Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT 120106103016
RÜZGAR ENERJİSİ Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT

2 Rüzgar Nedir ? Rüzgar, Güneş radyasyonunun yer yüzeyini farklı ısıtmasından kaynaklanır. Yer yüzeyinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık %2'si kadarı rüzgar enerjisine çevrilir.

3 Rüzgar nerelerde oluşur ?
Meteorolojik açıdan rüzgar : Basınç değişiminin fazla olduğu yerler, Yüksek, engebesiz tepe ve vadiler, Kıyı şeritleri, Kanal etkilerinin meydana geldiği dağ silsileleri, vadiler ve tepelerde oluşabilir.

4 Rüzgar Enerjisi Rüzgarı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket enerjisidir.

5 Dünyanın ilk rüzgar santrali olarak kabul edilen(ilk elektrik üretimi)Brush türbini (1888)
20 yıl boyunca elektrik üretmiştir. Türbin jeneratörü 12kW elektrik üretiyordu.

6 RÜZGAR TÜRBİNİ Rüzgar türbinleri, rüzgardaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir.

7 RÜZGAR TÜRBİNİ ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör ,hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.

8 RÜZGAR TÜRBİNİ ÇEŞİTLERİ
Kullanımdaki rüzgar türbinleri boyut ve tip olarak çeşitlilik gösterse de, genelde dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgar türbinlerini dönme eksenine göre üç grupta inceleyebiliriz.

9 1) Yatay eksenli rüzgar türbinleri :
Tek Kanatlı Rüzgar Türbinleri İki Kanatlı Rüzgar Türbinleri Çok Kanatlı Rüzgar Türbinleri Üç Kanatlı Rüzgar Türbinleri

10 2)Dikey eksenli rüzgar türbinleri:
Savonious Rüzgar Türbinleri Darrieus Rüzgar Türbinleri H-Darrieus Rüzgar Türbinleri 3)Eğik eksenli rüzgar türbinleri

11 Dikey eksenli rüzgar türbinleri:

12 Rüzgar Enerji Potansiyeli
Dünya çapında, rüzgar enerjisinin uzun vadeli teknik potansiyelinin şu anki elektrik talebinin 40 katına eşit olduğuna dair veriler bulunmaktadır. Dünya rüzgar enerji potansiyelinin 50 derece kuzey ve güney enlemleri arasındaki alanda 9000 TWh/yıl kapasitesinin kullanılabilir olduğu hesaplanmaktadır. Üretimin ekonomikliği nedeniyle rüzgar hızı en az 4 m/s olmalıdır. Dünya karasal alanları toplamının %27 ‘sinin yıllık ortalama 5,1 m/s’den daha yüksek rüzgar hızının etkisi altında kaldığı belirtilmektedir.

13 Bu rüzgar enerjisinden yararlanma imkanının olabileceği varsayımıyla 8 MW/km2 üretim kapasitesi ile GW kurulu güce sahip olunacağı hesaplanmaktadır. Rüzgar türbinleri 500 kW-5 MW arasında elektrik gücü üretmektedir. Yaygın olarak kullanılan MW gücündeki türbinlerdir. Türbinin sağladığı enerji rüzgar hızının küpüdür, böylece rüzgar hızı arttırarak elde edilen enerji miktarı da artar. Açık denizlerde rüzgar hızı karaya göre %90 oranında daha fazladır. Rüzgar enerjisi konusunda, açık denizlerden yüksek verim elde etmek için dünya çapında araştırmalar yapılmaktadır.

14 Offshore Rüzgar Merkezi – Almanya
400 MW’lık devasa projeyi inşa etmek 5 yıl sürdü. Deniz üzerine kurulu en büyük rüzgar çiftliği.

15 Neden rüzgar enerjisi ? Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur. Kaynağı güvenilirdir, tükenme ve zamanla fiyatının artma riski yoktur. Maliyeti günümüz güç santrallarıyla rekabet edebilecek düzeye gelmiştir. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür. İstihdam yaratır. Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir. İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir.

16 Rüzgar enerjisinin çevresel etkilerinin diğer enerji kaynaklarıyla karşılaştırılması

17 Enerji Kaynaklarının Karşılaştırması
Rüzgar enerjisinin diğer enerji kaynakları ile Karşılaştırılması Enerji Kaynaklarının Karşılaştırması

18 Dezavantajları: Türbin maliyetleri yüksek olabilmektedir. Ancak gittikçe azalan bir maliyet durumu söz konusudur. Türbinler; elektromanyetik dalgayı etkileyebilir.(Radyo sinyalleri) Enerji üretimi rüzgara bağımlı olduğundan rüzgar kesilmesi,azalması veya fazla hızlanması nedeniyle enerji kaybı oluşur. Büyük dönel bir makine oluşundan dolayı çevrede kuş ölümlerine neden olabilmektedir. Rüzgar türbinlerinin meydana getirdiği ses şiddeti çevreye gürültü olarak yansıyabilir.

19 2016 GWEC(Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi) verilerine göre dünyada kurulu RES kapasitesi

20

21

22 Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi değerleri

23

24

25

26 TÜRKİYE’NİN RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ
Türkiye’nin en iyi rüzgâr kaynağı alanları kıyı şeritleri, yüksek bayırlar ve dağların tepesinde ya da açık alanların yakınında bulunmaktadır. Açık alan yakınlarındaki en şiddetli yıllık ortalama rüzgâr hızları Türkiye’nin batı kıyıları boyunca, Marmara Denizi çevresinde ve Antakya yakınında küçük bir bölgede meydana gelmektedir. 7 m/s’den büyük rüzgâr hızları göz önüne alınarak Türkiye rüzgâr enerjisi potansiyeli MW olarak belirlenmiştir. Yap – İşlet – Devret modeliyle yapılan ilk küçük santraller yılında yapılmaya başlanmıştır. Çeşme’de kurulan rüzgar enerjisi santrali Türkiye’nin ilk rüzgar enerjisinden elektrik üreten santralidir. Türkiye’nin bugünkü teknik koşullarda rüzgar enerjisi teknik potansiyeli MW, ekonomik potansiyelinin ise MW civarında olduğu tahmin edilmektedir.

27

28 Bandırma Rüzgar Enerjisi Santrali (50 MW)

29

30 Bir Rüzgar Türbini İlk Yatırım Maliyetini Ne Kadar Sürede Karşılar?
29/12/2010 Tarihli 6094 Sayılı Kanun Hükmü’ ne göre: Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisleri için elektrik birim fiyatı yaklaşık olarak krş/kWh’ a karşılık gelmektedir. Bu Koşullarda; Yıllık Gelir = kWh/yıl*13.14 krş/kWh = TL/yıl %35 kapasite faktörüne sahip santralde ki bir türbinin ilk yatırım maliyetini karşılama süresi: TL / (8 057 TL/yıl) = 10.3 yıl olarak hesaplanabilir. *Kapasite faktörünün değeri arttıkça bu sürenin daha da kısalacağına dikkat edilerek verimlilik en yüksek seviyede tutulmalıdır.

31

32 Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim…


"Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları