Sevgili Tıp Öğrencilerim,Tükrük Bezleri dersime Hoşgeldiniz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

Diyadin İmam Hatip Lisesi Eğitim Öğretim yılında toplamda 4 sınıf ve 146 dokuzuncu sınıf öğrencisi ile eğitim ve öğretime başlamıştır. İmam.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Sindirim sistemi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Boşaltım sistemi.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
SİNDİRİME YARDIMCI ORGAN VE BEZLER
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Yutak dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce) özel internet sitem:(
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
TALEP (İstem).
SOLUNUM NEDİR.
CANLILIK ve ENERJİ
ÇEMBER VE DAİRE YUNUS AKKUŞ-2017.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
DRAMADA LİDER VE KATILIMCILAR
HALİM GÜNEŞ.
Klavye Kullanımı.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ CETVELİ EZGİ BÖLEK, ÖZGE AYTAÇ, AYŞE NUR KOÇALİ MATERYALİN AMACI MATERYALİN.
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZTM 316 Mekanizmalar 1.Hafta
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Hücre 1.Bölüm.
ENGELLİ ÇOCUKLARIN KAYNAŞTIRILMASINDA DRAMANIN KULLANIMI
Sunum transkripti:

Sevgili Tıp Öğrencilerim,Tükrük Bezleri dersime Hoşgeldiniz Sevgili Tıp Öğrencilerim,Tükrük Bezleri dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce) özel internet sitem:(www.drsenolerturkoglu.com).

Tükrük Bezleri. PROF.DR.ŞENOL ERTÜRKOĞLU Tükrük Bezleri .Büyük ve küçük tükrük gudeleridir. Büyük Tükrük duddeleri Gl.Parotis-Kulakaltı guddesi,Gl.Submandibularis-Çenealti guddesi,Gl.Sublingualis-Dilaltı Guddesi olmak üzere 3 adettir. Küçük tükrük guddeleri de Gll.labiales-Yanak ve Gll.Buccales gibi ağız ve sindirim sisteminde yer alan diğer guddeleridir.

Büyük tükrük guddeleri küçük tükrük guddelerine oranla daha büyük ve önemli olduklarından bunlardan bahsetmek yerinde olacaktır. Yanak,dudak.Dil,Dilucu,Tad.Dil kökü,Damak guddeleri diğer küçük tükrük guddeleridir.

Büyük tükrük guddelerin genel özellikleri. Loblu (lobuli) ya da (lob) lardan oluşurlar.Bunların son parçaları (adenomer) gruplar yapar.Esas yapı bu şekildedir.Bunların diğer bir karakteri de,boşaltma sistemlerinin aynı olmasıdır Lobulus ların içinde Aciniler in arasında Pars intercallata,Pars striata,Canalis secretious’ lar bulunur.Bu kanallara intra lobular kanallar denir.Ductus excretius ‘lar loblalar’ ın arasında interlobular kanalları oluştururlar.İnterlobüler kanallar birleşerek gudenin esas boşaltma kanalı Ductus glandularis ‘i oluştururlar.

Parotis bezi. Saf albümünöz seröz guddedir.Adenonomer aciniler’ i oluşturan,meydana getiren hücreler yüksek piramid şeklindedir.Adenomer ortasında kesin lümen bulunmaz.Salgısı intercellular aralıklar vasıtasıyla lümene dökülür.Hücre nüveleri yuvarlak gevşek kromatinlidir.Hücrelerin 2/3 bazal tarafında yerleşiktir.Nüveler oldukça büyüktür.Bazal membran mevcuttur.

Glandula Parotis-Kulak Altı Bezi

Glandula Parotis-Kulak Altı Bezi Hücre salgılı olduğunda supranuklaear bölge asit boyalarla boyanan Eosin ile pembe,asit pikrik ile sarıya boyanır.Hücreler salgısız olduklarında sitoplazma vakuollü peteğimsi bir durum arzeder.Butün bölüm birim olarak bazal zarlıdır.Bu bezde de doğal olarak kan kapilleri mevcuttur.

3 adet Tükrük Bezi: Galndula Parotis-Kulak Altı Bezi,Glandula Submandibualris-Çene Altı Bezi,Glandula Sublingualis-Dil Altı Bezi Şimdi büyük bu 3 tükrük guddelerini sırasıyla inceliyelim.

Önemli Parotis Bezi Özeti Parotis bezi saf seröz albümünöz büyük guddedir.Boşaltma sistemi iyi gelişmiştir. Uzun Pars intercallata ve tipik canalis secretirios Pars striatra vardır.İnter ve intra lobular bağ dokusunda çokça yağ hücreleri mevcuttur.

Glandula Sub Mandibularis Karışık bezdir.Ama salgısı daha çok albümünöz seröz karakterlidir.Adenomer ler genellikle Parotis deki gibi saf albümünöz seröz dür.Az bir bölüm albümünöz seröz Giannüzzü yarım aylı karışık adeneomerdir.Bu kısım ayrırıcı teşhiste çok önemlidir.Yoksa preperat kolayca Parotis ile karıştırılır.Dikkat,önemli!Bezin kanalına Wharton kanalı diyoruz.

Glandula Submandibularis

Glandula Sub Lingualis Karışık guddedir.Majör ve minör kısımlıdır.Majör bölgede Müköz adenomer her zaman albümünöz seröz Giannüzü yarım ayları ile beraberdir.Bu adenomer’ ler Bartholin kanalı Ductus sublingualis majör ile dil altına açılırlar.Minör bölüm birbirinden ayrı küçük lobülüs’ ler şeklinde topludurlar,Müköz adenomerle baraber ortada müköz çevresi albümünöz seröz Giannüzzü’ lü yarım aylı karışık Mikst adeneomer’ lere sahiptir.Minör adenomer’ ler Rinivüs –Ductus sublingualis minör dil altı kıvrımına açılır. Sublingual bez’ in salgısı daha çok Müköz yapılıdır.Dikkat,önemli!

Glandula Sublingualis-Dil Altı Bezi

Bütün büyük tükrük gudeleri ayırıcı tanı kriterleri-önemli özet. Parotis bezi -Saf albümümöz guddedir. Submandibular bez -Karışık,ama daha çok albümünöz seröz salgılı bezdir. Sublingual Bez -Karışık.ama daha çok Müköz salgılıdır.

Kaynaklar SEÇKİN.İ.;ERTÜRKOĞLU.A.Ş.;TAŞYÜREKLİ.M.;ARDA.O.;ALKAN.F.;OKTAR.H.Özel Histoloji.İstanbul Üniversitesi,Cerrahpaşa Top Fakültesi Yayınları.İstanbul.2008.

PROF.DR.A.ŞENOL ERTÜRKOĞLU Teşekkürler. Hamburg Rathaus-D-Deutschland-Hamburg Belediyesi-Hamburg-Almanya