Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları ayırma yöntemleri Yüzdürme Buharlaştırma Süzme Mıknatısla ayırma

2 SÜZME Birbiri içerisinde çözünmeyen katı-sıvı karışımlarının ayrılması için kullanılır. Örneğin;haşlanmış makarnanın suyunun süzülmesi, kum ve su karışımının süzülmesi, yeni sağılan sütün içine karışan maddelerin süzülmesi … Büyüklükleri farklı bazı katı-katı karışımların ayrılmasında da bu yöntem kullanılır.İnce kum, elenerek içindeki taşlardan ayrılır.

3 MIKNATISLA AYIRMA Mıknatıstan etkilenen maddeyi, etkilenmeyenden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin;demir tozu+talaş Toplu iğne+kum Çivi+şeker

4 BUHARLAŞTIRMA Şekerli çay bir çözeltidir.
Şekerli çayı süzgeçten süzsek, süzgeçte hiçbir şey kalmaz. Süzdüğümüz çay,bütün özelliklerini korur. Çözeltiler , kendini oluşturan maddelere bu yöntemle ayrılamaz.

5 YÜZDÜRME Maddelerin bazıları suda yüzerken bazıları da batar.Yüzme ve batma özellikleri olan iki farklı maddenin oluşturduğu karışımlar, sıvılar yardımıyla birbirinden ayrılabilir. Böyle karışımlardaki katı maddeler , yüzdürme tekniği kullanılarak birbirinden ayrılır. Yüzen katı madde üste çıkar, batan madde dipte kalır.

6 Çiftçiler; taş, saman, kum gibi maddeleri buğdaydan ayırmak için yüzdürme tekniğini kullanırlar.


"KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları