BİYOKİMYA LABORATUVARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Klinik Biyokimya’ya Giriş Ve Enstrumantasyon
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Temel Temizlik Kurallarımız
KLİNİK BİYOKİMYAYA GİRİŞ: LABORATUVAR İŞLERİ
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Atık Yönetimi.
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Tıbbi Laboratuar Teknikeri
İzolasyon Odalarının Temizliği
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
LABORATUVARDA ANALİZE HAZIRLAMA HATALARI
KARIŞIMLAR.
BATMAN ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ III
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLAR.
Saf Maddeler Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
FATİH ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR BÖLÜMÜ Meslekİ Bilgilendirme ve Tanıtım Sunumu.
Temel Bilimler Dr. Ayşegül AYTEKİN
DOKULARIN TAKİBİ VE İŞLEMLERİ
GENEL LABORATUVAR BİLGİSİ
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
LABORATUVARDA ATIK KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI VE DEPOLANMASI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
I- Maserasyon Metotları
Analitik Kimya Uygulama I
KARIŞIMLAR.
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
ATIK YÖNETİMİ.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Öz Değerlendirme (İç Tetkik) ve Bina Turu Eğitimi
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi. BİYOKİMYA LABORATUVARI Biyokimya laboratuvarlarının test çeşitliliği, bağlı olduğu hastanenin tipine ve.
Atık Yönetimi.
HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BİYOKİMYA LABORATUVARI

BİYOKİMYA LABORATUVARI Biyokimya laboratuvarlarının test çeşitliliği, bağlı olduğu hastanenin tipine ve kapasitesine göre farklılık gösterir. Rutin biyokimya (kan, idrar, vücut sıvıları) analizleri tüm biyokimya laboratuvarlarında ortak çalışılan testlerdir. Biyokimyasal Hormon Metabolizma RIA, İdrar analizleri yapılmaktadır. Biyokimya laboratuarlarında;

Biyokimya Laboratuarını Oluşturan Bölümler; İdari kısım Kan ve numune kabul kısmı Biyokimyasal analizler kısmı İdrar ve gaita analizleri kısmı Malzeme yıkama kısmı Ambar ve soğuk depo kısmı Çözelti ve kit hazırlama kısmı Kan gazları ve elektrolit kısmı Elektroforez kısmı Manuel deneyler kısmı Acil laboratuvar kısmı Bilgi işlem merkezi

Biyokimya Laboratuarında Kullanılan Araç Gereçler Tıbbi Laboratuarda Kullanılan Cam Malzemeler Tıbbi laboratuarlarda kullanılan cam malzemeler kimyasal reaksiyonlardan etkilenmeyen, deterjan ve asitlerle kolayca temizlenebilen malzemeler olup laboratuarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyokimya laboratuvar çalışmalarında kullanılan cam malzeme arka sayfada yer verilmiştir.

Mezür Beher glase Erlenmayer Balon Balon joje Cam pipet Deney Tüpleri Petri kutuları

Lam Cam baget Saat camı Lamel

Laboratuvarda Kullanılan Araç Gereçler

Laboratuvarda bulunan elektrikli cihazlar

Laboratuvarda Kullanılan Araç Gereçlerin Temizliği Bütün analizlerde kullanılan cam malzemelerin temizliği çok önemlidir. Az da olsa bu malzemelerde kalan kimyasal artıklar ve kirlilik, analiz sonuçlarının hatalı çıkmasına sebep olmaktadır. Özellikle mineral madde analizlerinde, analiz ppm (mg/kg) düzeyinde yapılacağı için her türlü kalıntı hataya neden olur.

Mekanik temizlik Laboratuvarda kullanılan her türlü alet, tüp, cam ve porselen kaplar, pipet ve büretler öncelikle musluk suyu ile bol miktarda çalkalanmalı ve yıkanmalıdır. Pipet ve benzeri borusal gereçler toplu hâlde akarsuya tutulmalıdır. Bekletilmesi durumunda sabunlu ya da deterjanlı suyla dolu kap içine konulmalıdır. Bazıları, akarsuda fırça ile fırçalanır. Yıkamada sıcak su kullanılması yararlı olur. Yıkama sonrasında kiri çıkmamış olan malzemeler varsa bunların temizliğinde temizlik çözeltilerinden yararlanılır. Temizlik çözeltileri ile temizlenen malzemeler, çeşme suyu ile durulanıp daha sonra sıcak su ve deterjan ile yıkanır, çeşme suyu ile durulandıktan sonra saf sudan geçirilir. Kimyasal temizlik

Kimyasal temizlik aşamaları Diğer kirlerin temizlenmesi basamağı Kimyasal deterjanlarla temizleme Distile sudan geçirme basamağı Kurutma Bakteriyel temizlik (sterillilik)

Biyokimya Laboratuvarı Klinik Örnek Türleri Klinik biyokimya laboratuvarında kullanılan biyolojik materyaller aşağıda sıralanmıştır: Kan, İdrar, Gaita, Ponksiyon sıvıları, Plevral sıvı, Peritoneal sıvı, Perikardial sıvı, Sinovyal sıvı, Amniyon sıvısı, BOS (beyin- omurilik sıvısı), Mide öz suyu Ejakülat.

Biyokimya Laboratuvarı Örnek Kabul - Red Kuralları

Distile su hazırlanması: Distile su (saf su) tüm metal iyonlarından (organik ve inorganik) arındırılmış sudur. Laboratuvar ortamında yapılan biyokimyasal analizlerde çözücü olarak kullanılan suyun, testlerde oluşan reaksiyonlara etki etmeyecek şekilde organik ve inorganik maddelerden arındırılmış su olması gerekmektedir. Distile su, laboratuvarlarda distile su cihazları kullanılarak elde edilir.

Çözelti Hazırlama İki ya da daha fazla kimyasal maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturduğu homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler hâlinde dağılarak homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir

Çözelti Çeşitleri Yüzde solüsyonlar: Ayarlı solüsyonlar; Molar solüyonlar Osmolar solüsyonlar Normal solüsyonlar Doymuş solüsyonlar: Tampon solüsyonlar: Formal çözelti: Molal çözelti:

Çözelti Hazırlamada Kullanılan Araç Gereçler; Terazi Ispatula Balon Balon joje Mezür Kayıkçı kâğıdı Huni Pipet Piset Hesap makinesi pH metre Distile su

Atık Yönetimi: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre atıklar; Evsel nitelikli atıklar, Cam atıklar Ambalaj atıkları, Kesici delici atıklar, Tehlikeli atıklar şeklinde sınıflandırılmıştır

Kırmızı tıbbi atık torbasına atılacak atıklar Atık toplama tankına dökülecek atıklar Kesici delici alet kutusuna atılacak atıklar; Enjektör iğne uçları Vacutainer iğne uçları, Lansetler, Lam ve lameller, Hematokrit tüpleri, Otomatik pipet uçları, Cam vb. kırıklar. Kapalı atık bidonlarında toplanan atıklar; Mavi çöp torbasına atılacak atıklar; Siyah çöp torbasına atılacak atıklar: Tıbbi atıkların ünite içerisinde taşınması:

Evet konumuz bitti. Şimdi sorularınızı alalım.

Madem siz konuyu anladınız şimdi biz sizlere soralım hazır yakalamışken 

Sorular: 1-) Resimlerdeki araç gereçlerin ismini ve görevlerini söyleyiniz ?

Sorular: 2-) Ria nedir ? Ne amaçlı kullanılır ?

3-)Laboratuvardaki araç gereçlerin temizliği kaça ayrılır ? Bunlar nelerdir ? Arasındaki farklar nelerdir ?

4-) Laboratuvarda kullanılan elektrikli araç gereçlere iki örnek veriniz görevleri ile birlikte.

5-) Kesici delici alet kutusuna atılacak atıklara örnek veriniz

6-)Doymuş solüsyonlar nedir ?

7-) Çözelti Hazırlamada Kullanılan Araç Gereçlere 4 örnek veriniz.

Tamam haydi video izleyelim Kaç dakika kaldı arkadaşlar ?