Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR"— Sunum transkripti:

1 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
SAF MADDELER KARIŞIMLAR ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNME

2 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
SAF MADDELER Maddeler başka özelliklerine göre de gruplandırılabilir. Maddeleri oluşturan madde sayısı da isimlendirilmelerinde kullanılabilir. Tek çeşit maddeden oluşan maddelere saf madde adı verilir. Saf maddeler Element ve Bileşik olmak üzere ikiye ayrılır.

3 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
ELEMENT Aynı cins atomlardan oluşmuş saf maddelere denir. Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit maddelere ayrıştırılmazlar. Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler. Metaller, ametaller, yarı metaller ve soy gazlar olmak üzere 4 ana bölümde incelenirler. Altın elementi

4 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
BİLEŞİK İki yada daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmesi sonucu oluşturduğu yeni saf maddeye bileşik denir. Kendini oluşturan maddelere ancak kimyasal yöntemlerle ayrıştırılabilirler. Kendini oluşturan elementlerin özelliklerini taşımazlar.

5 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
KARIŞIM İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu oluşturduğu maddeler topluluğuna denir. Kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. Kendini oluşturan maddelere fiziksel yöntemlerle ayrıştırılabilirler.

6 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
ÇÖZELTİ VE ÇÖZÜNME Şekerli çay, tuzlu su ve şekerli su birer çözeltidir. Çözeltilerin çoğu sıvıdır. Ancak katı ve gaz çözeltiler de vardır. Çözeltilerde katı maddeler, çok küçük parçalar halinde sıvı madde içerisinde dağılır. Katı madde sıvı içerisinde görünmez ancak varlığı hissedilebilir. Tuzlu su çözeltisinde su çözücü, tuz ise çözünen olarak adlandırılır. Çünkü su tuzu çözer. Tuz ise suda çözünür.

7 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
ÇÖZELTİ VE ÇÖZÜNME Zeytinyağı ve su karıştırıldığında çözelti oluşmaz. Çünkü zeytinyağı suda çözünmez.   Bazı katı maddeler suda iyi çözünür. Bazıları ise az çözünür ya da hiç çözünmez.


"MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları