Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme"— Sunum transkripti:

1 Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme

2 Ben savaşırken herkes taktiklerimi görebilir; fakat hiç kimse asıl zaferi getirecek olan stratejiyi göremez. Sun Tzu

3 AMACI; Sürekli yenilenen bir kavram olarak strateji kelimesinden hareketle ; - strateji paradigmalarına dikkat çekmek, - değişen çevre koşullarını ortaya koyarak strateji geliştirme ve yönetme sürecini yeniden düşünmeye yardımcı olmaktır.

4 STRATEJİ KAVRAMI Strateji, başlangıçta askeri kökenli bir kelime olmakla birlikte her alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Strateji, ‘’ zor olanı başarma sanatı ve bilimidir’’. Strateji geçen yüzyılın ortalarında Vietnamlıların yaptığı gibi su altına köprü yapmaktır.

5

6 Ünlü yönetim düşünürü Drucker stratejiyi, ‘’şuan elimizde bulunan kaynakların, gelecekteki beklentilerimize ulaşmak için kullanıma ayrılması’’ olarak tanımlamakla birlikte ; ‘’ stratejinin yeniden tanımlanmaya ve performansı dikkate almaya gereksinimi’’ olduğunu belirtmektedir.

7 STRATEJİK DÜŞÜNME Çevredeki büyük gelişmelerin farkında olma,
Geçmişe yönelik düşünceler, deneyimler ve gelecekte ortaya çıkabilecek stratejiler, Dış ortaklardan ve bağlantıda olunan kesimlerden edinilen öğrenmeler, İç değişimler ve öğrenmelerden yapılan sentez, Rakiplerin eylemleri, olası yeni rakiplerin oluşturacağı tehditlere yönelik yapılan araştırmalar,belirsiz dinamik çevrede oluşturulan Gelecek stratejileri ile sürekli gelişme ve yeni rekabet paradigmaları

8 STRATEJİ GELİŞTİRME Bir işletmenin strateji geliştirmesi ve yönetmesi öncelikle karar alıcılarının stratejik bilinç sahibi olmalarına bağlıdır. Stratejik bilinç, ‘’iş dünyasının gerçeklerine hakim olmak, geleceği kurgulamak ve anlamlandırmak’’ demektir.

9 STRATEJİK YÖNETİME ELEŞTİREL BAKIŞ; YENİ GERÇEKLER
Stratejik yönetimin geçirdiği evreler sonucunda 1960’larda ortaya çıkan stratejik planlamanın önemi azalmış gibi görünse bile, Mintzberg ’ in de belirttiği gibi analiz için gereklidir. Strateji uzun dönemli planların yapıldığı, rakipleri dikkate alan dinamik ve üstün amaçlara odaklanmış kararları içermektedir. Sonucu yaratacak olan ise senteze ulaştıracak stratejik düşünmeyi başarabilmektir.

10 Stratejinin oluşturulması ve yönetimi belirli bir tasarıma göre yapılmaktadır. Uygulamaya geçirilmesi bir süreç işidir. Stratejinin başarı ile yönetile bilmesi için farklı teknikler ileri sürülmektedir. Durum analiziyle başlayan süreçte Boston Matrisi, Swot Analizi, 3değer disiplini, temel yetenekler gibi çeşitli teknikler yada modeller kullanılmaktadır.

11 Bir kısmı 1950’li yıllardan bu yana bilinen modellerin, eksiklikleri dikkate alınarak yeni modeller geliştirilmektedir. Söz konusu modeller gerek mekanik gerek yüzeysel olmaları gerekse ölçülebilir, pratik, bütüncül ve dinamik olmamaları dikkate alınarak eleştirilmektedir.


"Stratejik Düşünme ve Strateji Geliştirme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları