GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Advertisements

AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Çevre kİmyasi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
Çevre Koruma Haftası 5-11 Haziran.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
ÇEVRE SORUNLARIMIZI BİLİYOR MUSUNUZ? VİDEO İZLE.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
MADDE DÖNGÜLERİ.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Asitler Bazlar Tuzlar.
SU ve SAĞLIK Su Kirliliği ve Yerleşimler
ÇEVRE KİMYASI.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
SU KİRLİLİĞİ Su kirliliğini oluşturan etmenlerin başında lağım sularıyla sanayi atık suları gelmektedir. Bunun yanında petrol atıkları, nükleer atıklar,
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN SU KİRLİLİĞİ.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ HAVA SU TOPRAK CANLILAR İÇİN TEMEL YAŞAM KAYNAKLARI.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
GÜNCEL ÇEVRE SORULARI VE İNSAN. Hava kirliliği Atmosferde toz, duman, gaz, koku ve su buharı şeklinde bulunan kirleticilerin insanlara ve diğer canlılara.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

HAVA KİRLİLİĞİ

SERA ETKİSİ

ÇÖLLEŞME

OZON TABAKASINDAKİ İNCELME

ASİT YAĞMURLARI

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ

KARBON AYAK İZİNİN KÜÇÜLTÜLMESİ

SU KİRLİLİĞİ Suya karışan maddeler, suların doğal yapısını ve bileşimini bozabilir. Suyun doğal yapısı ve bileşiminin insanı ve diğer canlıları olumsuz etkileyecek şekilde değişmesi su kirliliği olarak adlandırılır. Bütün canlıların yaşayıp gelişmesi için suya ihtiyacı vardır. Gün geçtikçe kullanılabilecek ve içile- bilecek su miktarı azalmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de su kirliliğidir. Temiz ve sağlıklı su kaynak- larının azalması ile su kirliliği, son yılların en güncel çevre sorunlarından biri hâline gelmiştir. 9FL

ÖNEMLİ SU KİRLETİCİLERİ Su kirleticilerinden en yaygın olanları: 1.Kimyasal gübreler, 2.Tarım ilaçları, 3.Deterjanlar, 4.İyi arıtılmamış fabrika atıkları ve evsel atıklar. 5.Asit yağmurları.

SULARDA TEMİZLENME VE KİRLENME Suyun temizlenme kapasitesi, su kaynağının büyüklüğüne ve akarsularda akıntı hızına göre değişmektedir. Kirletici madde miktarı ne kadar artarsa kirleticilerin ayrıştırılması da o kadar zorlaşır. Artan su kirliliği, yeryüzündeki suların sahip oldukları kendi kendini temizleme kapasitesinin azalmasına veya yok olmasına yol açar. Canlıların gereksinim duyduğu fosfor ve azot gibi elementler, doğal canlı yaşamının sürmesi için su ve toprakta yeterince vardır. Fakat bazı durumlarda insan etkisi ile göllerde ve denizlerde bu elementlerin artışı gözlenir. Örnek olarak tarımsal verimliliği artırmak için toprağa atılan gübreler. Topraktaki fazla miktarda bulunan N ve P gibi elementler suya geçince sudaki oran yükseldiği için canlılara zehir etkisi yapar.Bu olumsuz koşullarda sudaki bazı canlılar yaşamlarını sürdüremez. Kirli suların içme suyu olarak kullanılması ya da sucul canlıların besin olarak tüketilmesi yoluyla karadaki canlılar da su kirliliğinden olumsuz etkilenir. Çeşitli yollarla kirlenen su kaynakları hem sudaki hem de karadaki canlılarda zehirlenmelere, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabilir.

ÖTRÜFİKASYON Kimyasal gübre vb. kirleticilerin içerdiği fosfor ve azotlu bileşikler bakteri, alg, bitki gibi organizmaların sayıca artmasına neden olmaktadır. Suda yeşil ve bulanık bir görüntü oluşturan bu olaya ötrofikasyon denilmektedir. Ötrofikasyonun oluştuğu yerde yaşayan canlılar yeterince ışık ve oksijen alamazlar. Bunun sonucunda canlılar ya bu bölgeden göç eder ya da ölürler.

SULARIN KORUNMASINDA ALINACAK TETBİRLER Su gereksinimini karşılayabilmek için su kaynaklarını artırma olanağı yoktur. Bu nedenle var olan su kaynakları korunmalı ve tasarruflu kullanılmalıdır. Suyu doğrudan ve dolaylı tüketen insanların, her zamanki tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi, su kaynaklarını korumaya yönelik ilk adımın atılmasını sağlayacaktır. Atık yağların bir yerde toplanarak geri dönüşüme kazandırılması, su kaynakları çevresinin temiz tutulması, plastik ambalaj, poşet gibi maddelerin sulara bırakılmaması, suları kirletenlerin uyarılması, su kullanımında israftan kaçınılması bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızdır. 9B

SU İÇİNDEKİ ARTIK MADDELERİN SAĞLIĞA ZARARLARI Kirlenmiş suları içmek ya da kullanmak, kirletici maddeye göre insan sağlığını farklı şekilde etkiler. Sudaki ağır metaller, zehirlenmelere hatta kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Zararlı bakterilerin ürediği suları içmek kolera, tifo, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıkların insana geçmesine neden olur. Benzer şekilde bu kirli sularla yıkanmış ya da sulanmış meyve ve sebzelerin tüketilmesi de bulaşıcı hastalıklara yakalanmanın nedenlerindendir. 9FL

BUNLARI BİLELİM