Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri İçerik AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış AB Bütçe Reformlarının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETCF II Project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey The Contracting Authority This Project is implemented under the partnership.
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Türkiye
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Toplam Bütçe: ~ € Projeler için Bin Avro Hibe Desteği SİVİL TOPLUM DİYALOĞU IV Çevre Öncelik Alanı 1 : Doğanın Korunması Biyolojik çeşitliliğin.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
AB Topluluk Programları Hakkında Genel Bilgi Türkiye’nin Katılmakta Olduğu Programlar.
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ORTAKLIKTAN ADAYLIĞA. İLİŞKİLERİN BAŞLAMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI –
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
YENİ DÖNEM PROGRAMLAR HERKES İÇİN ERASMUS ‘ERASMUS for ALL ’ 6 Mayıs Ege Üniversitesi, İZMİR.
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Temel Bilgi Teknolojileri
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
AB YAPISAL FONLARI Dönemi.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISL 561 PAZARLAMA YÖNETİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri Avrupa Birliği Bütçe Reformları ve Trendleri İçerik AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi AB Bütçe Kalemlerinin Analizi

* yılları arasında ortak kalemler AB Bütçe Kalemlerine Genel Bir Bakış  Tarım ve Zirai Gelişim  Yapısal Faaliyetler  İç Politika  Dış Faaliyetler  Yönetim*  Stoklar  Katılım Öncesi Strateji  Tazminatlar*  Sürdürülebilir Büyüme  Vatandaşlık, özgürlük, güvenlik, adalet  Küresel oyuncu olarak AB  Yönetim*  Tazminat*

Tarım ve Zirai Gelişim-1  Doğrudan destek  Pazarla ilgili önlemler  Zirai gelişim  Tarım ve çevre  Biyoenerji  Mevsimsel değişim  Organik tarım AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Tarım ve Zirai Gelişim-2  Kalite politikası  Biyo-teknoloji  Tutundurma (Promosyon) önlemleri  Ormancılıkla ilgili önlemler  Araştırma  Gıda ve yem güvenliği  Hayvan sağlığı  Bitki sağlığı AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Yapısal Faaliyetler  Yapısal Ödenekler Tüm bölgelere, durumlarına ve önceliklerine göre, araştırma ve inovasyon kapasitelerine destek olmak.  AB Bölgesel Politikası Bir yatırım politikasıdır. İş yaratma, rekabet sağlama, ekonomik büyüme, gelişmiş yaşam kalitesi ve sürdürülebilir gelişmeyi destekler  Bölgesel Birleşme Her bölgenin dengeli bir şekilde büyümesi ve sermeyesini güçlendirmesi AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

İç Politika  Eğitim, gençlik, kültür, medya ve bilgi  EURATOM - Nükleer Güvenlik ve Çevre  Tüketicinin korunması, iç pazar, sanayi ve trans E-Ticaret  Araştırma ve Teknolojik Gelişim AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Dış Faaliyetler Avrupa Dış Faaliyetler Servisi  Dünya çapında Avrupa’nın odak/ilgi alanlarını korumak ve değerlerini arttırmak asli görevidir.  Geniş anlamda Avrupa dış faaliyetler servisinin görevlerini gerçekleştirdiği faaliyetlerden örnekleyerek açıklayabiliriz; AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Yönetim  Personel Bakanlıklara eşdeğer genel müdürlük departmanları ve personeli  Diller Kültürel çeşitlilik, 23 resmi dil  Mekanlar Avrupa Komisyonu, ofisler, ajanslar AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Stoklar  Rezervler topluluk için acil durumlarda ve doğal afetlerde kullanılmak üzere stoklanmıştır.  Bunun dışında dış politik krizlerin çok yıllık temellerinde harcanmaktadır.  Düşük bütçeli ödenekler olan; ulaşım hatları, eğitim ve öğretimde de kullanılmaktadır.  yılları arasında 862 milyar Euro’luk bir rezerv bulundurmayı planlamaktadır.  Esnek bir araç olarak kullanılan rezervler yıllık milyon Euro arasında stoklanması planlanmıştır AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Katılım Öncesi Strateji Politik Diyalog  Katılım öncesi strateji, üye olmak için bekleyen ülkelere bu süreçte bazı prosedür ve öncelikler tanımlar. Mali Danışmanlık/Yardım  Politik, ekonomik, kurumsal ve sosyal destekler Katılım öncesi yardımcı araçlar (IPA)  Geçiş sürecinde kurumsal, ekonomik ve sosyal hayatı iyileştirme yönündeki yardımlar AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Tazminatlar Ulusal tazminat mekanizmaları  Geçmişte, bazı ülkeler diğer ülkelere kıyasla, bütçeye daha fazla ödeme yapmışlardır. Önlemler de dâhil olmak üzere bu dengesizlikleri düzeltmek için ​​ bir takım geri ödemeler yapılmış ve toptan ödemelerin KDV oranları azaltılmıştır. AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-1 ( )

Sürdürülebilir Büyüme AB sürdürülebilirlik hedefleri  Sera gazı emisyonunu 20% azaltmak  Enerji tüketiminde yenilenebilirlik payını 20% e yükseltmek AB sürdürülebilirlik araçları  Kaynak-Etkin AB Düşük karbonlu ekonomi  Küresel çağ için endüstri politikası Avrupa iş çevresini gelişmesi ve rekabetçi olması için girişimciliği desteklemek AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

Vatandaşlık, özgürlük, güvenlik, adalet - 1 Vatandaşlık  AB ülkesi vatandaşı olan herkes aynı zamanda da bir AB vatandaşıdır.  The Treaty on the Functioning of the European Union  AB vatandaşlık hakları  AB içinde seyahet ve ikame etme hakkı.  Avrupa parlemento ve yerel seçimlerde oy kullanma hakkı.  Herhangi bir AB ülkesinde diplomatik ve konsolosluk otoritesi tarafından korunma hakkı.  Avrupa parlamentosuna dilekçe yazma hakkı. AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

Vatandaşlık, özgürlük, güvenlik, adalet – 2 Adalet, özgürlük ve güvenlik  Hareket özgürlüğü ve kişilerin güvenliği  Barınma ve mültecilik hakları  Polis işbirliği ve suça karşı savaş (Terörizm, organize suç, insan ve uyuşturucu ticareti, vb.).  Özgürlük alanı, güvenlik ve adalet; Tampere ( ), Hague ( ) ve Stockholm ( ) programlarıyla planlanmaktadır. AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

Küresel oyuncu olarak AB - 1  Dış Politika - Ticaret, gelişim ve ortaklaşa destek anlaşmaları  İnsan Hakları - Sivil, politik, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla birlikte, çocuk ve kadın hakları ile azınlık hakları  Bütçe – Sağlam mali temel AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

Küresel oyuncu olarak AB - 2 AB’nin bu alanda kullandığı kurumlar/araçlar;  Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı (The European Neighbourhood and Partnership Instrument - ENPI )  Katılım Öncesi Araç (The Instrument for Pre Accession - IPA)  Kalkınma İşbirliği ve Ekonomik İşbirliği Aracı (The Development Cooperation and Economic Co- operation Instrument - DCECI)  İstikrar Aracı (The Instrument for Stability) AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

Doğal Kaynakların Korunması ve Yönetimi  Yenilenemeyen kaynaklar (petrol, doğalgaz, kömür) yerine, yenilenebilir kaynakların stoklanması ve bunun özendirilmesi.  Yenilenebilen kaynaklarda (hava, su, ağaç) ise doğada kendiliğinden yenilenebilme yeteneklerini geçmeyecek şekilde olmalıdır. AB Bütçe Reformlarının Tarihsel Perspektifi-2 ( )

AB Bütçe Kalemlerinin Analizi

Tarım ve Ziraat Yapısal Faaliyetler İç Politika Dış Faaliyetler Yönetim Stoklar Katılım Öncesi Strateji Tazminatlar Sürdürülebilir Büyüme Vatandaşlık, özgürlük, güvenlik ve adalet Küresel Oyuncu Olarak AB Doğal Kaynakların Korunması ve Yönetimi AB Bütçe Tabloları KAYNAKÇA