Optimizasyon Modelleri ve Uygulamaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

TARİHTE ZAMAN VE TAKVİM ÇEŞİTLERİ.
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Sözlü Bildiri Olarak Sunulmuştur.
Web Tasarım Maliyeti Bir web sitesine sahip olmak için üç tür ödeme yapılır. 1. Web sitesinin ismi (domain name) için yapılan ödeme. 2. Web sitesinin barındırılması.
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
Kantin işleri ile ilgili öneriler
Problemi Çözme Adımları
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME
Ersin Polat İpek Kağıt - Üretim Planlama ve Kontrol Müdürü
İŞ SIRALAMA VE ÇİZELGELEME Ders 2
HEMŞİRELİK VE EBELİK LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI
PERSONEL TOPLANTISINA
ÖZEL DAL HEMŞİRELİK SÜRECİ; 5 YILLIK FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI
LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMA VE İSTİHDAM GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Ödeme talep formu hazırlanırken dikkat edilecek hususlar. Yatırımcı (Çiftçinin) Adı Soyadı Bu belgenin tarihi fatura ve uygulama sözleşmesindeki tarihten.
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
Eczacılık İşleri ile ilgili Şube Müdürü
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ NÖROLOJİ ANABİLİM DALI HEMŞİRELİK HİZMETLERİ FAALİYETLERİ
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
Nakit Bütçesi Uygulaması- 3
1-STAJ SÜRESİ İşletmelerde beceri eğitimi uygulaması 3308 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu” uyarınca okulların açıldığı tarihte başlamakta ve okulun.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ STAJ SEMİNERİ 09/05/2012.
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
Öğretİmİn PlanlarI.
EKS PROJESİ ( Elektronik Kartlı Sayaç )
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA Doğrusal Programlama
TKHK - FİNANSAL PLANLAMA
NÖBET ÜCRETLERİ FAHRİ HOCAOĞLU Mali Hizmetler Uzmanı Tel: e-posta:
ADIM ADIM STAJ Değerli öğrenciler, sizlere okulumuzda ki zorunlu staj da yapacağınız işlemleri sırasıyla açıklamaya çalışacağım. *Her şeyden önce staj.
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
ÇEVREMİZDEKİ RESMİ KURUMLAR
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2005 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
ATILIM ÜNİVERSİTESİ SEMİNERİ
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü MAYIS 2010 “3G” İYİLEŞTİRME TAKIMI Fotogrametri ve Geo. Daire Bşk. ÇALIŞMA RAPORU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Fotogrametri.
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
AKADEMİK YILI GÜZ YARIYILI MAKİNE PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ KAYIT YENİEME İŞLEMLERİ.
Ecz.Emine KÜÇÜKALP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eczacılık İşleri ile ilgili Şube Müdürü AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
AKADEMİK YILI GÜZ YARIYILI 2
İTÜ Personel Daire Başkanlığı
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ - ÖNCELİK 2 İŞ PLANI
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü
Optimizasyon Modelleri ve Uygulamaları
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
DUYURU Yükseköğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Programı kapsamında Eğitim-Öğretim yılı için Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma.
Getiri Ltd. Şir.’nin Nisan 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. Maliyet hesaplarında.
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü
Erasmus Staj Hareketliliği
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ STAJ ESASLARI
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ - ÖNCELİK 2 İŞ PLANI
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
Sunum transkripti:

Optimizasyon Modelleri ve Uygulamaları Çizelgeleme Problemleri

Örnek 1 Bir makinede 5 iş sırayla yapılmaktadır. Bir işten öbürüne geçiş maliyetleri aşağıda verilmiştir. 1 2 3 4 5 - 6 9 11 22 15 8 50 48 24 40 45 7 43 18 35 İşlerden biri ile başlanacak, sıralama son işe kadar tüm işlerin yapılmasıyla sona erecektir.

Örnek 1 Beş işten herhangi biri başlanırsa, o işle ilgili başlangıç maliyeti şöyledir: Başlama Maliyeti 1 100 2 90 3 85 4 88 5 120 İşler 5! Farklı şekilde sıralanabilir. Toplam maliyeti en az olan sıralamayı bulunuz.

Örnek 2 Üç iş, üç tezgahtan bu tezgahların numerik sırasına uygun olarak geçilecektir. İşlerin tezgahlardaki saat olarak ortalama işlenme süreleri ve diğer bilgiler şöyledir: İşler\Tezgahlar 1 2 3 Teslim Zamanı (Gün) A 22 17 11 8 B 18 20 14 7 C 12 - 15 Bir işgünü 8 saattir. İşler tezgahlara hangi sıra ile verilmelidir ki, son işin üçüncü tezgahtan çıkış zamanı en aza insin.

Örnek 3 Aynı işler, aynı tezgah, aynı süreler. Amaç artık son işin tezgahtan çıkış zamanını en aza indirmek değil, işlerin teslim tarihlerinde yetiştirilmesidir. Amaçlar şöyle sıralanmıştır: 1. Öncelik: B işi geç teslim edilmesin 2. Öncelik A işi geç teslim edilmesin C işi geç teslim edilmesin Bu amaçlar çerçevesinde en iyi konuma gelmek için tezgahlara işler hangi sıra ile verilmelidir?

Örnek 4 X bankası tam zamanlı olarak ve kısmi zamanlı olarak çalışacak olan personalinin sayısını belirlemek için personel planlaması yapacaktır. Banka saat 9:00’dan 19:00’a kadar her an açıktır. Her bir saat zarfında ihtiyaş duyulan tam zamanlı ve yarı zamanlı personel sayısı bankanın iş hacmine göre aşağıdaki gibi belirlenmiştir: Saat 9-12 12-13 13-14 14-17 17-18 18-19 Personel Sayısı 6 10 9 5 Her bir tam zamanlı personel işe başladığı saatten itibaren kesintisiz olarak 4 saat çalışacak, bir saat ara verecek ve bunun ardından, tekrar kesintisiz olarak 3 saat çalışacaktır. Kısmi zamanlı personel ise işe başladığı saatten itibaren 4 saat kesintisiz olarak çalışacak ve bankadan ayrılacaktır. Tam zamanlı personele günde 52.5 TL, kısmi zamanlı personele 16 TL ücret ödenmektedir. Bankanın amacı personel ihtiyacının günlük ücret faturasını en aza indirecek şekilde karşılanmasıdır.

Örnek 5 Bankanın müdürü çözümü inceledikten sonra bazı ek şartlar konmasını istemiştir. Buna göre her bir saat zarfında en az bir tane tam zamanlı personelin görev başında bulunması ve tam zamanlı personel kadrosunda en az beş kişinin yer almasıdır. Buna göre modeli düzenleyiniz.

Örnek 6 Günde üç vardiya halinde faaliyet gösteren bir hastanenin kadrosunda 5 adet hemşire vardır. Birinci vardiyalarda en az 2, ikinci ve üçüncü vardiyalarda ise en az 1 hemşirenin görev başında bulunması gerekmektedir. Hemşire A sadece bir gün peş peşe iki vardiya çalışacak, hemşire B ve hemşire C iki gün, hemşire D ve E üç gün çalışacaktır. Hemşire A hariç tüm hemşirelerin mesaileri çalıştıkları günlerin hep aynı vardiyalarında olacaktır.

Örnek 6 Yapılan bir ankete dayanarak hemşirelerin hangi iş gününde hangi vardiyada çalışmak istediği 10 üzerinden bir ölçekle şöyle bilirlenmiştir. 1 1 1 2 1 3 2 1 2 2 2 3 3 1 3 2 3 3 A 10 6 1 5 B 4 9 2 3 C D E 7 Hemşirelerin isteklerini en iyi karşılayan personel planlama modelini oluşturunuz.

Bir atölyede A, B ve C ürünleri üretilecektir Bir atölyede A, B ve C ürünleri üretilecektir. Bu ürünler ile ilgili (önceki tamamlanınca sonraki başlatılabilen) operasyonları yapmak için iki farklı makine (M1 ve M2) kullanılmaktadır. Hangi ürüne ait kaçıncı operasyonun hangi makinelerde yapılabileceğine dair bilgiler aşağıda verilmiştir. Operasyon Ürün 1 2 3 A A1 (M1) A2 (M2) A3(M1) B B1(M1,M2) B2(M2) C C1(M2) Makine İş 1 2 A1 4 - A2 8 A3 7 B1 6 B2 5 C1 9 En son işin tamamlanma zamanını en aza indirmek için işler M1 ve M2 makinelerine hangi sıra ile atanmalıdır?