MESLEK İ E Ğİ T İ MDE 3. BOYUT. GEREKÇE 10. Kalkınma Planı’nda yer alan;  "MESLEKİ GELİŞTİRME PROGRAMI"  "İŞ GÜCÜ PİYASASININ ETKİNLEŞTİRME PROGRAMI"

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Advertisements

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
İşgücü Piyasası ve Eğitim Bilgi Dağıtım Sistemi
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
OKULLARIMIZIN BAŞVURABİLECEĞİ HİBE PROGRAMLARI VE KAZANDIRACAKLARI
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
Y USIF M AMMAD - ZADA : ,000 okulmuzdaki 620,000 dersliğimizi BT ekipmanları ile donatarak eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları.
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS) 12 NİSAN 2009 BU PROJE KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
Comenius Programı Onur AYDEMİR
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
MESLEKİ EĞİTİMDE AVRUPA BİRLİĞİ FIRSATLARI
İçerik Proje Genel Bilgileri Proje Genel Amaçları Proje Hedef Grubu
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Avrupa 2020 Vizyonu ve hayat boyu öğrenme stratejisi Avrupa 2020 Vizyonu (EC, 2010a; EC, 2010b), üç önceliğe sahiptir: Akıllı büyüme: Akıllı büyüme: Bilgi.
Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
USTANASORPROJESİ. GEREKÇE 10. Kalkınma Planı’nda;  İşgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
PRONET GÜVENLİK SİSTEMLERİ A. Ş
PROJESİ TRABZON AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ  Okulumuz Trabzon ili Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır,  Okulumuzda.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
İŞKUR TEŞVİKLERİ gemlık / gtso - gtb.
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Sunum transkripti:

MESLEK İ E Ğİ T İ MDE 3. BOYUT

GEREKÇE 10. Kalkınma Planı’nda yer alan;  "MESLEKİ GELİŞTİRME PROGRAMI"  "İŞ GÜCÜ PİYASASININ ETKİNLEŞTİRME PROGRAMI" ve  "NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ İÇİN ÇEKİM MERKEZİ PROGRAMI" kapsamında,

 İşgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin tesisi  Mesleki ve teknik alanda atölye kurumlarının geliştirilmesi ve  Uzaktan Eğitim Sistemi’nin kurulması yönünde karar alındığını bildirdi.

 Halihazırda yürütülen ; AB(Avrupa Birliği) IPA Kapsamında ÇSGB nın AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından yönetilen MEB-YEĞİTEK in yürüttüğü ‘ İnsan kaynaklarının eğitimde teknoloji kullanımını arttırarak, mesleki eğitimin kalitesinin geliştirilmesi projesi ’, ile MESLEKİ EĞİTİMDE 3. BOYUT PROJE’ mizin kapsamı birebir örtüşmektedir.  Daha önce tamamlanmış olan AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Hayat Boyu Öğrenme’nin Desteklenmesi Operasyonu – I’in kapsamı da Mesleki Eğitimde 3. Boyut Projesi ile uyuşmatadır.

Mesleki Ve Teknik Eğitim Sistemindeki Problemler  Amaç ve ilkelerin belirsizliği  Mesleki yönlendirmede yetersizlik  Hedef kitlenin ve eğitim düzeyinin sınırlılığı  Mesleki ve teknik eğitimin iş dünyasına hitap etmemesi  Yeterlilikler ile müktesep hakların karıştırılması  Teorik bilgiyi uygulama alanındaki yetersizlikler

HEDEFLERİMİZ  Mesleki ve teknik eğitimi iş dünyasıyla birlikte uygulamalı ve iş dünyasının da fiilen katkıda bulunduğu bir yere dönüştürmek  Mesleki teknik okul ve kurumlarda atölye kurumlarını geliştirmek,  Uzaktan eğitim sistemi kurmak ve toplumu 3 boyutlu mesleki eğitimle tanıştırmak,  İşgücü piyasası ile eğitim sistemi arasında köprü oluşturmak

MESLEKİ BİLGİLERİ YAPMAKTA OLDUKLARI İŞ İÇİN YETERLİ BULMA DURUMU (EARGED) Kaynak: Eğitimi Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED)

GENÇ NÜFUSUN (15-24 YAŞ) İŞGÜCÜ PİYASALARI TEMEL GÖSTERGELERİ Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

20-24 yaş aralığında;  İşgücüne düşük katılımla birlikte bu yaş grubunda işsizliğin yüksek olması ülkemizde kritik bir sorundur.  Eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki bağın etkin bir şekilde kurulamaması, genç işsizliğinin en önemli nedenlerinden biri olarak ortaya çıkıyor.  Özetle:istihdam var fakat ihtiyaca göre işgücü üretmetmekte problem yaşanıyor. Kaynak: Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)

 Mesleki eğitimde laboratuvar/atölye ve materyallerin yetersizliği, mezunların sahip oldukları teorik bilgilerin pratiğe aktaramamalarına sebep olmaktadır.  Mesleki eğitimde 3 boyutlu eğitim kullanılması teorik bilginin pratiğe dönüşmesini kolaylaştıracaktır.  3 boyutlu eğitim alan bireylerin geleneksel eğitime göre iş hayatındaki oryantasyon sürecinin daha kısa olduğu görülmektedir.

