Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9-11 YA Ş Ö Ğ RENC İ LER İ N İ N GEL İŞİ M ÖZELL İ KLER İ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9-11 YA Ş Ö Ğ RENC İ LER İ N İ N GEL İŞİ M ÖZELL İ KLER İ."— Sunum transkripti:

1 9-11 YA Ş Ö Ğ RENC İ LER İ N İ N GEL İŞİ M ÖZELL İ KLER İ

2  FİZİKİ GELİŞİM  1- Çocuk uzamaya ve ağırlığı artmaya devam eder. Ortalama yılda 5 cm uzar, ve 2.5 kg alır 2- Kız çocuklarının beden gelişimi Erkek çocuklara oranla daha hızlıdır. Bunun için kız çocukları hareketlerine daha kolay hakim olurlar ve el becerileri daha çabuk gelişir. 3- Küçük kaslarının gelişimi sonucu el becerileri artar.  4- Diş değişimi tamamlanmıştır.

3 1- Bu dönemde sayı, uzay, zaman, ağırlık, boyut, hacim kavramları iyice yerleşmeye başlar. 2- Deyimleri anlamakta güçlük çekenler olabilir. 3- Mantıklı ve soyut düşünme yeteneğinde kuvvetli bir ilerleme olmuştur. 4- Çocuklar birkaç hafta ilerisi için plan yapabilirler. 5- Kendi kendilerine öğrenme ve çalışma yapabilirler. 6- Matematiği kavrama özellikleri gelişmiştir. 7- Kendilerini eleştirebilirler.

4 1- Hareket etkinlikleri için gerekli kuvvet sağlanır. 2- Hareket isteyen etkinliklerin gerektirdiği gücü gösterebilirler. 3- Hareketleri belli bir hızla yapabilirler. 4- Vücut harekete uygun bir şekilde esneklik kazanır. DiL GELİŞİMİ 1- Çocuğun kelime hazinesi çok gelişmiştir. 2- Okuması bir büyük insanınki kadar olabilir. 3- Ansiklopedi ve diğer kaynaklardan yararlanabilirler. 4- Yazı ile kendilerini anlatabilirler.

5 1- His ve heyecan hayatı dengelidir. 2- Sevilmek, Beğenilmek, başarılı olmak, kendini güven altında hissetmek, yeni tecrübeler kazanmak belli başlı ihtiyaçlardandır. 3- Duygularına hakim olma özellikleri artar. 4- Erkek çocuklarda Ana-babaya karşı açık sevgi belirtileri azaltılır. 5- Öğretmenden, başarısızlıktan, arkadaşsız kalmaktan, ölümden korkma hali devam eder. 6- Kendi kabuğuna çekilme, zulüm yapma, fazla hayal kurma durumları gözlenebilir. 7- Çocuklar davranışlarının büyükler tarafından beğenilmesine önem verirler. 8- Bu dönemde korku, öfke, kıskançlık, neşe, sevgi gibi duygusal halleri çabuk değişir.

6 1- Diğer insanlarla fîkir alışverişine girme konusunda durmadan ilerlerler. 2- Bir takım veya kulübün başarı yada başarısızlıklarıyla kendilerini özdeşleştirme yetenekleri artar. 3- Cinsler arası gruplaşmalar daha yoğunlaşır. 4- Öğrenci bencil duygulardan sıyrılarak uyumlu ve işbirlikçi durumuna gelir. Grup içindeki rolünü benimser. 5- Grubun vereceği sorumlulukları yüklenir. 6- Toplumum onaylamayacağı, suç olarak kabul ettiği davranışlardan sakınır. 7- Arkadaş edinmeyi bilir. 8- Duyguları sağlıklı olarak ifade eder. 9- Yaşına uygun oyunlarla ilgilenir.

7 1- Dürüst ve adil davranmaya karşı büyük duyarlılık vardır. 2- Dünya görüşü ve toplumsal bilgileri bakımından hala ailelerin etkisi altındadır. 3- Evde, Okulda nezaket kurallarına uymayı, gerektiğinde duygularına hakim olmayı öğrenir. 4- Suç işleme eğilimi artar. (Yalan, büyüklerine karşı gelme, çalma, arkadaşlarına tehdit, yaramazlık.....vs.)

8 ANNE BABALAR NELER YAPMALI? 1- Çocuklarına uygun çalışma hazırlamak. Isının ve ışığın yeterli olduğu, gürültülü ve dikkati dağıtacak etkenlerin olmadığı, gerekli araç gerecin bulunduğu, bir oda, bir köşe gibi. 2- Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında çocukların ev ödevlerini yapma zamanını planlamada güçlükler ortaya çıkabilmektedir. Küçük çocuklar genellikle oyuna veya tv. izlemeye daha fazla zaman harcayarak ödev yapmayı aksatabilmektedirler. Bu soruna karşı, anne babalar, ödevlerin yapılacağı zamanı birlikte planlamalı, çocuğun bu plana uymasını sağlamalıdırlar. Her uyulduğunda ödül verme yöntemi ile alışkanlık kazandırılabilir.

9 3- Çocuk yardım istediğinde ev ödevlerine yardımcı olmalıdırlar. Bu yardım, çocuğun ödevini yapmaya değil, onu yönlendirmeye yönelik olmalıdır. Anne babaların çocuklarının tüm sorularını cevaplaması mümkün olmayabilir. Bu durumda anne babaların çocuklarının sorularına ilgisiz kalmamaları, başvuru kaynaklarını göstererek uygun rehberlikte bulunmaları gerekmektedir. Anne babaların çocuklarının yerine ödevlerini yapmaları ise çocukların çalışma alışkanlığı kazanmalarını ve sorumluluk duygusunu geliştirmelerini engelleyecektir.

10 4- Anne babalar, çocuklarının ev ödevlerini kesinlikle kontrol etmelidirler. Ödevlerin okulda sunulmadan önce evde anne babalar tarafından kontrol edilmesi, çocuklara yaptıkları hataları düzeltme ve eksiklerini tamamlama fırsatı verecektir. Ayrıca çocuğun ödevini bitirince takdir edilmesi öz güven ve öz disiplinini geliştirici bir pekiştireç olacaktır. 5- Anne babalar, çocukların ev ödevlerine olan yaklaşımlarını etkileyecek olumsuz tutumlar göstermemeye çalışmalıdırlar. Anne babaların çocuklarının ödevlerine karşı aşırı ilgili veya ilgisiz, baskıcı ve arkadaşlarıyla kıyaslayıcı tutumları, ödevleri eleştirmeleri, çocuğun ödevlerden hoşlanmamasına ve ödevini yapamama kaygısı duymasına neden olabilir.

11 6- Ödev yaparken çocuğun dinlenmesini sağlamak ve sıkılmasını önlemek için, kısa süreli aralar verilmelidir. Bu aralarda meyve vb. birşeyler yemek, sohbet etmek, oyun oynamak gibi etkinlikler süreli olarak yapılabilir.( 10 dakika ara gibi) 7- Öğretmenler, anne babalar için çocukları ve onların öğrenimleriyle ilgili her türlü konuda rehber kişi durumundadır. Bu nedenle, anne babalar düzenli aralıklarla öğretmenle görüşerek, ev ödevleri hakkındaki tutum ve beklentilerini, çocuklarına ev ödevlerinde nasıl yardımcı olacaklarını da öğrenmelidirler.

12 1. Branş Öğretmenlerinin derslerine girmesi ile davranış sorunları ile karşılaşabiliriz. 2. Gelişim özelliklerine bağlı olarak, davranışlarındaki değişiklikler evde ve okulda sorun oluşturabilir. 3. Ders programlarının sürekli değişken olması, araç-gereçler, ödevlerin ve derslerin takibi konusunda sıkıntılara neden olabilir. 4. Verilen ödevler, bir sonraki gün için olmadığından, ödevim yok düşüncesi ile hareket edebilir, ödevini unutabilirler.

13 5. Günlük tekrar ve derse hazır gelme konusunda planlı ve düzenli çalışmayanlar, okul ve ders başarısızlığı ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle önceki yılların konularında geri kalan öğrencilerin, mutlaka ek tekrar yapmaları gerekir. 6. Ders notları-yazılı,performans ve proje görevleri, sunum dosyası, ders içi performans notları, karneye olduğu gibi gireceğinden, notları düşük olan öğrencilerin, yıl sonu ağırlıklı başarı ortalamaları, ilerleyen yıllardaki başarılarını da olumsuz etkileyecektir.


"9-11 YA Ş Ö Ğ RENC İ LER İ N İ N GEL İŞİ M ÖZELL İ KLER İ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları