STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ameliyathane HVAC Performans Testleri-(Fitre sızdırmazlık)
Advertisements

Yoğunlaştırıcılı Güneş Enerji Sistemleri
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
Maddelerin Işık Geçirgenliği
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
CANİK ANADOLU TEKNİK LİSE BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI
Maddenin Değişimi Ve Tanınması
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
Özel çelikler.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZSYON
DURULTMA.
İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Sterilizasyonun İzlenmesi
Yıldırım BAHADIR Programcı-Proje Sorumlusu Karabük Valili ğ i Bilgi İş lem Ş ube Müdürlü ğ ü.
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
KONU Bilgisayarlı tomografi
Armand Vallin Feigenbaum
Bakır ve Bakır Alaşımlarının Kaynağı
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
Yaygın malzemeler.
Daire Grafiği.
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
İçme Sütü Teknolojisi.
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
AMİRALİ BATIRAN KOORDİNAT
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
Yağmur, Kar, Sis.
SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz.
Kimya Koligatif Özellikler.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ MADDEN İ N ISI ETK İ S İ İ LE DE ĞİŞİ M İ.
STERİLİZASYON DERSİ 3. HAFTA DERS NOTLARI
Lınk layer ProtoCol (ARP,INARP) YUNUS EMRE BAYAZIT.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
Endodontide sterilizasyon & dezenfeksiyon - can alıcı tavsiyeler
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Bakteri- Virus- Mantar
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.

PINAR KARTALO Ğ LU.  Belirli sayıda i ş lemlerin tekrarlanması için kullanılan döngülerdir. for döngüleri ba ş langıç ve biti ş de ğ erleri arasında.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ
DEKONTAMİNASYON DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
GÜNEŞ BASKI «CYNOTYPE BASKI HAZIRLAMA»
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
MADDE VE YAPISI TEST.
TEST.
Sunum transkripti:

STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675

STERILIZASYON BASAMAKLARıNıN IZLENMESI Sterilizasyon kontrolünde i ş lemin her bir a ş amasının do ğ ru yapıldı ğ ına emin olunur. Sterilizasyon kontrolünde i ş lemin her bir a ş amasının do ğ ru yapıldı ğ ına emin olunur. Her bir basama ğ ının test edildi ğ ine dair elinizde kanıt bulunur. Her bir basama ğ ının test edildi ğ ine dair elinizde kanıt bulunur. Etkin sterlizasyon i ş lemin yapıldı ğ ının kanıtı olarak mekanik,kimyasal ve biyolojik testlerin kullanılması ve dokümante edilmesi gerekir. Etkin sterlizasyon i ş lemin yapıldı ğ ının kanıtı olarak mekanik,kimyasal ve biyolojik testlerin kullanılması ve dokümante edilmesi gerekir.

MEKANIK KONTROL Sterilizasyon ko ş ullarının sa ğ lanıp sa ğ lanmadı ğ ını kontrol eder. Sterilizasyon ko ş ullarının sa ğ lanıp sa ğ lanmadı ğ ını kontrol eder. Cihazın ısı ve zaman göstergeleri;her çalı ş mada kontrol edilmelidir. Cihazın ısı ve zaman göstergeleri;her çalı ş mada kontrol edilmelidir. Termometre(kalibre edlimi ş olmalı);haftada bir,cihazın sıcaklık göstergeleri ile kar ş ıla ş tırılmadır. Termometre(kalibre edlimi ş olmalı);haftada bir,cihazın sıcaklık göstergeleri ile kar ş ıla ş tırılmadır.

KİMYASAL KONTROL Sterilizasyon ko ş ullarının sa ğ lanıp sa ğ lanmadı ğ ını kontrol eder. Sterilizasyon ko ş ullarının sa ğ lanıp sa ğ lanmadı ğ ını kontrol eder. Isıya duyarlı renk de ğ i ş tirici maddelerdir.Bunlar ya ürüne sterilizasyon i ş lemi uygulandı ğ ını göstermek üzere paketin üzerine ya da i ş lemde uygulanan sterilizasyon sıcaklı ğ ına ula ş ıldı ğ ını göstermek amacıyla paketin içine yerle ş tirilir. Isıya duyarlı renk de ğ i ş tirici maddelerdir.Bunlar ya ürüne sterilizasyon i ş lemi uygulandı ğ ını göstermek üzere paketin üzerine ya da i ş lemde uygulanan sterilizasyon sıcaklı ğ ına ula ş ıldı ğ ını göstermek amacıyla paketin içine yerle ş tirilir. Kuru ısı sterilizasyonunun kimyasal kontrolünde genellikle,kırmızıdan ye ş i ş renge dönü ş en’’Browne tüpleri’’kullanılır. Kuru ısı sterilizasyonunun kimyasal kontrolünde genellikle,kırmızıdan ye ş i ş renge dönü ş en’’Browne tüpleri’’kullanılır.

BROWNE TÜPLERI İ çinde renk de ğ i ş tiren sıvılar bulunan tüplerdir ve otoklavın ortasına konur. 115°C’de, 25 dakika, 121°C’de, 15 dakikada otoklavda renk de ğ i ş tirir. Bu süreler sonunda kırmızıdan ye ş ile dönmesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir.İ çinde renk de ğ i ş tiren sıvılar bulunan tüplerdir ve otoklavın ortasına konur. 115°C’de, 25 dakika, 121°C’de, 15 dakikada otoklavda renk de ğ i ş tirir. Bu süreler sonunda kırmızıdan ye ş ile dönmesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir.

BİYOLOJİK KONTROL Yüksek ısıya dayanıklı sporlu bakteriler, biyolojik indikatör olarak kullanılır. Örne ğ in, Bacillus subtilis, Bacillus stearothermophilus vb. gibi. Bakteri sporları özel tüplerde otoklavın ortasına ısı ve buharın zor ula ş abilece ğ i yerlere konur.121°C’de, 12 dakikada sporlu bakterilerin ölmesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir. Yüksek ısıya dayanıklı sporlu bakteriler, biyolojik indikatör olarak kullanılır. Örne ğ in, Bacillus subtilis, Bacillus stearothermophilus vb. gibi. Bakteri sporları özel tüplerde otoklavın ortasına ısı ve buharın zor ula ş abilece ğ i yerlere konur.121°C’de, 12 dakikada sporlu bakterilerin ölmesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir.

Sterilizasyondan sonra bakterilerden kültür yapılır, thioglycolatlı ya da kıymalı buyyona ekim yapılır. 7 gün sonunda bakterinin ürememesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir. Sterilizasyondan sonra bakterilerden kültür yapılır, thioglycolatlı ya da kıymalı buyyona ekim yapılır. 7 gün sonunda bakterinin ürememesi sterilizasyonun tam yapıldı ğ ını gösterir.

STERILIZAYON MARUZIYET BANTLARı Renk de ğ i ş tiren ilaçlı yapı ş kan bantlardır ve paketler üzerine yapı ş tırılır. Bandın ısı ile etkile ş erek koyu renge dönü ş mesi, sterilizasyonun yapıldı ğ ını gösterir. Renk de ğ i ş tiren ilaçlı yapı ş kan bantlardır ve paketler üzerine yapı ş tırılır. Bandın ısı ile etkile ş erek koyu renge dönü ş mesi, sterilizasyonun yapıldı ğ ını gösterir.

BAKTERI SPORLARı IÇEREN STRIPLER VE TÜPLER Bacillus subtilis sporları kullanılır.Klasik biyolojik indikatörlerde sonuç alabilmek için saatlik inkübasyon süresi gerekir.Ancak yeni geli ş tirilen florometrik yöntemlerle bir saat içinde spora ba ğ lı enzimler saptanabilmektedir. Bacillus subtilis sporları kullanılır.Klasik biyolojik indikatörlerde sonuç alabilmek için saatlik inkübasyon süresi gerekir.Ancak yeni geli ş tirilen florometrik yöntemlerle bir saat içinde spora ba ğ lı enzimler saptanabilmektedir.

Test masteryallerinden beklenen sonuçları elde edebilmek için bunların hazırlanması ve standardizasyonuna büyük özen gösterilmedir.Genellikle,her bir malzeme için üzerinde 105 adet spor içeren bir test masteryali yeterlidir.Test için kullanılacak masteryal,sterilize edilecek malzemenin yapısı ile uyumlu olmalıdır. Test masteryallerinden beklenen sonuçları elde edebilmek için bunların hazırlanması ve standardizasyonuna büyük özen gösterilmedir.Genellikle,her bir malzeme için üzerinde 105 adet spor içeren bir test masteryali yeterlidir.Test için kullanılacak masteryal,sterilize edilecek malzemenin yapısı ile uyumlu olmalıdır.

Test materyalinin,Pastör fırınının kapıya en yakın en alt rafına konması uygundur. Test materyalinin,Pastör fırınının kapıya en yakın en alt rafına konması uygundur. İ ndikatörlerle uygunsuz paketleme,sterilizatörün uygunsuz yüklenmesi,sterilizatörün uygunsuz fonksiyonu,kısa sterilizasyon i ş lem zamanı gibi nedenlerden kaynaklanan,yetersiz sterilizasyon sonuçları ortaya konur.İ ndikatörlerle uygunsuz paketleme,sterilizatörün uygunsuz yüklenmesi,sterilizatörün uygunsuz fonksiyonu,kısa sterilizasyon i ş lem zamanı gibi nedenlerden kaynaklanan,yetersiz sterilizasyon sonuçları ortaya konur.

SORULAR Kuru ısı sterilizasyonunun kimyasal kontrolünde genellikle,kırmızıdan ye ş il renge dönü ş en………….kullanılır. Kuru ısı sterilizasyonunun kimyasal kontrolünde genellikle,kırmızıdan ye ş il renge dönü ş en………….kullanılır. Cevap:Browne Tüpleri Cevap:Browne Tüpleri İ çinde renk de ğ i ş tiren sıvılar bulunan tüplerdir ve otoklavın ortasına konur……………………….otoklavda renk de ğ i ş tirir.İ çinde renk de ğ i ş tiren sıvılar bulunan tüplerdir ve otoklavın ortasına konur……………………….otoklavda renk de ğ i ş tirir. Cevap: 115°C’de, 25 dakika, 121°C’de, 15 dakikada Cevap: 115°C’de, 25 dakika, 121°C’de, 15 dakikada

Klasik biyolojik indikatörlerde sonuç alabilmek için ………..saatlik inkübasyon süresi gerekir. Klasik biyolojik indikatörlerde sonuç alabilmek için ………..saatlik inkübasyon süresi gerekir. Cevap:24-48 Cevap:24-48 Sterilizasyon bandının ısı ile etkile ş erek koyu renge dönmesi neyi gösterir? Sterilizasyon bandının ısı ile etkile ş erek koyu renge dönmesi neyi gösterir? Cevap:Sterilizasyonun yapıldı ğ ını gösterir. Cevap:Sterilizasyonun yapıldı ğ ını gösterir.