LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Advertisements

Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
DONANIM VE YAZILIM.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
KİŞİSEL HİJYEN.
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
ÇAMAŞIR TOPLAMA VE DAĞITMA
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTELER VE SAKATAT YEMEKLERİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
2. Sağlık hizmetleri.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
KANAMALAR.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Cerrahi El Yıkama.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Oyun İçine Gömülü Öğretim
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜDAM)
Sağlık ve Çalışma İlişkisi
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Seksuel Siklus.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu

TEMİZLİK İyi bir temizlik –Mikroorganizmaların çoğalmasının önlenmesi, –Daha önce ki çalışmadan kalan kanserojen veya zararlı madde kalıntılarının arındırılması, –Deneye etki edebilecek faktörlerin azaltılması –Çalışanların sağlığının korunması için gereklidir.

TEMİZLİK Kaba temizlik Yıkanma ve dezenfeksiyon Durulama Sterilizasyon (Gerekliyse)

Hayvan idrarlarında bulunan üre altlık malzemesinde bulunan bakteriler tarafından NH 3 ve CO 2 ’ye parçalanır Yataklık malzemesinin değiştirilme sıklığı hayvanları temiz ve kuru tutacak, oluşan amonyak gazının miktarının, olumsuz etki oluşturmasını engelleyecek kadar sık olmalıdır

ALTLIK TEMİZLİĞİ SIKLIĞI Yataklık malzemenin değiştirilme sıklığı –hayvanların fizyolojik durumu, –kafesteki hayvan sayısı –deneyin modeline göre değişir Örneğin diabetes mellituslu hayvanların bulunduğu kafesler –Yeni doğanlar

SIK ALTLIK TEMİZLİĞİ Feromon –puberte, östrus siklusu uzunluğu ve östrus senkronizasyonu Stres (yuva bozulması)

Yavruların preputial bezinden salgılanan diodecyl propionate gibi feromonlar anneyi yalaması için uyarır.(erkekleri engeller/memeyi bulma)

Yeni Doğanlar

TEMİZLİK - STRES Deney Hayvanları insanlarla ender iletişime girmektedirler. kan basıncı kalp atımında artış Arka ayakları üzerinde kalkma Hareketlilik

CHROMODACRYORRHEA Stres uyarımı nedeniyle gözün arkasındaki harder bezi tarafından salgılanan göz ve burun çevresinde görülen koyu kırmızı bir salgı görülebilir

Barınağa Giriş

Kafes Kaba Temizliği

Altlık Malzemeleri Yonga talaşı, Mısır ürünleri, geri gönüşümlü kağıt vb.

Barınak ve Temizlik Deney hayvanları birimlerinin binalarındaki kirli ve temiz alanlar ayrı olmalıdır. Bunu sağlamak için bazı alanlar kirli bazı alanlar temiz olarak belirlenir.

Laboratuvar Temizliği Labovatuvar güvenli ve temiz bir çalışma ortamı sağlaması için temiz tutulmalıdır. Labovatuvarda unutulmuş deney malzemeleri, kimyasal madde şişelerine dokunmayınız.

Labovatuvar Temizliği Kullandığınız ürünlerin laboratuvar havası ve ortamı nasıl etkilediği hakkında bilgi edinin. Eğer ortama olumsuz bir etkisi varsa, birim görevlilerine haber verin.

Laboratuvar Temizliği Kimyasal –Formol (bitse bile şişenin agzını kapalı bırakın)‏ Biyolojik –E.Coli sujları gibi biyolojik etkenlerle çalıştıktan sonra gerekli hijyeni sağlayınız.