-Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Advertisements

MESLEK SEÇMELİ I DERSİ BİTİRME ÖDEVİ
ESKİ EŞYALAR SUDE VAROL /C.
TELLİ ÇALGILAR.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
I. ULUSAL KOZMETOLOJİ EĞİTİMİ KONGRESİ. KURS 10-SAÇ ÖRGÜ TEKNİKLERİ
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
İlk Türk Devletlerinde Sanat
Günlük hayatınızda en sık karşılaştığınız işaretler hangileridir?
Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme
VEREM VEREM TÜBERKÜLOZ ADIYLADA BİLİNEN BULAŞICI, VE İYİ TEDAVİ EDİLMEZSE DE ÖLÜM YADA CİDDİ SAKATLIKLARLA SONUÇLANAN SOSYAL BİR HASTALIKTIR.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Takvim VE SAAT ÇEŞİTLERİ
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
CUMHURİYET DÖNEMİ ŞAİRLERİ
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
Çevremizdeki Canlılar
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
Türk Töresinde Kadın VE aile
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Çevremizdeki Canlılar
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ KONUSU
En çok merak edile motif:
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen.
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
MİMARİ TASRIM KURAM VE YÖNTEMLERİ
Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
ESKİCAĞDA. İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden.
ESKİÇAĞDA PSİKOLOJİNİN GELİŞİMİ
ESKİDEN BUGÜNE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SAATLER
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
ŞEHİRLERİN FONKSİYONLARI VE ETKİ ALANLARI
Buharla Çalışan Su Pompaları
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
KARACAOĞLAN.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
SİYAM KEDİSİ Yayılma Alanı: Tayland. Ayrıca dünyanın muhtelif ülkelerine yayılmıştır. Özellikler:Baş vücuda göre küçük, uzun, üçgen biçimindedir. Kulaklar.
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
Dokumacılık, İ şleme, Örme ve Basma İ şleri. HALK SANATLARı İ nsano ğ lunun varoldu ğ u tarihten günümüze kadar uygarlık el sanatlarıyla içiçe yaşamıştır,
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
SAYILARIN TARİHİ.
MATEMATİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
Sunum transkripti:

-Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır özelliğini kaybetmemiş bu gelenek hala güncelliğini korumaktadır.

* Dövme yapma geleneği hayli eskidir. * MÖ 2000’lerde Antik Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır.

* Geçmişte Hun Türklerinde asil ve kahraman kişilerin dövme yaptırdıkları, Roma’da tam tersi suçluları ve köleleri tanımak için bir işaret olarak kullanıldığı biliniyor. * Kızılderili’ler,eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türklerinde sıkça görülürdü. * Özgün topluluklarda dövmeci mistik bir ayin içerisinde dövmesini yapardı.

* Osmanlı’da ise gemiciler ve yeniçerilerin arasında oldukça yaygındı. * Dövme Anadolu’nun doğu ve güneydoğusundaki adıyla ‘dak’, eskiden bedenin süslenmesinden öte kötülüklerden korunmak,şans ve bereket için yapılırdı.

Maud Stevens Wagner ( ) -Bilinen ilk kadın dövme sanatçısıdır yılında çekilmiş bir fotoğraftır.

-Romantik duyguları, yurt severliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve halen kullanılmaktadır. -Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

-Dövme yapımında değişik yöntemler kullanılır. -Bir tür dövme de sivri uçlu kemik, boynuz ya da çelik iğne deriye hafifçe batırılır ve açılan delikler boyayla doldurulur. Açılan deliklerden boyaya batırılmış iplik geçirilerek de dövme yapılabilir. -Günümüzde yapılan dövmeler eski yöntemlere nazaran daha modern şekilde yapılmaktadır.

GÜNÜMÜZDE İNSANLARIN KULLANDIĞI BAZI DÖVMELER

BAZI DİNİ VE DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ SİMGELEYEN MOTİFLERİ DÖVMELERDE GÖRMEK MÜMKÜNDÜR