YÖREYE AİT BİLGİLER ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ ÇAYDAÇIRA OYUNU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz.
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
HALK MİMARİSİ.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
CÜMLEDE YAPI.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Hazırlayan: Filiz BİLİCİ Hatice Seyit Çeker İlkokulu Nizip/Gaziantep
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
EQUIZSHOW.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
8 mart dünya kadınlar günü ile karikatürler 1
FOSİLLER (Özel Dicle Fırat Koleji)
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
Kaldırımlar Yayalarındır
تماس با ما موسیقی متن های ترکی تمرین های بیشتر خلاصه درس ها سرفصل ها
DEPREM.
Ünite 4 Çim Ekimi.
Niçin Yaratıldık?
VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
İmg 7 -içgörü.
YÖREYE AİT BİLGİLER ELAZIĞ YÖRESİ.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÇOCUĞUN GELİŞİM ALANLARI İLE İLİŞKİSİ
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
Evlilik ve Aile Danışması
Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi
SONBAHAR.
DEYİMLERİ YAŞAMA ZAMANI
Diş Hekimliğinde Çalışma Ekibi
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
H. A.AKINCI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Psk. Dan . Erkan EVEGÜ
T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (ebys) HÜSEYİN ERİŞGİN Gökhan göçmez sistem yöneticisi.
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
Masanın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZİHİNSEL ANTRENMAN Zihinsel Antrenman: Hareket akışının gerçek bir uygulama olmadan yoğun bir düşünme ile öğrenilmesi yada geliştirilmesidir.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

YÖREYE AİT BİLGİLER

ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ

ÇAYDAÇIRA OYUNU

ÇAYDAÇIRA EFSANESİ Orta Asya ` dan göçler sırasında bir Türk boyu, Harput yöresine gelerek yerleşir.Boy beyinin oğlu Harput sakinlerinden başka bir boy beyinin güzel kızına âşık olur.Birbirlerine yabancıdırlar.İki kabilenin toprakları arasında bir dere akmaktadır.Aşıklar geceleri çıra(meşale) ile birbirlerine sevgilerini anlatmaya çalışır gizliden gizliye buluşurlar.Derken görücüler gönderilir ve kız istenir.İki boy arasında dostluk kurulması amacı ile kız verilir.Düğün hazırlıkları yapılır.Kırk gün.kırk gece düğün yapılarak yenilip içilir.Düğün alayı gelini alıp dönerken,atı ürken gelin derenin coşkun sularına düşerek kaybolur.Bütün aramalara rağmen,gelini bulamazlar.Zavallı damat adayı,aramaya gece gündüz devam eder ve ararken ağıtlar yakar.

ÇAYDAÇIRA EFSANE ŞİİRİ Çaydaçıra yanıyor Humar göz uyanıyor Fitil çifte yara bir Yürek mi dayanıyor. Çayda çıra geline Kına yakın eline Nazar değmesin sakın Has bahçenin gülüne

Çayda çıra yakarım Yar yoluna bakarım Bir güz görümlüğüne Beşibirlik takarım Çayda cirolarım var Gizli yaralarım var Eller al yeşil giymiş Benim karalarım var.

Çayda çıra yanıyor Engeller uyanıyor Çözme tabip yaramı Alkana bulanıyor Çayda çıra yüz çıra Yanıyor sıra sıra Yarim keklik ben şahin Ev erim sardı sıra.

Çayda çıra yanıyor Ay tutulmuş sanıyor Yavaş yürü usul bas Engeller uyanıyor. Çayda çıralar yakın Çıkın yoluna bakın Hak nazardan saklasın Nazar değmesin sakın

Çayda çıralar yine Yandılar döne döne Bahtlı çıra seni ayda Yılda bir güne

ÇAYDAÇIRA MÜZİĞİ

ELAZIĞ ÇAYDAÇIRA HEYKELİ

HARPUT KALESİ

KEBAN BARAJI

BUZLUK MAĞARASI

ÇAYDAÇIRA PARKI

ELAZIĞIN GENEL GÖRÜNÜMÜ