Teknolojinin BD üzerine etkisi Google Kuşağı (myth or reality) ?? Nazan Özenç Uçak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar ve Internet Bağımlılığı
Advertisements

KADIN SİTESİ En iyi kadın sitesi olmak için söz veriyoruz!
HAZIRLAYAN HÜLYA ZOBU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İ.Ö
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Kuşağının Bilgi Davranışı
SOSYAL MEDYA.
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
ENES KARAAĞAÇ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIĞI II. SıNıF (ÖRGÜN ÖĞRETIM) Web 2.0 Araçları Tanıtım Sunusu.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
SPRINGERLINK YENİLİKLERİ VE YENİ TIBBİ İÇERİKLER N ADJA M ADANI M OUDARRES M ETIN T UNÇ EKUAL 2010 A NTALYA.
KAREKOD KULLANIMI.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
MATEMATİK YAZILIMLARI.
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
ZEHRAŞAHİN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
BBY 253 Bilgi Kullanımı ( ).  Google kullanarak aynı tarihte, aynı anda iki farklı bilgisayardan herhangi bir kullanıcı girişi yapmadan arama.
Sosyal Medya Nedir? Çağlar GÜLCEK.
WEB 2.0 KAVRAMI TEKNOLOJİLERİ ARAÇLARI
EBA (Eğitim Bilişim Ağı)
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Sosyal Medya Nedir? Çağlar GÜLCEK.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Sosyal medya pazarlamasında adımlar: – Müşterileri dinlemek – Uygun sosyal medya platformuna üye olmak – Sektörle ilgili topluluklara katılmak – Kendi.
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
EBAv2.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ - KOZMETİK ÜRÜNLERİN SATIN ALINMASINDA BİR UYGULAMA Danışman Unvan İsim Öğrenci İsim, Numara.
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
Tacirler Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu
İnternet Sosyal Medya Sosyal Ağlar 2. Sunum Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
Demografik Özellikler ve Günlük Yaşamda BAD Nazan Özenç Uçak.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Teknolojinin BAD etkisi Nazan Özenç Uçak.  Tek bir alanda davranışların izlenmesi kolay  Bilgi kullanımı, içselleştirme, bilgi yönetiminin araştırılması.
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
SOSYAL MEDYA.
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilgi Yönetiminde Kullanıcı Faktörü
WEB 2.0 ARAÇLARI.
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Web Tasarımı Nedir?.
Sunum transkripti:

Teknolojinin BD üzerine etkisi Google Kuşağı (myth or reality) ?? Nazan Özenç Uçak

 Bilgi sistemi kullanıcıları değişecek  Geleneksel kullanıcı sayısı azalacak  Bilgi araçları değişecek  Mobil  Taşınabilir-erişilebilir  Bilgi içeriği değişecek  İçerik sınırları bulanıklaşacak  Daha çoklu, daha interdisipliner  Tarama özellikleri etkilenecek Gelecek 10 yıl da neler olabilir?

 Tek bir alanda davranışların izlenmesi kolay  Bilgi kullanımı, içselleştirme, bilgi yönetiminin araştırılması ve anlaşılması daha kolay  Çoklu içerik yeni bilgi gereksinimleri, yeni sorular  Farklı disiplin, bilgi kanal ve kaynaklarının bir arada araştırılması  Yeni nesil teknolojileri ve kullanıcı tatmini  Farkındalık faktörü Bilgi araç ve içerik değişiminin BD etkisi

 Bilgi erişim şeklinde değişim  Bilgi arama araştırmaları mobil uygulamalar kullanımı üzerine  İhtiyaç duyulan bilginin özelliğinde değişim  Konuların farklı düzey ve bakış açılarıyla ele alınması gereği  Bu kullanıcıların araştırılmasında çok yönlü yaklaşımlar Mobil uygulamaların etkisi

 Farklı disiplin ve farklı kültürlerde yapılan araştırmalara ihtiyaç var  Farrklı alanların birlikte çalışması sonucu erminoloji sorunu, ortak kavramlar geliştirme ihtiyacı  Sadece komşu disiplinler değil uzak disiplinler arası ortaklıklar  Neuroscience, evolutionary biology??  Yeni platformlar, farklı disiplinleri buluşturan ve bad destekleyen oluşumlar  National Science Foundation (NSF)  National Institutes for Health (NIH) Bilgide farklılık ve BD etkisi

 Formal, dar, bilgi sistemi ile bağlantılı yaklaşım terk ediliyor.  Bilgi ile insan arasındaki ilişkinin çok yönlülüğü dikkate alınıyor  Arama, gözden geçirme, hesaplama, kullanma, değiştirme ve bilgiden kaçınma  Bilgi kullanımında amaçlar dikkate alınıyor  İş, eğlence, sosyal yaşam, vatandaşlık, vb.  İç ve dış etkenler, yeni iletişim araçları ve kullanıcı özellikleri araştırılıyor BD yeni yaklaşımlar

 1993 sonrası doğanlar «google generation» olarak tanımlanıyor (ASIST, 2009)  «net generation», «digital natives», «millenials» olarak da tanımlanıyor.  Diğer kuşaklarla olan farkları bilgi kullanım özelliklerinde de görülüyor.  Bazı araştırmalar «generation x» ve «generation y» olarak kullanıcıları ayırıyor.  Bilgi arama davranışlarında üç nesil olarak kullanıcılar gruplandırılabiliyor. BAD ve kuşak farkı

 Google kuşağı kullanıcıları var mı? Efsane mi?  Davranış ve beklentileri nedir? Farklı mı?  Bilgi ihtiyaçları ne?  Bilgi kullanım özellikleri nasıl?  Bilgi merkez ve sistemleriyle ilişkileri nasıl?  Bilgi yöneticileri bu kullanıcıları ne kadar tanıyor ?  Bilgi sistemleri beklentileri karşılamaya hazır mı?  BAD ları araştırılıyor mu? Google kuşağı ve BD

 Internet’in ve Web’in olmadığı bir dünyayı tanımıyorlar.  Klavyeyi kalemden daha iyi kullanıyorlar  Kağıttan değil ekrandan okumayı tercih ediyorlar  Arkadaş ve aile ile her an her yerden temas içindeler  Bilgi aramada ilk tercihleri arama motorları, özellikle google  Üniversite öğrencilerini %89’u arama motoru, %2’si kütüphane web sayfasını kullanıyor  %93’ü arama motorlarının verdiği sonuçlardan memnun  Daha az okuyor, daha az kütüphane kullanıyor  Kitaba ve basılı ortama yabancı (OCLC, ASIS, UCL ) Google kuşağı kim??

 Kütüphane tek seçenek değil  Sezgisel ve etkileşimli değil  Değerli koleksiyonlar var ancak erişim cazip değil  Arama motorları, elektronik kaynaklar, sosyal ağlar, wikiler vb. Rakip durumda  Değişen yayıncılık anlayışı  Masa başı yayıncılık  Indekslenme anlayışının değişmesi  Blackwell’ Snergy, Elsevier Sciernce Direct vb. Arama motorları tarafından indekslenmesi  Elektronik kitaplara erişimin artması  Kaynak anlayışı, erişim anlayışı farklı  Yeni okuma alışkanlıkları  İçeriğin önemi ve sorunun yanıtına ulaşma isteği  Daha sezgisel ve etkileşimli ortam isteği var  Bilgi merkezleri yeni ihtiyaçları anlamalı ve karşılamalı Bilgi merkezlerine etkisi

 Yatay bilgi arama  Gezinme  Göz atma  İndirme, indirdiğini okumama Yeni davranış özellikleri

 Kaymağını alma (skimming activity)  İlk bir- iki sayfaya bakıp başka sitelere atlama  e-dergilerin %60’ının ilk 3 sayfasından fazlası okunmuyor  İlk bakılan yere geri dönmeme  e-dergilerin %65’ine ilk bakıştan sonra geri dönüş yapılmıyor Yatay bilgi arama (Horizontal information seeking)

 Sanal kütüphanelerde kullanıcıların zamanının büyük bir kısmı yol bulmak için harcanıyor  Aradıklarını bulmak için geçirilen zaman buldukları bilgiyi incelemek için harcadıkları zamana eşit Gezinme (Navigation)

 e-kitap, e-dergi sitelerinde geçirilen süre ortalama 4-8 dakika  Okuma alışkanlığı faklı  Başlık, içindekile ve özet okuma yaygın  Bütünü okumak yerine yarar amaçlı gözden geçirme alışkanlığı yaygın İzleyiciler (Viewers)

 Özellikle akademisyenlerde görülüyor  Tüketim içgüdüsü ile hareket ediliyor  Özellikle ücretsiz yayınları indirme eğilimi  İndirilen yazıların çoğunun okunmaması Sincapsı davranış (Squirreling behavior)

 Çok çeşitli log analizleri var  Coğrafik yerleşime, cinslere, çalışılan kurum üniversiteye göre, statü, demografik özellikler üzerine  Araştırma sonuçları sanal ortam kullanımıyla ilgili farklı sonuçlar veriyor, bulgular benzeşmiyor Bilgi arayanların çeşitliliği (Diverse information seekers)

 Otorite ve güvenilirlik bir kaç saniyede webden yapılmakta  Güvenilen araçlarla «cross-checking» yapılmakta Kontrol (Checking information seekers)

 Teknolojiye daha çok daha hakimler  Ancak genelde basit ve bilinen uygulamaları kullanmaya eğilimliler Google kuşağı ile ilgili iddialar (Myth or reality) ??

 Bilgi teknolojilerinden beklentileri yüksek  Giderek de artıyor  İletişim şekillerinde radikal değişim var  «texting rather than talking» Google kuşağı ve BD

 Etkileşimli sistemleri tercih ediyorlar  Pasif bilgi tüketicisi oldukları sistemlerden uzaklaşıyorlar Google kuşağı ve BD

 Çoklu görev yapma  Küçük yaştan itibaren bilgisayar kullanmaları paralel işlem yapabilme becerilerinin gelişmesine yardımcı  Ardışık işlem yapabilme becerisi gelişiyor.  Sıradan okuma becerisi??? Google kuşağı ve BD...

 Eğlence amacıyla kullanım formal öğrenmeye nasıl dönüştürülecek?  Bilgi ortamı ilginç olmazsa kullanım başarısız  Oyun teknolojilerinin eğitim ve kütüphane kullanımına uyarlanması  Bu uyarlamalar ilgiyi artırıyor ancak bilgi alımını engelleyici olabiliyor Google kuşağı ve BD...

 Görsel malzemeyi metne tercih etme  Metin hala önemli ancak giderek görsel malzemeye ilgi artıyor  Video linkleri metinlerin yerini alıyor Google kuşağı ve BD...

 Sabırsızlık, hoşgörüsüzlük  Bilgi gereksinimlerinin karşılanmasında beklemeye tahammül az.  Yaşlılar geçmiş deneyimlerine göre hızı değerlendiriyor  Gençlerin böyle bir deneyimi yok Google kuşağı ve BD...

 Otorite anlayışı  Arkadaşlarının önerilerini önemsiyorlar  Ergenlik özellikleri ile ilgili  Okullarda yapılan araştırmalar hoca ve kitaplara duyulan güveni de gösteriyor Google kuşağı ve BD...

 Internete bağımlılık  Sadece gençlere özgü değil  65 yaş üstü grubun gençlerden daha fazla bağımlı olduğunu gösteren araştırma var  Kişilik, deneyim gibi farklı faktörler de etken Google kuşağı ve BD...

 Kes – yapıştır  Yaygın bir davranış  Giderek artıyor  Deneme – yanılma  Yeni aletleri deneme yanılma yoluyla öğrenmeleri  Bu görüşün doğru olmadığını gösterir araştırmalar da var Google kuşağı ve BD...

 Taramada uzmanlar mı??  Dijital ortam kullanımı ile bilgi okuryazarlığı aynı doğrultuda gelişmiyor.  Son 25 yılın verileri gençlerin bilgi becerilerinin arttığını göstermiyor Google kuşağı ve BD...

 Hızlı ve kolay erişilen bilgi tercihi  Kolay anlaşılan ve çabuk erişilen bilgi tercih ediliyor  Her şeyin Web de ??  Web dışındaki kaynakları tanımıyorlar  Basılı koleksiyonu kullanmada isteksizler Google kuşağı ve BD...

 Mülkiyet haklarından haberdarlar mı?  Araştırmalar genelde haberdar olduklarını, ancak gençlerin bunları adil ve gerekli bulmadığını gösteriyor  Kuşaklar arasında telif hakları anlayışı açısından farklılıklar var  Bilgi merkezleri için giderek tehdit oluşturuyor Google kuşağı ve BD...

 Bütünleşik web  Bireysel hizmetler  E-kitaplarda artış, basılıda düşüş  İçerikte ve açık arşiv – serbest erişimde artış  Bilimsel iletişimde değişim  Sanal yayıncılık, second life hizmet  Semantik web ve günlük gereksinimlerle bütünleşme Gelecekte neler olabilir?

 Bilgi merkezlerinin değişime ne kadar adapte olabileceği  Yeni kullanıcı özelliklerini ve gereksinimlerini anlama  Okuma şeklindeki değişime (online reading, power browsing) adapte olma ve ihtiyacı karşılama  «NetGen» kullanıcıların beklentilerini karşılama Tehditler neler??

Neler yapılabilir??