Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER"— Sunum transkripti:

1 HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

2 KAN FİZYOLOJİSİ 1.Kan sayımında kullanılan araç ve gereçler:
Sulandırma Pipetleri 1.Lökosit sulandırma pipetleri 2.Eritrosit sulandırma pipetleri Sayma Lamları 1.Thoma lamı 2.Bürker lamı 3.Turck lamı 4.Neubauer lamı 5.Helber lamı 6.Speirs-Levy lamı

3 Sulandırma pipetleri; kanın sulandırılması ve karıştırılmasında kullanılır. Alyuvar ve akyuvar pipetleri olmak üzere iki çeşidi vardır. Her ikisi de genel yapı bakımından aynıdır. Bir pipet üç parçadan oluşur: 1.Cam bölüm 2.Lastik boru 3.Ağızlık

4 Lökosit sulandırma pipetleri:
Kapillar borunun hacmi, balonun 1/10 kadardır. Kapillar bölüm üzerinde (0.5) ve (1) sayıları ve balonda (11) sayısı yazılıdır.

5 Eritrosit sulandırma pipetleri:
Kapillar kesimin hacmi, balonun 1/100 kadardır. Kapillar boru on eşit bölmeye ayrılmış, ortasına 0.5 ve üst kesimine 1 sayısı yazılmıştır. Balon üzerinde işaretli yerde (101) sayısı bulunmaktadır.

6 Alyuvar pipetleri akyuvar pipetlerinden daha büyüktür.
Alyuvar pipetleri içinde kırmızı, akyuvar pipetlerinkinde beyaz cam boncuk bulunur. Her iki pipetin de ucu sivridir.

7 Sayma lamları: Sayma lamları üzerine özel araçlarla küçük kareler çizilmiş kalın lamlardır. Üstten lamelle kapatılınca alt kesimde oluşan boşluk nedeniyle “sayma kamarası” da denir. Çeşitli sayma lamlarının prensibi aynı olmakla beraber, üzerlerindeki bölüntüler farklıdır.

8 Thoma sayım alanının şematik yapısı

9 2. Alyuvarların Çökme Hızı ( Sedimantasyon)
Normal koşullar altında kanın şekilli elemanları; kan plazması içerisinde homojen bir süspansiyon halindedir. Pıhtılaşması önlenmiş kan, bir tüpe konacak olursa bir süre sonra şekilli elemanlar yerçekimi nedeniyle çökerler. Bu olaya sedimantasyon denir.

10 Westergreen sedimentasyon sehpası: Bir sehpa ve bu sehpaya dik olarak konulan sedimentasyon pipetlerinden oluşur. Pipet sayısına göre 3’lü, 5’li ve 10’lu olmak üzere çeşitli tipleri vardır.

11 Sedimentasyon pipeti:
30 cm uzunluğunda üst uçları düz, alt uçları biraz sivri cam pipettir. İç çapı 2.5 veya 3 mm.dir.

12 3. Hematokrit Değerinin Ölçülmesi:
Hematokrit; kan hücreleri hacminin kan hacmine oranıdır. Genellikle hematokrit değeri 100 cc. kanda bulunan alyuvarların cc.olarak hacmini gösterir. Hematokrit santrifuj

13 4. Hemoglobin Miktarının Kolorimetrik Yöntemle Belirlenmesi
Hemoglobinometre

14 5. Kan Gruplarının Belirlenmesi

15 6.Sürme Kan Frotisi Yapımı
Kan yayılacak lam, sol elin baş ve işaret parmakları arasında tutularak üst yüzü aşağı gelecek şekilde tutulur. Parmak ucundan çıkan kana değdirilerek küçük bir damla alınır. Lamın, kan bulunan yüzü tekrar ters çevrilir ve sağ elin baş ve işaret parmakları arasında bulunan lamel, üzerine kan yayılacak lamla lik bir açı yapacak biçimde kan damlasının biraz önüne konur. Hafifçe geriye çekilerek damlaya değdirilir ve biraz beklenir ve lamel ileri doğru sürülerek froti yapılır.

16 7. Alyuvar Çapının Ölçülmesi
1.Oküler Mikrometresi 2.Objektif Mikrometresi

17 Oküler Mikrometresi

18 HAREKET FİZYOLOJİSİ Kimograf (dalgalı titreşimleri ölçme aleti)
Sartorius kası Kimograf (dalgalı titreşimleri ölçme aleti) Bir silindir ve bunu döndüren bölümden oluşur.

19 SOLUNUM FİZYOLOJİSİ Spirometri
Akciğer havalandırmasını kontrol etmek üzere spirometre denilen aletle ölçüm yapılmasına spirometri denir. Spirometri, solunum etkinliği sırasında solunumla alınan ve verilen hava hacmini ya da belirli bir zaman aralığında tüketilen oksijen miktarını ölçmeye yarayan incelemedir. Böylece akciğer fonksiyon testleri ile havalandırma fonksiyonunun normal olup olmadığı saptanır. Spirometre; akciğer volümlerini ve kapasitelerini ölçmede yararlanılan alettir. Spirometre Spirogram; spirometre aracılığıyla yapılan kayıtları gösteren grafiktir.

20 Kimograf Hacim değişikliklerinin ölçülmesinde SPİROMETRE kullanılır

21 Spirometri

22 DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ Kalp atım sırasında oluşan aksiyon akımlarının yazdırılmasına elektrokardiyografi denir. Bu amaçla kullanılan araç elektrokardiyograf, kağıt üzerine çizilen eğrilere de elektrokardiyogram denir.

23 P dalgası: Uyarı dalgasının kulakçıklardan geçişi sırasında çizilir
P dalgası: Uyarı dalgasının kulakçıklardan geçişi sırasında çizilir. QRS dalgası: Karıncıkların sistolü sırasında çizilir. T dalgası: Ventriküllerin repolarizasyonu sırasında çizilir. S-T dalgası: QRS kompleksinin sonu ile T dalgasının başlangıcı arasında kalan parçadır.

24 Elektrod Macun: Elektrodiyagram alınırken derinin direncini düşürmek ve dokular arasında akım geçişini kolaylaştırmak için kullanılan bir maddedir.

25 BAGET : Deneyleri sırasında çözeltileri karıştırmak için kullanılır
BAGET : Deneyleri sırasında çözeltileri karıştırmak için kullanılır.Cam malzemeden yapılmıştır. BALON JOJE: Çözeltilerin hazırlanmasında ya da karıştırılmasında kullanılır.

26 BEHERGLAS:Teknik camdan üretilmiştir
BEHERGLAS:Teknik camdan üretilmiştir. Çeşitli deneylerde genel amaçlı olarak kullanılır. DERECELİ SİLİNDİR: Deneylerde çözelti ve sıvı ölçmede kullanılır.

27 ERLENMAYER :Çeşitli çözelti ve sıvıların hazırlanmasında kullanılır
ERLENMAYER :Çeşitli çözelti ve sıvıların hazırlanmasında kullanılır.Isıya dayanıklı camdan yapılmıştır. PETRİ KABI : Birbiri içine geçen iki cam kapaktan oluşur.Isıya dayanıklıdır.

28 CAM PİPET: Belirli miktarlarda sıvı ölçümünde kullanılır
CAM PİPET: Belirli miktarlarda sıvı ölçümünde kullanılır. Hassas çalışmalarda kullanılır. PLASTİK PİPET: Belirli miktarlarda sıvı ölçümünde kullanılır.

29 SAAT CAMI: Camdan yapılmış ve sıvı ortamda inceleme yapmak amacıyla kullanılır.
TÜPLÜK : Tüplük,tüpleri muhafaza etmek ve kurutmak için yapılmıştır. Plastik ya da demirden yapılmıştır.

30 PİSET: Plastikten yapılmıştır. Sıvıların aktarılmasında kullanılır.


"HAYVAN FİZYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları