Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR"— Sunum transkripti:

1 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
SAF MADDELER KARIŞIMLAR ÇÖZELTİ VE ÇÖZÜNME

2 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
SAF MADDELER Aynı cins atom yada moleküllerden oluşmuş maddelere saf madde denir. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins moleküllerden oluşmuşlardır.

3 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
SAF MADDELERİN ÖZELLİKLERİ: Saftırlar. Aynı tür taneciklerden oluşurlar. Belli erime ve kaynama noktaları vardır. Homojendir. Fiziksel yöntemlerle daha basit maddelere ayrıştırılmazlar. Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler.

4 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
ELEMENT Aynı cins atomlardan oluşmuş saf maddelere denir. Aynı tür atomlardan oluşurlar. Saf ve homojendirler. Metaller, ametaller, yarı metaller ve soy gazlar olmak üzere 4 ana bölümde incelenirler. Sembollerle gösterilirler. element

5 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
BİLEŞİK İki yada daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmesi sonucu oluşturduğu yeni saf maddeye bileşik denir. Kendini oluşturan elementlerin özelliklerini taşımazlar. Kendini oluşturan maddelere ancak kimyasal yöntemlerle ayrıştırılabilirler. bileşik

6 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIM Birden çok saf maddenin karışmasıyla oluşmuş maddelere karışım adı verilir. Maddeler bir araya gelerek çok sayıda karışım meydana getirebilirler. Katılar hem kendi aralarında hem de sıvı gazlarla karışım meydana getirebilir.

7 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
HOMOJEN KARIŞIM Özellikleri kütlesinin her yerinde aynı olan karışımlara denir. HETEROJEN KARIŞIM Özellikleri kütlesinin her yerinde aynı olmayan karışımlara denir.

8 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
ÇÖZELTİ VE ÇÖZÜNME Şekerli çay, tuzlu su ve şekerli su birer çözeltidir. Çözeltilerin çoğu sıvıdır. Ancak katı ve gaz çözeltiler de vardır. Çözeltilerde katı maddeler, çok küçük parçalar halinde sıvı madde içerisinde dağılır. Katı madde sıvı içerisinde görünmez ancak varlığı hissedilebilir. Tuzlu su çözeltisinde su çözücü, tuz ise çözünen olarak adlandırılır.


"MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları