Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN."— Sunum transkripti:

1 LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN

2

3 LEKIN Lekin, «Stern School of Business» ve «NYU» tarafından geliştirilen bir planlama sistemidir. Sistemin ana parçaları tasarlandıktan sonra «Columbia Üniversitesi» öğrencileri tarafından kodlanmıştır. Lekin, zamanlama teorisi ve uygulamalarının öğrencilere tanıtılması amacıyla ortaya çıktı.

4 LEKIN Lekin işlerin sıralanmasına ve benchmark yapılmasına olanak vermenin yanı sıra sistem genişletilebilir algoritması sayesinde «algoritma geliştirme» ve kullanmayı sağlar.

5 Lekin’in Özellikleri Lekin, «6 temel» çalışma ortamına sahiptir. Bunlar; Tek makine Paralel makine Akış tipi Esnek akış tipi Atölye tipi üretim Esnek Atölye Tipi Üretim

6 Lekin’in Özellikleri Örnek Problemler Kümesine sahiptir
Farklı kaynaklardan alınmış «60» farklı benchmark örneği vardır. Değişik çizelgeleme kuralları ve sezgiseller iş sıralamasında farklı önceliklere göre fizibil sonuç verilmesini sağlar. Sürükle bırak desteği ile «Gantt» Şeması bulunmaktadır.

7 Lekin’in Özellikleri Farklı Programlarla karşılaştırmalı analiz için Grafik aracına sahiptir. Tam Grafik Çıktılar vardır.

8 Temel Çalışma Ortamı Seçimi

9 Daha sonra iş ve iş merkezleri sayısı girilir:

10 İş Merkezleri (Workcenters)
İş Merkezlerinin sayısı belirtildikten sonra açılan pencereden, iş merkezlerinin altındaki makine sayısı, hazırlık zamanları girilebilinir. Hazırlık zamanı yoksa boş bırakılır:

11

12 İşler (Jobs) İşler eklenirken, teslim tarihi (due date), Önem derecesi-Ağırlığı-(weight), release date’i girilebilir. İşlem süreleri içinse «Edit Route» butonundan her bir iş merkezi için ayrı ayrı girilerek tanımlanır.

13

14

15 İş Sıralama Çizelgeleme
İşlem merkezleri, işler ve işlem süreleri belirtildikten sonra “Schedule” butonundan kural “rule” ya da sezgisel “heuristic” seçilerek iş sıralaması gerçekleştirilir.

16

17

18 Çizelgeleme kuralı (ya da sezgiseli) seçildikten sonra LEKIN programı tarafından otomatik olarak Gantt şeması ve İşlerin başlangıç ve bitiş zamanları çıkmaktadır.

19

20

21 İş Sıralaması Problemi Üzerinde Değişiklik Yapmak
İş Sıralaması Problemine iş merkezi ve iş eklemek/çıkarmak için sıralamanın üstünde bulunan “+(-)j” veya “+(-)w” kullanılır.

22

23 İş ortamını değiştirmek istediğimiz zaman, workspace-settings iş ortamında değiştirilir veya aşağıdaki şekildeki buton kullanılır :

24

25 ÖRNEK PROBLEMLER Makine ve Erken Teslim Tarihi (EDD) Problemi , 6/1//Tmax İŞ 1 2 3 4 5 6 Teslim Tarihi 7 8 12 9 İşlem Zamanı

26 Çalışma Ortamı Single Machine Seçildikten sonra iş sayısı olarak 6 girilir.

27 Daha sonra her bir işin işlem süreleri ve teslim tarihi sırası ile girilir.

28 Her bir işin işlem süresi girildikten sonra aşağıdaki görüntü elde edilir.

29 Schedule Rule EDD ( en erken teslim tarihi algoritması seçilir
Schedule Rule EDD ( en erken teslim tarihi algoritması seçilir.) İş sıralaması yapılır:

30 Optimal EDD sırasını (6,2,1,3,5,4) olarak buluruz
Optimal EDD sırasını (6,2,1,3,5,4) olarak buluruz. Yuvarlak içindeki butonlara tıklandığında sonuçlar daha net gözükür:

31 Aynı zamanda bu problemi farklı bir yöntemle çözüp,sonuçları karşılaştırabiliriz.Schedule- Rule SPT yaparak, EDD ve SPT karşılaştırması yaparsak,

32

33 TEŞEKKÜRLER……. 


"LEKIN Ar. Gör. Pelin ALCAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları