SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuğunun Koçu olarak Aile
Advertisements

? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?
ANA BABA VE ERGENLİK.
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
9-11 YAŞ ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARININ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
ROL OYNAMA.
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ-
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çocuk Psikolojisi Hazırlayanlar TATKAVAKLI İLKÖĞRETİM
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
ÇOCUGUNUZU YAŞ GRUPLARINA GÖRE TANIYOR MUSUNUZ?
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
VELİLERE SEMİNER.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
ERGENLİK ÇAĞINDAKİ GENCİN BAŞLICA RUHSAL-SOSYAL ÖZELLİKLERİ.
KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
ORTAOKULA GEÇİŞ.
9-11 YA Ş Ö Ğ RENC İ LER İ N İ N GEL İŞİ M ÖZELL İ KLER İ.
ÖĞRENİM ÇAĞI GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HEPİMİZ İÇİN HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HEPİMİZ İÇİN HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN HOŞ GELDİNİZ.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Hazırlayan: Ayşegül ATA
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
Kişisel Rehberlik.
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
ANA BABA VE ERGENLİK.
ERGENLİK.
ANNE BABA ve ERGEN İLETİŞİMİ
ERGENLİK.
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
YAŞ ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
OYUN Halime Helin YILMAZ Hazal Ekşi.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.
Sunum transkripti:

SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …

10–11 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUĞUNUN ÖZELLİKLERİ

Fiziki Gelişimi Fiziki Gelişimi  Erken ergenlik öncesi dönemi yaşanabilir.  Çocuğun uzaması ve ağırlığı, artmaya devam eder. Ortalama yılda 5 cm uzar ve 2.5 kg alır.  * Bu dönemde kız çocuklarında ani boy artışı ile birlikte vücutta tüylenme ve değişimler gözlenir.

 Küçük kasların gelişimi sonucu el becerileri artar.  Diş değişimi tamamlanmıştır.  Spor dallarında yüksek performans gösterebilirler. Takım sporları ve tek kişilik sporlar için çalıştırılabilirler.  Psikomotor becerilerin, bu dönemde daha iyi geliştiği gözlenir.

Zihin Gelişimi Zihin Gelişimi  Bu dönemde sayı, uzay, zaman, ağırlık, boyut, hacim kavramları iyice yerleşmeye başlar.  Deyimleri anlamakta güçlük çekenler olabilir.  Mantıklı ve soyut düşünme yeteneğinde kuvvetli bir ilerleme olmuştur.  Kendi kendilerine öğrenme ve çalışma yapabilirler.

 Matematiği kavrama özellikleri gelişmiştir.  Hesap yaparken, zekâ oyunları ve düşünme kabiliyetleri artar.  İmlâ kurallarına daha çok uyarlar.

Hareket (Psikomotor) Gelişimi  Bu dönemde hareket etkinlikleri için gerekli kuvvet sağlanmıştır.  Hareketleri belli bir hızla yapabilirler.  Bu dönemde vücut, harekete uygun bir şekilde, esneklik kazanmıştır.

Dil Gelişimi Dil Gelişimi  Okuması, büyük bir insanınki kadar akıcı olabilir.  Ansiklopedi ve diğer kaynaklardan yararlanabilirler.  Yazı ile kendilerini anlatabilirler.  Çocuğun kelime haznesi çok gelişmiştir. Kendi ana dilinin kalıplarını öğrenecek düzeye geldiğinden, yabancı dil eğitimine bu dönemde başlanması uygundur.

Ahlâki Gelişimi  Bu dönemdeki gençte, dürüst ve adil davranmaya karşı büyük duyarlılık vardır.  Din görüşü ve toplumsal bilgileri bakımından hala ailesinin etkisi altındadır.  Evde, okulda nezaket kurallarına uymayı, gerektiğinde duygularına hâkim olmayı öğrenirler.

 Suç işleme eğilimi artar.  Bu dönemde yardım severlik ve acıma duygusu artar.  Bu yaştaki çocuklar bedensel ve ruhsal açıdan gelişmişlerdir. 9 yaşın gerginliği yerine uysallık, uyumluluk ve hoşgörü gelmiştir.

Duygusal Gelişimi  Bu dönemdeki çocukta, his ve heyecan hayatı dengelidir. Sevilmek, beğenilmek, başarılı olmak, kendini güven altında hissetmek, yeni tecrübeler kazanmak belli başlı ihtiyaçlardandır.  Duygularına hâkim olma özellikleri artar.  Erkek çocuklarda ana – babaya karşı açık sevgi belirtileri azalmıştır.  Başarısızlıktan, arkadaşsız kalmaktan, ölümden korkma hali devam eder.

 Kendi kabuğuna çekilme, zulüm yapma, fazla hayal kurma durumları gözlenebilir.  Yaşam ve ölüme karşı korkular gelişir.  Halen yalnız kalmaktan, başaramamaktan korkmaktadırlar.  Bu dönemde çocukların korku, öfke, kıskançlık, neşe, sevgi gibi duygusal halleri çabuk değişir.  Kendilerini eleştirebilirler.  Bu yaş dönemindeki çocukların hayallerini bir sinema yıldızı, okuduğu romandaki karakter veya futbol yıldızı süslemeye başlar

Sosyal Gelişimi  Diğer insanlarla fikir alış verişine girme konusunda oldukça yeteneklidirler.  Bir takım veya kulübün başarı ya da başarısızlıklarıyla kendilerini özdeşleştirme yetenekleri artar.  Cinsler arası gruplaşmalar daha yoğunlaşır.  Öğrenci, bencil duygulardan sıyrılarak uyumlu ve işbirlikçi duruma gelir. Grup içindeki rolünü benimserler. Grubun vereceği sorumlulukları yüklenirler.

 Grup psikolojisi baskı yaratır. Arkadaş baskısı altında, istemediği davranışları da gerçekleştirebilirler.  Toplumun onaylamayacağı, suç olarak kabul ettiği davranışlardan sakınırlar.  Çocuk, bu dönemde arkadaş edinmeyi bilir.  Duygularını sağlıklı olarak ifade edebilirler.  Yaşına uygun oyunlarla ilgilenirler.  Kızlar ve erkekler birbirlerini kızdırarak, birbirlerine yaklaşırlar.  Bu dönemde arkadaşlar büyük önem kazanır

 Bildikleri yerlerde, tanıdık çocuklarla yalnız başlarına kalabilirler.  Alış verişlerini yalnız başlarına yapabilirler.  Kıyafetlerine kendileri karar verir (Kısmen öneri alır)  Karşı cinse duyulan ilgi artmaya başlar.  Erkekler bu çağda, daha fazla çocukla arkadaşlık; kızlar, daha sınırlı sayıda yakın dostluk kurarlar.  Erkek çocuklar okulda ve evde kızlara nazaran daha hareketli olurlar.

 Daha önceki dönemde görülen gerginlik, yerini uysallık ve uyumluluğa bırakmıştır.  Açık sözlü, tarafsız, kolay anlaşılır ve çocuksudurlar.  Sorunlar üzerinde fazla durmazlar, benmerkezci değildirler

BU DÖNEMDE ÇOCUĞUNUZA KAZANDIRABİLECEĞİNİZ DAVRANIŞLAR BU DÖNEMDE ÇOCUĞUNUZA KAZANDIRABİLECEĞİNİZ DAVRANIŞLAR  Eşyalarını temiz ve düzenli kullanma.  Kıyafetlerini giyme ve çıkarttıklarını katlayıp yerine koyma.  Sabah temizliğine dikkat etme, dişlerini fırçalama.  Büyüklerine karşı saygılı olma.  Annesine, yapabileceği ev işlerinde yardımcı olma.

 Eve gelen misafir çocuklarına iyi davranma.  Vaktinde yatma ve uyuma.  Verilen ödevi zamanında yapma. Problemlerini rahatlıkla söyleyebilme.  Temel insan ilişkilerinde nasıl davranacağını bilme. Milli ve manevi değerlere karşı olumlu bir tutum geliştirme. Türkçeyi doğru kullanma.

 Zihinden hesaplar yapma.  Günlük işlerini yürütecek kuvvet, çeviklik ve dayanıklılık kazanma.  Oyunları kurallarına göre oynama.  Seviyeye uygun problem çözme.  Boş zamanlarını iyi değerlendirme.  Kıyafetlerini giyme ve çıkarttıklarını katlayıp yerine koyma.

HAZIRLAYAN: CAHİT ALTIN Cumhuriyet İlköğretim Okulu 5/A sınıf öğretmeni