Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )

2 Düşünce Yazıları Olay Yazıları
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat ) Düşünce Yazıları Olay Yazıları

3 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )

4 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Yazarın, alanında uzman, tanınmış bir kişiyle ya da toplumsal bir olayla ilgili olarak yaptığı araştırmalara kişisel görüşlerini de ekleyerek yazdığı yazılara denir.

5 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
İşlenen konu, toplumsal bir özellik taşımalıdır. Fotoğraf ya da belgelerle desteklenmelidir. Mantıksal bir bütünlük olmalı; çelişkili bilgiler yer almamalıdır. Röportaj gazete ve dergilerde yayınlanır. Röportaj yazıları zaman içerisinde tarihsel belge özelliği kazanabilir.

6 Röportaj hem gezi yazılarının hem makalenin özelliklerini taşır.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat ) Röportaj hem gezi yazılarının hem makalenin özelliklerini taşır. Genellikle makaleden daha uzundur. Dizi halinde günlerce yayınlanan röportajlar vardır.

7 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Ruşen Eşref Ünaydın, Diyorlar Ki adlı eseriyle röportaj türünün ilk örneğini vermiştir.

8 Örnek TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
(…)Bişkek'e dönerken, genç bir Kırgız entelektüeli zihnimi aydınlatan bir yorumda bulundu: "Aytmatov'un sevilmesinin asıl sebebi, reçetelerden her zaman uzak durması oldu. Ama hakiki teşhisleri her zaman o koydu..." Sanırım bu yorumda, bana etkileyici gelen bir dünya görüşü ve sanat anlayışı yatıyordu. Aytmatov’a, Kırgız bir yazar olarak Türkçe düşünmek ve Türkçe yazmanın nasıl bir duygu olduğunu sordum. Türk dilini konuşan milletlerin birbirine çok yakın olması malum. Ancak 21. yüzyıl tarihine baktığımız zaman, bu milletlerin daha yakından anlaşmaları için, yeni bir yapılandırma gerekiyor. Bunun için, yeni nesillere okul çağında Türkçenin önemi anlatılmalı.(…)

9 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Uzman kişi ya da kişilerle, herhangi bir sosyal konu ya da sorun üzerinde, yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür.

10 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Bilgi edinme amacı taşır. Görüşmeye katılan kişi ya da kişilerin duygu ve düşünceleri olduğu gibi yazıya geçirilmelidir. Sade ve anlaşılır bir dil kullanılır. Metinde değişiklik yapılamaz. Görüşme yapılmadan önce ciddi bir hazırlık gerekir. Görüşmeyi düzenleyen kişi, soracağı soruları önceden plânlamalıdır. Konunun ya da olayın bütün boyutlarını yansıtacak şekilde sorularını özenle seçmelidir.

11 Örnek TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Y- Bir mimar ve kent planlamacı olmanızın fotoğrafa bakışınızda nasıl bir etkisi oldu? K- Fotoğraf benim için hep vazgeçilmez bir hobi oldu. Aldığım eğitim, bana kattığı üç boyutlu mekân algısıyla fotoğrafa bakışımı değiştirdi diyebilirim.

12 Örnek TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Y- İstanbul’da sizin için vazgeçilmez yapılar var mı? K- Elbette. İyi olarak nitelendirebileceğimiz modern ve çağdaş mimari örnekleri de var ama bence eski yapıların kimliği çok daha baskın. Birkaç örnek vermem gerekirse, Bizans yapılarını oldum olası sevmişimdir.

13 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
Röportajda kişi sayısı birden fazla olabilir. Mülakatta ise bir kişi ile görüşme yapılır. Mülakat türünde konuşulanlar dışına çıkıp yorum yapılmaz. Röportajda yazar yorum ekleyebilir. Mülakatta konuşmalar açık bir anlatımla doğrudan verilir. Röportajda yazar anlatımı ayrıntılı yapabilir.

14 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )


"TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları