Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ
Hazırlayan: yıldız üner Hastaneciyiz.blogspot.com

2 STERİLİZASYON Tanımı;Cansız maddeler ve nesneler üzerinde bulunan tüm mikroorganizmaların Sporlar dahil öldürülmesi işlemidir. STERİLİZASYON İŞLEMİ KESİNLİK ARZEDER. BİR ALET STERİL EDİLDİKTEN SONRA YA STERİLDİR YA DA DEĞİLDİR…

3 DEKONTAMİNASYON Sağlık çalışanlarının tıbbi alet yada malzemeye herhangi bir koruyucu araç kullanmaksızın elle dokunması durumunda risk taşımamasıdır.

4 KONTAMİNASYON tıbbi alet yada malzemenin herhangi bir tıbbi işlem sonucu kirlenmesi durumudur.

5 STERİLİZASYON ÖNEMİ; 􀁺 Sterilizasyon, hastanede gerçekleşen
en önemli işlemlerden birisidir. 􀁺 Enfeksiyon Kontrolü açısından yüksek seviyede etkisi olan alanlardan birisidir. 􀁺 Güvence zinciri, hasta güvenliği açısından en önemli kritik uygulamalardan birisidir.

6 STERİLİZASYON Ağız ve diş sağlığı tedavi
merkezlerinde kullanılacak dental malzemenin uygun tekniklerle steril edilmesi ve standartlara uygun malzemelerle monitörizasyonunun yapılması enfeksiyonların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

7 GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ
􀁺 Basınçlı buhar(otoklav) 􀁺 Kuru hava sterilizasyon(ETÜV) 􀁺 Düşük ısı metodları 1. Etilen oksit 2. Formaldehit 3. Gaz plazma 4. Gama sterilizasyon

8 STERİLİZASYON DÖNGÜSÜ

9 STERİLİZASYON ALETLER STERİL EDİLMEDEN TEMİZLENEBİLİR , ANCAK TEMİZLENMEDEN ASLA STERİL EDİLEMEZ!!!

10 A-TEMİZLİK-DENETİM Etkili temizlik ile mikroorganizmaların
%95-97’nin ortadan kaldırıldığı bildirilmiştir. Manuel olduğu gibi cihazlarla da yapılabilmektedir.

11 CİHAZLARLA YIKAMA ÇEŞLİTLERİ

12 YÜKLEME PRENSİPLERİ 1 􀁺 Malzeme malzeme ile malzeme cihaz ile en
az cm. mesafe olmalıdır. 􀁺 Kağıt kağıt ile plastik plastik ile karşılık gelmelidir. 􀁺 Cihaz çok sık yerleştirilmemelidir.

13 YÜKLEME PRENSİPLERİ II
􀁺 Yük mümkün olduğunca aynı malzemeden oluşmalıdır. 􀁺 Bohçalar dikey pozisyonda yerleştirilmelidir.

14 YÜKLEME PRENSİPLERİ III
Büyük paketler alt rafa küçük paketlet üst rafa yerleştirilmelidir.

15 BASINÇLI BUHAR (OTOKLAV)
Özellikleri; 􀁺 134C 3-3,5 basınçlı buhar altında işlemini yapar. Avantajları; 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 􀁺 Çevre ile uyumludur 􀁺 Toksik özelliği yoktur. Dezavantajları; 􀁺 Basınca ve neme duyarlı malzemeler için uygun değildir

16 Buhar sterilizasyonu Sıcaklık •134 oC •121 oC Süreleri
•3-3,5 dk. On vakumlu •15 dk. On vakumlu •30-45 dk. Vakumsuz otoklav

17 STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ II KURU HAVA STERİLİZASYONU
Özellikleri; 􀁺 Bilinen en eski sterilizasyon yöntemidir. 􀁺 Basınçlı buhar olmayan ortamlarda tercih edilebilir. Avantajları; 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 􀁺 Çevre ile uyumludur 􀁺 Toksik özelliği yoktur. Dezavantajları; 􀁺 İşlem uzun sürer. 􀁺 Belirli zaman sonunda malzemelerde deformasyonlar oluşur. 􀁺 Kontrol parametreleri çok güvenilir değildir. 􀁺 Yüksek ısıya dayanıksız malzemeler için uygun değildir.

18 Kuru ısı ile sterilizasyon
Sıcaklık •150 oC •160 oC •170 oC Süre •2,5 saat •2 saat •1 saat

19 STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ III ETİLEN OKSİT
Özellikleri; 􀁺 İyi penetre olur. 􀁺 Renksiz havadan biraz ağır bir gazdır. Avantajları; 􀁺 Isıya hassas malzemeler için tercih edilir. 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir. Dezavantajları; 􀁺 Kanserojen ve toksiktir. 􀁺 Çevre için zarar vericidir. 􀁺 Havalandırma süresi zorunlu ve uzundur.

20 STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ IV FORMALDEHİT
Özellikleri; 􀁺 -19°C’ de kaynar. 􀁺 Renksiz, yanıcı, zehirli ve suda yüksek oranda çözülür. Avantajları; 􀁺 Isıya hassas malzemeler için tercih edilir. 􀁺 Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir. 􀁺 Havalandırma süresi yoktur. Dezavantajları; 􀁺 Kanserojen ve toksiktir. 􀁺 Çap sınırlandırılması vardır. 􀁺 Çevre için zarar vericidir.

21 STERİLİZASYON KONTROL AŞAMALARI

22 STERİLİZASYON KONTROL YÖNTEMLERİ
􀁺 Cihaz kontrol 􀁺 Maruziyet kontrol 􀁺 Yük kontrol 􀁺 Paket kontrol 􀁺 Kayıt tutma

23 I-CİHAZ KONTROL -Cihaz boş iken her sabah bowie&dicke testine tabi
tutularak doymuş buhar performası, cihaz içinde havanın var olup olmadığı,buharın cihazın her noktasına etki edip etmediği kontrol edilip belgelenir. Printer çıktıları kayıt dosyasına işlenip kayıt dosyasında saklanır.

24 Bowie&Dick Test Çeşitleri

25 II-YÜK KONTROL -İşlem anındaki biyolojik ölümün gerçekleşip
gerçekleşmediğini belgeler. Biyolojik indikatör yük ile birlikte işleme tabii tutulur. İşlem sonrası uygun sıcaklıkta inkübe edilir. İnkübasyon sonucuna göre malzemenin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir.

26 İNKÜBATÖR

27 III-BOHÇA KONTROL 􀁺 Yük kontrolüne destek veren uygulamadır.
Cihaz problemi olmadan lokal problemler olabilmektedir. 􀁺 Bohçanın içine sterilanın yeterince penetre olup olmadığını belgeler. Her bohçada mutlaka kullanılmalıdır. 􀁺 Yükün yanlış teknikle ve sık yerleştirilmesi, standartlara uymayan malzemelerin kullanılmış olması neticesindeki kabul edilmeyen sterilizasyon, bohça içi kontrolde kimyasal indikatörlerle somut olarak belgelemektedir.

28 KİMYASAL İNDİKATÖR

29 IV-MARUZİYET KONTROL 􀁺 Sterilizasyonun etkinliği
hakkında bilgi vermez. 􀁺 Renk değişikliği ile paketin maruz kalıp kalmadığını somut olarak gösterir. 􀁺 Bohçaları tutturmada yardımcı olur.

30 MARUZİYET KONTROL KULLANIMI

31 V-KAYIT KONTROL 􀁺 Tüm basamaklara istenildiğinde geri
dönülmesini sağlar. 􀁺 Dökümantasyon araçları, kayıt kartları, etiketleri, saklama dosyaları kullanılabilir.

32 Sonuç olarak; Sterilizasyon ister merkezi sterilizasyon ünitesi
şeklinde olsun, ister klinikler kendi içinde yapıyor olsun ortamın mutlaka steril ortam, temiz ortam ve kirli ortam olarak ayrılması gerekmektedir.

33 E-DEPOLAMA- DAĞITIM Depolama alanı sterilizasyon
alanına yakın olmalıdır. Kullanımda, ilk steril edilip depolanan malzemeler önce kullanılır!!! İLK GİREN MALZEME İLK ÇIKAR

34 Steril aletleri depolama
Steril malzemeler kapalı dolaplarda depolanmalı Depolanma alanının ısısı 23 oC ve nem oranı %30 olacak şekilde yeterli hava akımı sağlanmalıdır Steril malzemeler yerden en az 20cm, tavandan 45cm ve duvardan 5cm uzak olacak şekilde yerleştirilmelidir Malzemeler ezilmeyecek, eğilmeyecek, delinmeyecek şekilde ve tarihlerine göre yerleştirilmelidir Steril malzemeler lavabo, su boruları gibi ıslanmaya neden olan objelerden uzak olmalıdır Sterilzasyon süresi dolan malzemeler tekrar steril edilmeli, sık kullanılmayan malzemeler zaman ve ekonomik kayıplara neden olmamak için gerektiğinde steril edilmelidir Depolanan steril malzemeler etiketsiz, delinmiş, ıslanmış veya yere düşmüşse nonsteril kabul edilmelidir

35 Steril malzeme saklama süreleri
Buhar otoklavında steril edilen çift kat kumaş paketler 1 hafta Buhar otoklavında steril edilen şeffaf paketler 2 ay Formaldehid de steril edilen paketler 3 ay Set konteynırları 2 ay saklanmaktadır

36 Steril malzeme kullanılırken;
Paketin yırtık, ıslak, kirli olup olmadığına Son kullanım tarihine bakılmalı Paket açılırken her iki yönden tutularak paketin içine ve malzemeye dokunmadan uygun mesafeden açılmalıdır.

37 DEZENFEKSİYON Cansız yüzeylerde kimyasal yöntemlerle patojen mikroorganizmaların öldürülmeleri veya etkilerinin azaltılması işlemine DEZENFEKSİYON bu işlem için kullanılan madde’ye de DEZENFEKTAN denir.

38 DEZENFEKTAN KULLANIMI
Kullanım kılavuzu ve güvenlik formu olmadan hiçbir dezenfektan kullanılmaz. Dezenfektan solusyon kullanım kılavuzundaki önerilere göre hazırlanır. Dezenfektanlar ve diğer temizlik maddeleri hiçbir koşulda karıştırılmaz

39 DEZENFEKTAN HAZIRLARKEN;
Göz koruyuculu maske takmalı Eldiven giymeli Gerek gördüğü taktirde koruyucu önlük giymeli

40 Mekanik Temizlik (Ön temizlik ):
Enzimatik solüsyon, normal su veya deterjan yardımı ile organik kirlerin cerrahi aletler ve yüzeylerden uzaklaştırılması işlemidir.

41 Organik ve inorganik maddelerin varlığı ve tipi.(Temizlik)
:Kan ,mukus,,serum,dışkı, ve doku parçaları organik kir olarak adlandırılır. Organik madde varlığı; aletlerin korozyona uğramasını hızlandırması ve bu organik artıklar mikroorganizmaları çevrelediği için dezenfeksiyonu olumsuz etkileyen en önemli faktörler olarak kabul edilir.

42 TEŞEKKÜRLER


"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları