İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
Advertisements

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Hollanda’da Düzensiz İş Akdi ve toplu iş sözleşmesi 7 ARALIK 2010 İSTANBUL Celil ÇOBAN, FNV Bondgenoten.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
TÜKETİCİ KONSEYİ HAKEM HEYETİ. TÜKETİCİ KONSEYİ NEDİR ? Tüketici sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ile çıkarlarının korunmasına ilişkin gerekli.
HUKUK METODOLOJİSİ-3 YRD.DOÇ.DR. AHMET K. MASTI. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASA KANUN, KHK TÜZÜK YÖNETMELİK YÖNERGE, TALİMAT EMİR.
2. ADIM Sigortalı Çalıştır. SİGORTALI ÇALIŞTIR İş sözleşmesi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan herkes 5510 sayılı Kanunun 4/1/(A)
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
D. Sibel BALKAN YILMAZ Peyzaj Yük. Mimarı. KIYILAR;  Deniz ve karaların birleştikleri, değişik hayvan ve bitki türleri içeren eko sistemlerdir.  Hızlı.
KAMUDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI DERNEĞİ BİLİM KURULU (KİGUDER)
«Ekonomik ve Toplumsal Örgütlenme Kuramı»
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
İŞ HUKUKU anlatmaci: Adnan Hadžimusić. İŞ HUKUKUN TANIMI Iş hukuku nedir? Çalişma esasına dayanan çalişan ile işveren arasindaki ilişkiyı düzenleyen hukuk.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN516T İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2017 Bahar Dönemi Hafta – XII TOPLU ÇALIŞMA HUKUKU Yrd. Doç. Dr. Pınar.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Resmi Gazete;13. 05
SOSYAL POLİTİKALARIN TÜRKİYE’DEKİ TARİHSEL GELİŞİMİ
ORGANİZASYON YAPISI.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Sendikaların Uluslararası
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
REHBERLİK YÖNETMELİK-5
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
TEMEL ILO SÖZLEŞMELERİ
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mevzuat AY. m. 12, 13, 17, 35, sayılı Türk Medenî Kanunu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ege Uzlaştırmacılar Derneği (EGE-UZ-DER) 2. Tanışma Toplantısı
Öğretmenlik Meslek Etiği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ve ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
BORÇ.
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.
BİREYSEL EMEKLİLİK UYGULAMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sendikalar Hukuku.
Sunum transkripti:

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi) İşveren İşçi teknik ekonomik bağımlılık hukuki

Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar ve serbest meslek sahipleri… İş sözleşmesi dışında yapılan başka sözleşmelerle söz konusu olan iş ilişkileri.. Devlete bağlı kamu yönetiminde çalışan memurları… kapsam dışındadır.

İŞ HUKUKU: “Bir iş sözleşmesine dayanarak belirli bir ücret karşılığında, bir işverene bağlı olarak Onun adına çalışan işçiler ile bu işçileri çalıştıran işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen uyulması zorunlu kurallar bütünüdür”

İŞ HUKUKUNUN KONUSU İşçiyi koruyarak ona insan onuruna yaraşır bir çalışma ilişkisi sunmayı amaçlayan hukuk dalıdır. 1)Bireysel İş Hukuku -İş ilişkisinin kurulması - İş ilişkisinin düzenlenmesi, son bulması -çalışma yaşamının denetlenmesi 2) Toplu (Kollektif İş Hukuku) ( işçi ve işveren sendikalarının birbirleri ve devletle olan ilişkileri ve bu ilişkilerden doğan uyuşmazlıklar) -Send. Üye olmak, doğan yükümlülükler, üyeliğin son bulması, send. Kurulması, yetkileri faaliyetleri, grev, lokavt…

Bireysel İş Hukukunda Taraflar İşçiİşveren İş Sözleşmesi

Kollektif İş Hukukunda Taraflar İşçi Sendikası İşveren veya İşveren Sendikası Devlet

İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi Sanayi Devrimi: Serbest Liberal Düzen Sözleşme özgürlüğü Soyut Adalet Çok güçlü ve çok zayıf taraflar

İş Hukukunun Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi Ahilik Kurumu Tanzimat ve meşrutiyet hareketleri Mecelle

Cumhuriyet Dönemi Modern anlamda ilk iş kanunu: 1936 (3008) 1967 : 931 sayılı iş kanunu 1971 : 1475 sayılı iş kanunu 2003 : 4857 sayılı iş kanunu

İş Hukukunun Temel İlkeleri İşçinin Korunması İlkesi İşçi Yararına Yorum İlkesi Toplumsal Dengeyi Gözetme İşçilerin Yönetime Katılması