Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya."— Sunum transkripti:

1 İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

2 Acil Yardım Nedir? Acil sağlık hizmetleri konusunda özel eğitim görmüş ekipler tarafından, tıbbî araç ve gereç desteği ile olay yerinde ve hastaneye nakil sırasında verilen hizmetlerin bütünüdür.

3 İlkyardımcı Kimdir? İlkyardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan en az Temel İlkyardım Kursu alarak ilkyardımcı sertifikası almış kişi ya da kişilerdir.

4 İlkyardımın Temel Uygulamaları Nelerdir?
Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.

5 Koruma Olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. Olay yeri güvenli mi?
Olay nedir? Olaydan etkilenen kişi sayısı? Çevrede yardım edecek kişiler var mı? Herhangi bir tehlike söz konusu ise hasta/yaralının yanına gidilmez, güvenli mesafede kalınır ve yardım çağrılır.

6 Bildirme Olay / kaza en kısa süre içinde acil yardım birimine (112) bildirilmelidir. Ad Soyad Aradığınız telefon numarası Kesin yer ve adres Olayın ne olduğu Olaydan etkilenen kişi sayısı H/Y durumları Yapılan ilkyardım müdahaleleri Ülkemizde ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

7 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?
Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Son iki halka ileri yaşam desteğine aittir ve ilkyardımcının görevi değildir. 1.Halka - Sağlık kuruluşuna haber verme 2.Halka - Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği 3.Halka - Ambulans ekiplerince yapılan müdahaleler 4.Halka - Hastane acil servisleridir

8 Kurtarma

9 İlk Yardımcının Müdahalede Yapması Gerekenler
Hasta ya da yaralıları hareket ettirmeden müdahalede bulunmak, Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 112), Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yok ise, hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak.

10 İlkyardımın ABC si nedir?
Bilinç değerlendirmesi Airway - Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi Breathing - Solunumun değerlendirilmesi ( Bak-Dinle-Hisset) Circulation - Dolaşımın değerlendirilmesi

11 Hava yolu ve Solunumun Değerlendirilmesi
A-Hava yolu açıklığının sağlanması Ağız içi kontrolü Baş çene pozisyonu B-Kişinin bir dakika içinde yaptığı nefes alma verme sayısı solunum sıklığı dır. Normali dakikada dir. İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırarak; Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını değerlendirir.

12 Bak-Dinle-Hisset Bak Dinle Hisset Göğüs kafesi inip kalkıyor mu?
Soluk sesi duyuluyor mu? Hisset Yanakta soluk havası hissediliyor mu?

13 (C) Dolaşımın Değerlendirilmesi
Normal nabız, yetişkin bir kişide dakikada dür. Nabız alınabilen yerler: Şah Damarı: Adem elmasının her iki yanı Ön-Kol Damarı: Bileğin iç yüzü,baş parmağın üst hizası Bacak Damarı:Ayak sırtının ortasında…

14 Vücuttaki Nabız Noktaları
şakak bölgesi boyun köprücük kemiği üzeri üst kol Dirsek iç kısmı El bileği kasık bölgesi bacağın iç kısmı ayak bileği diz kapağı arkası

15 Temel Yaşam Desteği 1- Yapay Solunum 2- Dış Kalp Masajı

16 Temel Yaşam Desteği nedir?
Hayat kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.

17 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Solunum yok ise Yapay solunum; Ağızdan ağıza veya ağızdan buruna tekniği için hasta/yaralıya Baş-Çene pozisyonu verilir, Bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatları hava çıkmayacak şekilde kapatılır,

18

19 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
İlkyardımcı, hasta/yaralının ağzını hava çıkmayacak şekilde kendi ağzı ile kavrar, Hasta akciğerine ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir, Üfleme ; Her soluk “göğüs kafesini yükseltecek kadar” olmalı, Göğüs kafesinin eski haline dönüşü gözlenmelidir.

20 Yapay Solunum Nasıl Yapılır?
Hasta/ yaralının yaşam belirtisi ve solunum yoksa; Çocuk veya bebek ise hemen 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra kalp masajına başlanır. (30/2) Yetişkinlerde ise hemen kalp masajına (30/2) başlanır. Kalp basısı uygulaması; göğüs kemiğini ortalayarak göğsün ortasına yapılmalıdır. Bir el topuğu göğsün merkezine yerleştirilir. Bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.

21 Dış Kalp Masajı Nasıl Yapılır?
Her iki el parmakları birbirine geçirilir ve hastaya temas etmemesine dikkat edilir. Eller sabit olmalıdır. Dirsekler ve omuz düz ve hasta/yaralının vücuduna dik olacak şekilde tutulmalıdır. 4-5 cm içe çökecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü çökecek) 30 kez bası uygulanır. Erişkinlerde dakikada 100 bası olacak şekilde ritim uygulanmalıdır.

22 Dış Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

23 Dış Kalp Masajı Nasıl Yapılır?
Yapay solunum ve dış kalp masajı birlikte uygulandığında , yetişkinlerde tek yada iki ilkyardımcı ile 30:2 (30 bası / 2 solunum) olarak uygulanır. Temel yaşam desteğine bu konuda eğitim almış bir sağlık personeli gelinceye kadar yada yaralı yaşam belirtisi gösterinceye kadar devam edilmelidir.

24

25


"İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları