur. n Konuşma dili ile yazılmıştır. n Bazı mektupları nasihat için yazılmıştır.

4)Fihi Ma Fih n “Onun içindeki içindedir.” manasındadır. n Mevlana’nın yaptığı sohbetlerden oluşur. n Sohbetler oğlu tarafından toplanmıştır. n Eserde siyasi olaylardan da söz eder. n Eserde değişik konular işlenmiştir. n Tarihi kaynak olarak da kabul edilir.

Müzedeki Bölümler 1)Tilavet Odası n Tilavet Kuran’ı güzel okuma demektir. n Geçmişte bu odada Kuran okunduğu için Tilavet odası denilmiştir. n Halen hat dairesi olarak kullanılmaktadır n Odada devrin meşhur hattatlarının levhaları bulunur.

2)Huzur-ı Pir (Türbe) n Türbeye gümüş kapıdan girilir. n Türbe salonunu üç küçük kubbe örter. n Doğuda, güneyde ve kuzeyde yüksekçe bir set ile çevrilidir. n Kuzeyde altı sanduka yer alır. n İki levhada Mevlana’nın sözleri yazılıdır.

3)Semahane n Kanuni tarafından yaptırılmıştır. n Burada semalar bina müze oluncaya kadar sürmüştür. n Duvarlarında tarihi halılar vardır. n İçinde madeni ve ahşap eserler vardır. n Mevlevilik musikisinin aletleri sergilenir.

4)Mescid n Mescide “Çerağ Kapısı”ndan girilir. n Güney duvarı halı ile kaplıdır. n Cilt ve hat numuneleri burada sergilenir. n “Müezzin Mahfili” ve “Mesnevihan Kürsüsü” orijinal halindedir.

5)Derviş Hücreleri n Müzede on yedi hücre bulunmaktadır. n Üçüncü Murat tarafından dervişlerin ikametleri için yaptırılmıştır. n Girişteki dört hücre, gişe ve idare binası olarak kullanılmaktadır. n Sondan iki hücreye kütüphane yapılmış. n Koridorlarda tarihi halılar sergilenmekte.

6)Matbah Bölümü n Müzenin kuzeybatı köşesinde yer alır. n 1584’te Üçüncü Murat yaptırmıştır. n 1926’da dergah müze oluncaya kadar yemek ihtiyacı burada karşılanıyordu. n 1990’da onarımla teşhire sunulur. n Burada mankenlerle “Somat Sofrası” canlandırılmıştır.

Mevlana’nın Sözlerinden Örnekler n “Ya olduğun gibi görün, n Ya göründüğün gibi ol.” n “Ya üst ol, ya bir üstünü ara; ya görüş sahibi ol, ya bir görüş sahibini ara.” n “İnsanı sevmek, Allah’ı sevmektir.” n “Birleşin! Ben, bölmeye değil, birleştirmeye geldim.”