VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SIFAT ( ÖN AD ).
Advertisements

SIFAT ( ÖN AD ).
SIFAT TAMLAMALARI İSİM TAMLAMALARI
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
YAZIM KURALLARI.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
FİİL(EYLEM). FİİL:BİR İŞİ,OLUŞU, HAREKETİ BİLDİREN KELİMELER FİİLDİR.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BEBEKLER VE TELEVİZYON anket
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Soru: 1 Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapı bakımından farklıdır? A) Korku başarısızlık nedenidir. B) Bu yazı Van’ da geçireceğim. C) Antik.
DİYARBAKIR 2008.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
TAMLAMALAR.
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Güneş ışıklarının yalnız gövdemi değil içimi ısıttığını, hislerimin galeyana geldiğini, birkaç saniye içinde yetişmezsem taşacak bir çaydanlığın içimde.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEOG SORULARI
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
İşlev Açısından Kelime Türleri
ZARF VE ÇEŞİTLERİ BÜNYAN ANADOLU LİSESİ ZEYNEP DİNÇ 9/A 35.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
Sunularımız ALFABET98 fontu ile hazırlanmaktadır.
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
DESTE DÜZİNE KAVRAMI.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
Aşağıdaki sayılardan hangisi “Bin bir” diye okunur?
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
SOSYAL FARKINDALIK PROJESİ
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
İşaret isimleri Türkçe’mizde (bu, şu, o) dur.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Babam kare şeklinde bahçemizin bir kenarına20 satimetre
SAYI DOĞRUSUNU TANIYALIM ÇİZELİM
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )

Arkadaşlar; Adların (isimlerin) özelliklerini anlatan sözcükler vardır. Bunlar addan önce yazılır ve adla birlikte kullanılır. Bu sözcükler varlıkları renk,sayı,şekil,durum,soru yoluyla niteler.Bu tür kelimelere varlıkları niteleyen kelimeler denir.ya da ön ad denir.

Önadlar, kendinden sonra gelen adları çeşitli durumlarda etkiler.

Kare sözcüğü, masanın şeklini belirtiyor. Kare masa

Patlak top Patlak sözcüğü, topun ne durumda olduğunu belirtir.

Büyük tava Büyük sözcüğü, tavanın biçimini belirtir.

Kırmızı gül Kırmızı sözcüğü, gülün rengini belirtir.

Üç yumurta Üç sözcüğü, yumurtanın sayısını belirtir.

Çocuklar yemyeşil kırlarda koşuyordu. Babam kardeşime kocaman bir bebek aldı. Bahçedeki yuvarlak masa kırılmış. Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler (ön ad)tır. Sıfatlardan sonra da mutlaka ad gelmiştir. Bu sıfatlar; adları renk, durum ve biçim yönünden tamamlar.

Hangi bölgeleri biliyorsun? Çoğu ödevini yapmamış. Yedi kalemim var. Hangi bölgeleri biliyorsun? Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler (ön ad)tır. Sıfatlardan sonra adların geldiğine dikkat ediniz. Sıfatlar, Varlıkların (adların) yerini, sayısını gösterir, onları soru yoluyla ya da yaklaşık olarak belirtir.

Bazı insanlar çok kitap okur. (İnsanların sayısı tam olarak bilinmiyor Bu top benim. ( Topunu işaret ediyor.) Yarım yumurta yiyebilirim. ( Yumurtanın miktarını belirtiyor. Hangi kalemin kayboldu? (Kalemi soru yolu ile belirtiyor.) Kaç bebeğin var? (Bebeklerin sayısını soruyor.)