KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri
Fen Teknoloji 5.
Üreme, Büyüme ve Gelişme
ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
IV. GIDA VE TARIMDA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI
K İ MYAGER BAKI Ş I İ LE TEKNOLOJ İ N İ N K İ LOMETRE TA Ş LARI III. SAĞLIK VE TIP Kimya bize daha uzun, mutlu ve sağlıklı yaşam olanağı sunan sağlık ve.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
Sema KIRGEZER BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEF-Kimya(4.sınıf)
K İ MYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJ İ N İ N K İ LOMETRE TAŞLARI 19. yüzyıl sonlarından günümüze kimya, mühendislik ve elektronikteki gelişmeler dünyadaki her.
KİMYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI I. ENERJİ VE ULAŞIMI Kimyagerler ve kimya mühendisleri, karadan hava ve uzaya uzanan bir alan üzerinde.
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
KAPİTALİZM, DOĞA KATLİAMI VE TARIM
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
pres UK TS © Sloten B.V Sloten C.V. Hayvan Yem Fabrikası Buzağı yetiştirme sütü üretimine başlanması.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
GÜBRELER.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
PROJESİ.
1. Giriş.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
BAHÇE BAKIM & PEYZAJ. ORTAK ALAN OTOMATİK SULAMA OTOMATİK SULAMA ETKİN VE VERİMLİ KULLANILDI.
PESTİSİTLER VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
VİTAMİNLER.
Gıda kalite sağlama sistemleri
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Solucan Gübresi.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
Polimer nedir Polimerler çoksayıda molekülün kimyasal bağlarla düzenli bir sekilde bağlanarak oluşturdukları yüksek Molekül ağırlıklı bileşiklerdir. “Poli”
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Sunum transkripti:

KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve tüketme imkânı veren tarıma pek çok katkıları olmuştur. Ondokuzuncu yüzyıldan yirminci yüzyıla gecerken avaraj mutfak: Bahcede uretilen yada pazardan alinan taze sebze ve meyvalar ile arka bahcede beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar ve de buz kutularinda saklanip komur yada odun atesinde pisirilen etler ile doluydu. Son yüzyılda gıdanın tarladan tabaga taşınmasında büyük değişiklikler olmuş, çiftliklerde üretim arttırılarak daha verimli hale gelmiş, su ve gıda kaynakları daha kullanılabilir hale getirilmiştir. Modern çiftçiler, suni gübreler ve pestisitleri kullanarak tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla kimyasal olanaklardan yararlanmaya başlamışlardır. Gıdaların görünüm, koku, aroma ve kullanılabilirliği ve besleyici değerini iyileştiren yeni teknolojiler tüketiciler açısından da yararlı olmaktadır. Gıda kimyasındaki son gelişmeler hızla büyüyen dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmaktadır. IV.1. Suni gübreler ve toprak besleyiciler Azot tutucular Haber-Bosh işlemi Kimyasal gübrelerdeki gelişmeler “Yeşil Devrim” ve hibrid yapısı IV.3. Gıda işleme, dağıtım ve güvenliği Sakarin ve tatlandırıcılar Vitamin ve mineraller Muhafaza ve üretimde yenilikler Gıda güvenliği ve kalite kontrolü IV.2..Mahsül koruma ve bitki zararlısı denetimi Bordeaux metodu ve fungusitler DDT ve pestisitler Haşarat Koruma Tarımda makineleşme IV. 4. Gıda Depolama Gıdanın ambalajlanması Soğutucu maddeler ve kloroflorokarbonlar Mikrodalga fırınlar Temiz su IV. GIDA ve TARIM

IV. GIDA VE TARIMDA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI Kronoloji 1881 Fransız bilim adamı Louis Pasteur koyunlarda ve domuzlarda görülen şarbon hastalığının aşısını buldu Danimarkalı bilim adamı Johan Gustav Kjeldahl herhangi bir organik komponentte azot miktarını tayin etmek için yeni bir yöntem geliştirmiştir Fransız bitkibilimci Pierre M. A. Millardet üzüm bağlarındaki küflerle mücadele etmek amacıyla Bordeux karışımını keşfetmiştir Monsanto şirketinin kurucusu olan John F. Quenny sakarini üretmiştir İki Alman kimyager Fritz Haber ve Carl Bosch, endüstriyel düzeyde amonyak üretimi için proses geliştirdi Elmer V. McCollum ve Marguerite David tereyağında ve yumurtanın sarısında A vitaminini buldu Kelvinator firması ilk ev tipi kompresörlü buzdolabını başarılı bir şekilde üretmiştir 1933 D vitamini takviyesi yapılmış süt ticari olarak satışa sunulmuştur İsviçreli kimyager Paul Mueller, DDT tarım ilacının böcek öldürücü kuvvetini keşfetmiştir Amerikan Tarım Bakanlığı kimyagerleri tarafından böcek öldürücü olarak ve tarım uygulamalarında kullanılmak üzere sprey çözelti geliştirilmiştir Evde kullanım amaçlı Saran ambalaj kağıdı Dow firması tarafından piyasaya sürülmüştür “Yeşil Devrim”: Yeni kırma bitki uygulamaları ve sıvı toprak gübresi gelişen dünyanın beslenme problemini çözmeye yardımcı olmaktadır DDT kullanımı Amerika’da yasaklanmıştır. (DDT kullanımı dünyada ilk yasaklayan ülke Macaristan’dır, 1968 yılında yasaklamıştır.) 1974 Monsanto zararlı bitkileri öldüren kimyasalların özelliklerini genel ve kapsamlı bri bakışla ortaya koymuştur Gıdalarda yeni geliştirilen zenginleştiriciler ve ‘fonksiyonel’ ürünler ticari anlamda popüler hale gelmiştir. Louis Pasteur hayvanları aşılamıştır Organik maddelerde azot miktarını tayin etmek için Kjeldahl metodu Pierre M. A. Millardet Orjinal olarak ambalajlanmış Sakkarin Yumurtanın sarısı A vitamini içerir Kelvinator tarafından yapılan ev tipi buzdolabı Orjinal olarak ambalajlanmış DDT D vitamini katkılı süt Monsanto’nun posteri