 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde mesleki eğitimde 3 boyutlu ortamlar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.  Türkiye’de mesleki ve teknik alanda 3 boyutlu eğitimin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır.

 Akıllı Eğitim Kurumları, makine, mekatronik, endüstriyel otomasyon, nanoteknoloji gibi konularda 3 boyutlu eğitimle mesleki eğitimde dönüşüme katkı sağlayacaktır.  Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) nitelikli insan gücü ihtiyacının farkında olan Akıllı Eğitim Kurumları, mesleki ve teknik eğitim öğrencileri, işçi ve çırakların yetiştirilmesindeki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacaktır.  Mesleki eğitimde 3 boyutlu eğitim alanında dünyadaki gelişmeler dikkat çekicidir.

 Projede 3 boyutlu eğitimle birlikte taşınabilir(mobil) laboratuvar platformları kullanılarak, mesleki ve teknik eğitimde fırsat eşitsizliğinin önüne geçilecektir.  Dünyada bu teknoloji birçok gelişmiş ülkede görülmektedir;

ABD (Mobile Simulation Lab (MSC) sağlık uygulaması) Brezilya (SENAI)

 Hindistan 3D sanal gerçeklik

OSB’LERLE İŞ BİRLİĞİ – PİLOT BÖLGE İVEDİK OSB Projede;  işyeri çalışanıyla Ankara İvedik OSB pilot bölge seçilecek,  Ardından Türkiye'deki işletme çalışan ile 261 OSB ile işbirliği yapılarak; sanal gerçeklik, canlı ve/veya uzaktan ’üç boyutlu’ eğitimler verilecektir.  Yüz yüze ve online mesleki eğitim dersleriyle ‘Mesleki geliştirme programına’ tüm branşlarda özellikle de Makine ve Mekatronik, Endüstriyel Otomasyon, Nano Teknoloji gibi alanlarda üç boyutlu eğitimler vererek katkı sağlamak istiyor.

DEĞERLENDİRME VE SERTİFİKASYON  Mesleki eğitim programı sürecinde ve sonunda teorik/uygulamalı değerlendirme sınavlarıyla katılımcıların başarı düzeyleri belirlenecektir.  OSB lerle işbirliği içerisinde yürütülen eğitim programı sonucunda başarılı olan katılımcılara sertifikalar verilecektir.

FAALİYETLER  Online platform geliştirilmesi,  3 boyutlu eğitim içeriğinin ve programının geliştirilmesi ve sertifikasyon sürecinin tamamlanması,  Eğiticilerin eğitiminin tamamlanması,  OSB’lerden yapılacak eğitim için; katılımcı, yer ve lojistik anlamda planlama yapılması ve destek alınması,  Gezici Eğitim TIR’ ının hazırlanması ve kurulumu,  Ankara İvedik OSB’de pilot çalışmanın gerçekleştirilmesi ve sertifikaların dağıtılması,  Online ve yüz yüze değerlendirme sistemiyle projenin etki analizinin yapılması

KAZANIMLAR  Organize Sanayi Bölgelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli personel ihtiyacı nın karşılanması için mesleki eğitim anlamındaki boşluğun teknolojinin en güncel imkanlarıyla doldurulması sağlanacaktır.  Akıllı eğitim kurumları Uzman Mesleki eğitimciler ile Mesleki ve teknik eğitime ihtiyacı olan herkesi üç boyutlu ve uzaktan eğitim platformuyla buluşturulacaktır.  Mesleki donanım ve sertifikasyon ihtiyacı olan herkese, dezavantajlı kesimlere, engelli olup destek eğitime ihtiyacı olanlara özel görsel ve işitsel çözümler ve yazılımlar sağlayarak sanal gerçeklik içeren üç boyutlu eğitimler sunacaktır.  Örgün öğretim dışındaki öğretim çeşitlerine destek sağlanarak yüksek başarının ve bilgi düzeyinin artışı sağlanacaktır.

BÜTÇE KALEMLERİ  Online platformun geliştirilmesi  Ekipman ve Malzeme Giderleri Toplamı  Hizmet Satın Alma Giderleri  3 boyutlu eğitim içeriklerinin geliştirilmesi  Ekipman ve Malzeme Giderleri Toplamı  Hizmet Satın Alma Giderleri  Ulaşım giderleri  Gezici laboratuvarın (TIR) hazırlanması  Personel, eğitimci giderleri  Bakım giderleri Online Platform  Gezici Laboratuvar  Eğiticilerin eğitimi giderleri  Baskı ve sarf malzemesi giderleri  Tanıtım ve reklam giderleri