Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yenilenebilir Enerji Kaynakları"— Sunum transkripti:

1 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Dipl. – Ing. Cemal Çelik Dipl.–Ing. Cemal Çelik

2 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ENERJİ NEDİR? Fizikte, enerji doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen fiziksel sistemin geniş, korunmuş bir özelliğidir. Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Fizikte iş, kuvvetin yer değişim yönündeki bileşeninin etkisinin yer değiştirmeyle çarpımı olarak tanımlanır ve enerji, iş ile aynı birimle ölçülür. Enerji: E =m*c2  [J] İş: W = F*s [J] Bu Formül Fizikte kütle enerji eşitliğinin temel formülü olarak yer almaktadır. Bu formül enerji ile kütle arasında bir ilişki kurmaya yardım eder ENERJİ NEDİR

3 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Enerji çeşitleri,  Enerji çeşitleri arasında yer alan bir çok enerji türü vardır. Bu enerjiler insan hayatını kolaylaştıracak şekilde kullanılabilir. Bu enerji çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir. Potansiyel enerji Kinetik enerji Isı enerjisi Işık enerjisi Elektrik enerjisi Kimyasal enerji Nükleer enerji Ses enerjisidir. Termal enerjisi v.s gibi…

4 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Enerjinin 3 temel formülü vardır: E=F*d [Nm], 1 joule enerjiye sahip bir madde, 1 metreyi 1 Newton ile gider. E=m*c2 [kgm2/s2], 1kg kütlesi olan bir maddenin ışık hızının karesinin sayısal değeri kadar enerjisi vardır. E=P*t [Ws], 1 joule enerjisi olan bir madde, 1 saniye boyunca, 1 Watt'lık güç uygulayabilir. Enerji ikiye ayrılır; Potansiyel enerji: Depolanabilen enerji türlerine denir. Pil veya saat zemberiği gibi. Potansiyel enerji formülü; Ep=m*g*h [J] J (Joule)=[Nm= kgm/s2 m] Ep= Potansiyel enerji (joule) m= Kütle (kg) g= yer çekimi ivmesi (= 10 N/kg) h= yükseklik (m)

5 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Kinetik enerji: Hareket halinde oluşan enerji çeşididir. Akan sular, rüzgar, giden araba enerjisi gibi durmadan hareket halinde olup, bir yerden bir yere doğru hareketlilik gösteren enerji çesididir. Kinetik enerji formülü; Ek=1/2 m*v2 [J] Ek= Kinetik enerji (joule) m= Kütle (kg) V= Hız (m/s) Unutmamak gerekir ki cisimlerin sahip oldukları potansiyel ve kinetik enerjiler birbirlerine dönüşebilir

6 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Birimler; 1 N*m = kg m²/s² 1 Joule (J) = 1 Nm 1 Joule = 0,239 Kalori (cal) veya 1 cal = 4,184 J . Elektronvolt (eV) 1 İngiliz Isı Birimi (BTU) = 1,055 J , 1 kWh = 3412 BTU veya 1 BTU = 0, kWh 1 Watt-saat (W.h) = 3,600 J , 1 Kilowatt saat (kWh) = 1000 Wh , 1 kWh = J 1 erg (Yunanca ergon: iş) = 10−7 J Foot - pound (ft lb), 1 ft lb = N-m litre-atmosfer (l.atm)

7 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi, hidrojen enerjisi dalga ve gelgit enerjisiolarak sıralanabilir. Doğanın kendi evrimi içinde bir sonraki gün de var olan enerji olarak da tanımlayabiliriz Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir. Yüzyıllar önce insanlar temel ihtiyaçlarını doğal yollardan karşılamaya çalışmışlardır.

8 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Güneş, rüzgar, biyokütle, su, dalga gibi kendileri bitmeden diğer enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları diyebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynakları doğal kaynaklardan sağlanır ve sürdürülebilirliği mümkün olan enerjilerdir. Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil enerji kaynakları gibi zamanla bitmez, tükenmez. Kömür, petrol, doğalgaz gibi kaynaklarımız yenilenemez enerjilere örnektirler.

