Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nakit Bütçesi Uygulaması- 3

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nakit Bütçesi Uygulaması- 3"— Sunum transkripti:

1 Nakit Bütçesi Uygulaması- 3
Aşağıdaki verilerden yararlanarak X işletmesinin 2012 yılının Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait üç aylık dönemi için nakit bütçesini düzenleyiniz. Şirketin Şubat ve Mart aylarında gerçekleşen ve gelecek üç ay için planlanan satışları aşağıdaki gibidir: Şubat TL, Mart TL, Nisan TL Mayıs TL, Haziran TL Şirket satışlarının %20’sini peşin yapmakta, %50’sini 1 ay, %30’unu da 2 ay sonra tahsil etmektedir. Şirketin her ay TL’lik diğer gelirleri vardır. Şirketin Şubat ve Mart aylarında gerçekleşen ve gelecek üç ay için planlanan hammadde alışları şöyledir: Şubat TL, Mart TL, Nisan TL, Mayıs TL Haziran TL Hammadde alışlarının %40’ı peşin, %10’u 1 ay, %50’si de 2 ay sonra ödenmektedir. Her aya ait ücretler, bir ay önceki satışların %10’u kadardır. Her ay TL kira ödenmektedir. Mayıs ayında TL kar payı ödenecektir. Nisan ayında TL vergi ödenecektir. Haziran ayında TL’lik borç faizi ödenecektir. Haziran ayında TL’lik büro malzemesinin peşin olarak satın alınması planlanmıştır. Nisan ayı başında şirketin kasasında TL nakit bulunmaktadır.

2

3 Örnek 4: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını hesaplamıştır. Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Nakit Girişleri Nakit Çıkışları Şirket kasasında devamlı olarak TL kasa bakiyesi bulundurmayı planlamaktadır. Bu durumda şirketin kasa bakiyesini devam ettirebilmesi için ne zaman ne kadar fona ihtiyacı olacaktır?

4 Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
Çözüm: Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Nakit Girişleri Nakit Çıkışları Nakit Dengesi Başlangıç Kasa Kullanılabilir Nakit Aylık Alınan Kredi Aylık Kredi Ödemesi Ay sonu kasa bakiyesi *kredi kullanımlarında faiz hesaplanmayacaktır.

5 ÖRNEK - 5 X A.Ş. Kasım – Haziran aylarına ilişkin olarak tahminlediği satışlar ve ödemeler şu şekildedir; Satışların %30’u peşin, %40’ı 1 ay vadeli, geri kalan kısmı ise 2 ay vadeli olarak tahsil edilmektedir. Ödemeler aylık gerçekleştirilecektir. Şirket kasasında TL bakiye bulunmasını istemektedir. Eğer kasada fazla fon mevcutsa devlet bonolarına yatırılmakta ve eğer bir açık söz konusu ise bonolar paraya çevrilmekte ve borç kalırsa X Bank’tan kısa vadeli kredi alınıp nakit fazlalıklarında ödenmektedir. 31 Aralık tarihinde kasada TL bulunmaktadır. Ocak – Haziran aylarına ilişkin nakit bütçesini hazırlayınız. Aylar Satışlar (000 TL) Ödemeler (000TL) KASIM 1.250 --- ARALIK 1.300 OCAK 1.400 1.120 ŞUBAT 1.680 840 MART 2.352 NİSAN 560 MAYIS 680 1.100 HAZİRAN 750 600


"Nakit Bütçesi Uygulaması- 3" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları