Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
ENERJİ KAYNAKLARI.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
BİYOKÜTLE.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
RÜZGAR ENERJİSİ.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
GÜNEŞ ENERJİSİ.
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Temiz Enerji Kaynakları
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
ASİT YAĞMURLARI.
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
Temiz enerji kaynakları
TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
ELEKTRİK KAYNAKLARI.
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
Enerji Kaynakları ENERJİ YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
Elektrik Piyasalarında Sorun Ne?
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
DENİZDEKİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 2: RÜZGAR ENERJİLİ GÜÇ SİSTEMLERİ
GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş 1,39 milyon km. çapında ve yeryüzüne yaklaşık 150 milyon km. uzaklıkta, sıcak gazlardan meydana gelmiş bir kütledir. Yüzey sıcaklığının.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Dipl.-Ing.- Cemal ÇELİK Dipl.-Ing.- Cemal ÇELİK.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna bağlı enerji talebi de artmaktadır.Artan enerji talebi,çevreye daha az zarar veren kaynaklara yönelerek ve mühendislik açısından daha az enerji tüketen ürünlerin üretilmesiyle karşılanmak durumunda.Oldukça ekonomik ve teknolojik açıdan da gelişmiş yenilenebilir bir enerji kaynağı olan rüzgar,bu alanda öne çıkan alternatiflerden birisi…

Rüzgâr enerjisi, ısıları farklı olan hava kütlelerinin yer değiştirmesiyle oluşur. Güneşten yeryüzüne ulaşan enerjinin %1- 2'si rüzgâr enerjisine dönüşmektedir.

Rüzgâr türbinleri, yenilenebilir nitelikte olan hava akımını elektrik enerjisine dönüştürmektedir.

İnsan faaliyetlerini etkileyen 2 rüzgar sistemi vardır 1.Hakim Rüzgarlar= belirli yönden veya yönlerden devamlı olarak esen rüzgarlardır. 2.Geçici Hava Hareketleri= bu tip hava hareketlerinin kaynağı cepheler oluşturduğundan sürekliliği bulunmayan rüzgarlar karşımıza çıkar.

Genel olarak yeryüzündeki bütün rüzgarlar varlıklarını ekvator ve kutup bölgelerinin farklı derecelerde ısınmasına borçlu olup,rüzgarların yönü,hızı ve esiş sıklığı üzerinde etkili olan çeşitli faktörlerin bulunduğu bilinmektedir.

Rüzgâr türbinlerinin çalışması çevreye zararlı gaz emisyonuna neden olmadığından enerji geleceğimizde ve iklim değişikliğini önlemede büyük bir role sahiptir. Geleneksel güç santrallerinin aksine, enerji güvenliği açısından yakıt maliyetlerini ve uzun dönemli yakıt fiyatı risklerini eleyen ve ekonomik, politik ve tedarik riskleri açısından diğer ülkelere bağımlılığı azaltan yerli ve her zaman kullanılabilir bir kaynaktır.

Ancak rüzgâr türbinlerinin büyük alan kaplaması, gürültü kirliliği oluşturması ve üretilen elektriğin kalite sorunları gibi bazı dezavantajları bulunmaktadır.

Dünya rüzgâr kaynağı 53 TWh/yıl olarak hesaplanmakta olup, günümüzde toplam rüzgâr enerjisi kurulu gücü MW'tır. Bunun üçte biri Almanya'da bulunmaktadır yılında 1,245 GW dünya rüzgâr gücü hedefine ulaşmak için gereken yatırım miktarı 692 milyar Euro'dur.

1984 yılında Türkiye rüzgar enerjisi doğal potansiyeli adı altında devlet meteoroloji işleri genel müdürlüğü teşkilatının uzun yıllar rasatları sonucunda bir rapor çıkarılmıştır. Buna göre ülkemizde yıllık rüzgar ortalama hızı, 2.5m/sn olarak hesaplanmıştır.İç Anadolu(2.46),Doğu Anadolu (2,12),Karadeniz bölgesi (2,38) olarak bu değerin altındadır.

2007 yılında gerçekleştirilmiş olan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) ile ülkemizde yıllık rüzgâr hızı 8,5 m/s ve üzerinde olan bölgelerde en az MW, 7,0 m/s'nin üzerindeki bölgelerde ise en az MW büyüklüğünde rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunduğu tespit edilmiştir.

2004 yılı itibariyle sadece 18 MW düzeyinde olan rüzgâr enerjisi kurulu gücünün artırılmasında aşama kaydedilmiştir Yılı başı itibariyle rüzgâr kurulu gücümüz 354,7 MW düzeyine ulaşmıştır. Yenilenebilir Enerji Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra MW kurulu gücünde 93 adet yeni rüzgar projesine lisans verilmiştir. Bu projelerden yaklaşık MW kurulu gücünde santrallerin yapımı devam etmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyeli(2009) KaynakPotansiyelİnşa Halinde (MW)İşletmede (MW) Hidrolik GWh/y Rüzgar MW Güneş76 MTEP-- Jeotermal 600 MWe ( MWt) 1777 Biyokütle8.6 MTEP2463 Biyogaz1.5-2 MTEP134

Elektrik Piyasası (2008) Kurulu Güç (Kaynaklara Göre Dağılımı %)

2000 yılında elektrik üretimine başlayan türbinler Türkiye’nin 3. Rüzgar enerji santralini oluşturuyor. Ada tüketiminin 30 kat fazlası enerji üretiliyor burada kişiye yetecek elektrik deniz altından anakaraya gönderiliyor. Aynı enerjiyi üretecek bir kömür santraline göre türbin başına ağaca eşdeğer oksijen tasarrufu sağlanıyor. Yani 17 türbin ağaçlık bir ormanı kurtarmış oluyor. Türbinlerin sadece bir tanesi adanın enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor.