Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır."— Sunum transkripti:

1 GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM

2 B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.

3 O lgunlaşma Büyümeyle beraber organların gerekli işlevi yerine getirir duruma gelmesidir.

4 Sosyal, duygusal, bilişsel, dil, psiko-motor, ahlak, cinsel gelişim yönünden meydana gelen büyüme ve olgunlaşmadır. Gelişim

5 Gelişim Sürecinin Özellikleri Dönemlerin sırası değişmez. Her birey, evreleri atlamadan sıra ile izler. Gelişim dönemlerinden bireysel farklılıklar vardır. Dönemler arasında hiyerarşi vardır. Her dönem kendinden önceki dönemin özelliklerine sahiptir. Her dönemin kendine özgü gelişim özelikleri vardır. Zihinsel gelişim yavaş ve aşamalıdır. Bir dönemin sonunda bir sonraki dönemin özellikleri görülmeye başlar.

6 Gelişim Dönemleri

7 - Doğum Öncesi Dönem -Bebeklik Dönemi (0-3 Yaş) -Okul Öncesi (İlk Çocukluk) Dönem (3-6 Yaş) - Okul ( Son Çocukluk) Dönem (6-12 Yaş) - Bluğ Çağı(12-14 Yaş) - Ergenlik Dönemi (14-18 Yaş)

8 Okul Dönemi 6-12 Yaş Zıt kavramları öğrenirler. Sayı, hacim, mekan, boyut gibi kavramlar oluşmaya başlar. Ben-merkezlilikleri en aza iner. Sıralama, sınıflandırma, karşılaştırma işlemlerinde beceri artışı görülür. Ortak kurallar oluşturur, amaçlar etrafında birleşirler. Kendi cinsiyetinden olan ebeveyne yönelir.

9 Okul Dönemi 6-12 Yaş Estetik kaygılar ortaya çıkabilir. Soyut kavramları kavramaya başlarlar: Ölüm gibi. Başarı isteği duyarlar Geleneksel ve ulusal değerlerin önemini anlamaya başlar. Kurallara uymaya önem verir. Diğer insanlarla kendisini özdeşleştirebilir.

10 Buluğ Çağı 12-14 Yaş Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. Mantık üzerinde yoğunlaşırlar. Olaylara çok yönlü bakabilirler. Kemikler hızla gelişir. Büyük ve küçük kaslar boyut yönünden gelişir. Kilo artışları gözlenir. Çok enerjiktirler. Sakarlaşabilirler.

11 Buluğ Çağı 12-14 Yaş Vücutta tüylenme başlar. Genital sistem cinsiyet yönünden gelişmeye, bir takım salgılar ve hormonlar işlevsellik kazanır. Kızlarda adet kanaması başlar. Karşı cinse karşı ilgi artar. Yoğun duygusallık Kimlik arayışı

12 Ergenlik Dönemi Ergenlik Döneminin Temel Soruları Nelerdir?

13 Ben Kimim? Kime Benzemeliyim?

14 ''Asi, hırçın, evde huysuz, dışarıda sıkılgan, durgun ve dalgın, sorumsuz kendi başına buyruk, alıngan ve karamsar, ters ve olur olmaz şeye ağlıyor, ders çalışmıyor, kaide ve kuralları tanımıyor, küstah..''

15 Ergenlik Dönemi 14 - …. Yaş Fiziksel değişimler düzene girmeye başlar. Boy uzaması devam eder. Grup faaliyetlerine katılım artar. Sportif faaliyetler önem kazanır. Cinsel öğelere ilgi artar.

16 Ergenlik Dönemi 14 - …. Yaş Bu dönemde ya kurallara uyma ya sıra dışı olma eğilimi görülür. İntihara, suça, kanun dışı olaylara eğilim görülebilir. Bunun sebebi kimlik karmaşasıdır. Sosyal davranışların gelişmeye devam etmesine bağlı olarak her iki cinsteki yaşıtları ile yeni ve daha olgun ilişkiler kurmayı başarma Bir yetişkin kadın ya da erkek sosyal rolünü edinme Bir mesleğe doğru yönelip hazırlanmaya başlama

17 Ergenlik Döneminde En Sık Rastlanan Heyecan biçimleri Korku Endişe Öfke

18 Korku Sosyal İlişkilerden Duyulan Korkular: Diğer insanlarla tanışmak, alaycı kimselerle bir arada olmak, topluluk önünde konuşmak ya da çoğunluğu büyüklerden oluşan bir gruba katılmak, gençlerde korku meydana getirebilir. Bu tür sosyal korku, utangaçlık ya da şaşkınlık şeklinde görülür. Ergenin Kendisi İle İlgili Korkuları: Yoksulluk, ölüm, kendisinin veya ailesinden bir bireyin ciddi bir hastalığa tutulması, okulda ya da işinde başarısızlığa uğraması gençte korku oluşturabilir. Genç korku durumunda kaçma ya da (vücudun kaskatı kesilmesi, titreyip şaşırması, terlemesi gibi bedensel tepkiyle yanıt verir. Yaş ilerledikçe, çevresiyle olan ilişkilerin artması sonucu korkuların giderek azaldığı görülür.

19 Endişe Korkulan durumun zihinsel düzeyde prova edilerek yinelenmesidir. Genellikle korkudan daha uzun sürerler. Burada gelecekte beklenen durumlardan duyulan gerilim halleri söz konusudur. Endişe, geçmişte bireye doyum sağlamayan bazı olaylar üzerine, oluşabildiği gibi, bireyin başarmak istediği geleceğe yönelik faaliyetlerini de içerebilir. Orta ve lise öğrencileri özellikle çeşitli okul sorunları hakkında, dış görünüş ve arkadaşları arasında popüler olmama, endişe yaratan diğer konular arasında sayılabilir.

20 Öfke Ergenlik döneminde öfkeye neden olan uyarımlar genellikle sosyal kaynaklıdır. Ergenle alay edilmesi, ona yalan söylenmesi öfkeyi oluşturan başlıca nedenlerdir.


"GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları