dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
Advertisements

 Bilinç  Hizmet  Marka  Kalite  İ lke  Do ğ ru bilgi  Do ğ ru yöntem  Do ğ ru uygulama.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri
ARAPÇA TEFSİRLER Taberi Tefsiri
TELAFFUZ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ETKİLİ OKUMA.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
BARIŞ İLE DOĞA YARIN KIYAMET KOPACAĞINI BİLSENİZ DAHİ AĞAÇ DİKİNİZ. HZ. MUHAMMED ORMANLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
ORTAOKULA GEÇİŞ.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
BEDEN DİLİ HAZIRLAYAN: ELİF UÇAR.
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
VAHİY SÜRECİ ve KURAN.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama Ders 4 بسم الله الرحمن الرحيم.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Vaaz ve İrşatta K. KERİM VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI (1. Bölüm)
KURŞUNLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TANITIMI
Bugün neler öğreneceğiz?
KELİME-İ TEVHİT VE KELİME-İ ŞAHADET
Bilimsel Araştırmalarda Temel Kavramlar
 Adını, âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Felsefe Ve Hikmet. Sorular: Görseldeki insan neler düşünüyor olabilir? CEVAP: Kendini düşünüyor olabilir. Bu soruya her ö ğ rencinin farklı cevabı olabilir.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ESER ELEMENT ANALİZ METOTLARI
ARAŞTIRMA METOTLARI ÖDEV:
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
KUR’AN-I KERİM.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
Programdan Sorular.
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ KURAN’IN TERCÜMESİNİ OKUMAK 10.SINIF

KUR’AN’IN TERCÜMESİNİOKUMAK Düşünelim ve Tefekkür Edelim Kuran-ı Kerim ve Türkçe Meali

KUR’AN’IN TERCÜMESİNİ OKUMAK Arapça çok geniş ve gelişmiş bir dildir. Bir nesne onlarca kelimeyle ifade edilebilir. Örneğin; sadece deve türü 20 farklı kelimeyle (yaş ve cinsiyet farklılığına göre) adlandırılmıştır. Ayrıca Yüce Allah’ın sözleriyle kastettiği mananın tam olarak ifade edilememesi ihtimali de söz konusudur. İnsanlardaki farklılıkların Kuran’ı anlamada da farklılıkların ortaya çıkmasına neden olacağı da aşikardır.

KUR’AN’IN TERCÜMESİNİ OKUMAK Tüm bu sebeplerden dolayı, Kuran’ın bir başka dile aynı kasıt ve anlamla çevrilmesi mümkün değildir. Bu yüzden Kuran’ın tercümesi yoktur. Kuran’In meali vardır. Tercüme bir dilde yazılmış eseri birebir, kelime- kelime başka bir dile çevirmektir. Kuran’ı başka bir dile çevirirken tercüme yapılmak istense bile ortaya çıkan tercüme değil, yine Arapçadan dilimize geçmiş olan ifadeyle meal olacaktır.

MEAL OKUMAK Meal sözlükte; “anlam” demektir. Terim anlamıyla “Kur’an’ın kısa açıklamalarla birlikte bir başka dile tercüme edilmesidir.” Mealde kişinin kendi görüş ve yorum farklılıkları, yaptığı mealin farklılaşmasına neden olur. Mealler, Kuran’ın yerine geçmez. Meal, Kur’an’ın kendisi değil, çevirenin Kur’an’dan anladığıdır.

MEAL OKUMAK Meal okumanın amacı, ilahî mesajları anlamaktır. Her insan, Kur’an’ı indiği dilden anlamak ya da tefsirlerden derinlemesine araştırmak imkânına sahip olmayabilir. Bu durumda meal okumak, Kur’an’ı anlamak için gereklidir. Kur’an meallerinde farklılıkların olması, Kur’an’da çelişki olduğu anlamına gelmez. Bu farklılıklar aynı mananın farklı cümlelerle verilmesinden ibarettir.

MEAL OKUMAK Meallerdeki farklılıkların bazı sebepleri şunlardır: 1. Kur’an kelimelerinin bazen başka bir dilde birebir karşılığı olmayabilir. Bu durumda meallerde farklı kelimelerin kullanılması kaçınılmaz olur. 2. Çevirmenlerin ayetleri anlama düzeylerinin ve anladıklarını ifade etme becerilerinin farklı olması, meallere ifade farklılıkları olarak yansır. 3. Çevirmenlerin içinde yaşadıkları sosyal ve kültürel yapıların farklılığı ayetleri anlamalarında etkili olur. Bu farklılık da bazen meallere yansır. 4. Ayetlerin anlam derinliği ve zenginliği sebebiyle çevirmenler anladıklarının tümünü meale yansıtamayıp bazı tercihlerde bulunabilirler. Bu da meallerde bazı farklılıklar şeklinde kendisini gösterir.

MEAL OKUMAK Aşağıda Bakara suresinin 2. ayetinin anlamı üç farklı mealden verilmiştir. Meal farklılıklarının anlam farklılığı içerip içermediğini inceleyiniz. - “Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an-ı Kerim Meali) - “İşte Kitap, onda şüphe yok, hidayettir muttakilere.” (Elmalılı Hamdi YAZIR, Kur’an-ı Kerim ve Meali) - “Üzerinde hiçbir şüpheye yer olmayan bu ilahî kelam, Allâh’a karşı sorumluluklarının bilincinde olanlara bir rehber (olarak indirilmiş) tir.” (Muhammed ESED, Kur’an Mesajı)

TEFSİR OKUMAK Tefsir, Kuran’ın uzun uzun açıklanması ve yorumlanmasıdır. Kuran’da yer alan ayetlerin hangisinin nerede, nasıl ve hangi olaya binaen indirilmiş olduğunu, anlamının neler olabileceğine dair diğer ayet ve hadislerden yararlanarak açıklama ve yorumlama yöntemidir. Tefsirler Kuran’ın yerine geçmez. Meallere göre daha detaylıdır. Kişinin Kuran’ı okuyup daha iyi anlayabilmesi için tefsirlere başvurması ve tefsir okuması gereklidir.

DEĞERLENDİRME Tefsir ve Meal ne demektir? CEVAP: Tefsir; Kur’an ayetlerini indikleri zamanı, mekânı ve ayetin indiriliş sebebini göz önünde bulundurarak uzunca açıklamak ve yorumlamaktır. Meal; Kuran’ın anlamının, aynısını veya aslına yakın olarak kısa bir şekilde bir başka dile çevrilmesidir.

DEĞERLENDİRME A- Aşağıdaki soruları doğru yanlış olarak cevaplayınız 1- (...) Kuran'ı sadece yüzünden okumak yeterlidir, meal okunmasa da olur. 2- (...) Tefsir, Kuran'ın kısaca başka dillere çevrilmesidir. 3- (...) Kuran'ın ilk müfessiri Hz. Muhammed (sav)'dir. B- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. 1- Tefsir yapan kişiye ......................... denir.