 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
KONUMUZ BİLİM FELSEFESİ.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Coğrafi Keşifler Rönesans Hareketleri Reform Hareketleri Aydınlanma
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ( HASAL) eğitim-öğretime 4 Haziran 1984’te 108 öğrenciyle başladı.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Turizm Herhangi bir amaç izlemek üzere insanların kendi konaklama yerleri dışında seyahat ve konaklamalarından meydana gelen olaylar,ilişkiler bütünüdür.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
Resim Performans Ödevi
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
MERKANTİLİZM NEDİR?. Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
MEKTUP.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
Metinlerin Sınıflandırması
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Psikolojik Ölçmelerin Felsefi ve Tarihi Temelleri
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Küreselleşme tartışmaları
SOSYAL BİLGİLER PERFORMANS ÖDEVİ DARENDE İLKÖĞRETİM OKULU
<<<<<<>>>>>>
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
. Niçin Okumuyoruz ?.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
Sunum transkripti:

 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş) denir.

 İtalya’nın İslam uygarlıklarıyla yakın ilişki içinde olması  İstanbul’un fethinden sonra bilginlerin İtalya’ya gitmesi  İtalya’nın ticaret merkezi olması sebebiyle değişik medeniyetlerle sürekli etkileşim içinde olması  İtalya’da bilimsel ve kültürel çalışmaların desteklenmesi.

 Kağıdın ucuzlaması ve matbaanın geliştirilmesi  Eski Yunan,Roma ve İslam medeniyetlerine ait eselerin incelenmesi  Avrupa’da sanattan zevk alan Mesen sınıfının ortaya çıkması  Kiliseye duyulan güvenin azalması,Skolastik düşüncenin önemini yitirmesi  Yetenekli bilim adamlarının yetişmesi

 İTALYA:Daha çok sanat alanında ortaya çıkmıştır.Resim,mimari ve güzel sanatlar.  Sanatçılar:  Leonardo da Vinci-Mona Lisa portresi,Son akşam yemeği  Rafael ve Michelangelo önemli sanatçılardır.

 ALMANYA:Daha çok din alanında gelişmiştir.  Erasmus,Röklen ve Luther gibi bilim adamları dini metinleri incelemişlerdir.  Luther İncil’i Almanca’ya çevirmiştir.(Reform hareketlerine zemin hazırladı)

 Daha çok edebiyat alanında gelişme göstermiştir.  Şekspir-hamlet,makbet,otello ve kral lear adlı tiyatro eserlerini yazmıştır.

 Kralın desteğiyle başlayan Rönesans hareketleri sonucu Eski Yunan ve Roma eserleri tercüme edilmiştir.  Montaigne, önemli edebi eserler yazmıştır.

 Daha çok bilim alanında etkili olmuştur.  Kopernik,dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş etrafında döndüğünü açıklamıştır.

 Avrupa ülkelerinde bilim,sanat,edebiyat alanlarında yeni bir dünya görüşü ortaya çıktı.  Skolastik düşünce(Karanlık düşünce)yıkılmış,düşünce özgürlüğü ortaya çıkmıştır.  Kilisenin otoritesi zayıflamış,Reforma hareketlerine zemin hazırlanmıştır.  Deney ve gözleme dayanan pozitif düşünce ortaya çıkmıştır.

 HÜMANİZM:  Orta Çağ Avrupa’sının baskıcı skolastik düşüncesine karşı çıkarak insan ve doğa sevgisini temel alan düşünce sistemidir.

 YOZGAT/ÇANDIR ANADOLU LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ-GÖKHAN MUTLU