9 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Örneğin; İlk çağlarda insanlar yiyeceklerini güneşte kurutmuşlar, buğdaylarını değirmenlerde öğüterek gıda maddeleri elde etmişlerdir. Ancak sayıları hızla arttıkça yeni enerji kaynakları arayışına girmişlerdir. Bulunan bu yeni kaynakların ise zamanla hızla tükenmeye başladığı, aynı zamanda ve en önemlisi de çevreye verdiği zarar çoğalınca tekrar doğal kaynaklara yönelim söz konusu olmuştur. Türkiye’nin yenilebilir enerji potansiyeli ise 19 GW (Gigawatt) olarak hesaplanmıştır.

10 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Neden yenilenebilir Enerji; ➤ Yenilenebilir enerji kaynakları; ➤ Hava, su kirliliğini ve toprak erozyonunu azaltması, ➤ Tükenmez olması, ➤ Yerli olması, ➤ Ekonomik olması, ➤ İş alanlarının fazla olması, ➤ Ekolojik olması, ➤ Toplumsal ve ekonomik gelişmeyi desteklemesi, Bu günkü ve gelecek kuşakların daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak ve haklarına saygılı olunması nedeni ile tercih edilmelidir. Aşağıda belirtilen yenilenebilir kaynaklar hem halk sağlığını koruyucu nitelikte hem de tükenmeleri söz konusu değildir.

11 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

12 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Yenilenebilir kaynakların doğru kullanılması için ön hazırlığın iyi planlanması çok önemlidir. YENİLENEBLİR KAYNAKLAR YAKITI-KAYNAĞI 1 Güneş enerjisi Güneş 2 Rüzgâr enerjisi Rüzgâr 3 Jeotermal enerjisi Yeraltı suları 4 Biyokütle enerjisi Biyolojik atıklar 5 Hidrolik enerji Nehirler 6 Hidrojen enerjisi Su 7 Dalga enerjisi Deniz-Okyanuslar 8 Gel-Git Enerjisi

13 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Türkiye elektrik enerjisi tüketimi 2018 yılında bir önceki yıla göre %2,2 artarak 303,3 milyar kWh, elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak 303,9 milyar kWh olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında elektrik üretimimizin, %37,3'ü kömürden, %29,8'i doğal gazdan, %19,8'i hidrolik enerjiden (HES), %6,6'sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5'i jeotermal enerjiden, ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir.

14 Yenilenebilir Enerji Kaynakları
2018 yılı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü MW'a ulaşmıştır. 2018 yılı sonunda kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; % 31,9’u hidrolik enerji, % 25,6’sı doğal gaz, %21,5’i kömür, %7,9’u rüzgâr, %5,7’si güneş, %1,4’ü jeotermal ve % 5,9’u ise diğer kaynaklar şeklindedir. Ayrıca Ülkemizde elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2018 yılı sonu itibarıyla 7.423’e (Lisanssız santraller dahil) yükselmiştir. Mevcut santrallerin 653 adedi hidroelektrik, 42 adedi kömür, 249 adedi rüzgâr, 48 adedi jeotermal, 320 adedi doğal gaz, 5.868 adedi güneş, 243 adedi ise diğer kaynaklı santrallerdir.

15 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

16

17 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

18

19 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

20 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

21

22 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

23 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

24 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

25

26 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

27 Rüzgar: 7. 216 MW Güneş: 5. 451,1 MW Jeotermal: 1
Rüzgar:  MW Güneş:  ,1 MW Jeotermal:  1.335,5 MW Biyokütle:  694,5 MW Atık Isı: 339,2 MW Akarsu HES: 7.831,6 MW Barajlı HES:  , MW Linyit:  MW İthal Kömür: 8.938,9 MW Taş Kömürü: 810,8 MW Asfaltit:  405 MW Doğalgaz:  26,224.1 MW LNG:  2 MW Motorin:  1 MW Fuel Oil: 487,2 MW Nafta:  ,7 MW

28

29

30

31

32


"Yenilenebilir Enerji Kaynakları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları