Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat"— Sunum transkripti:

1 Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat
Din Sosyolojisi I Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat

2 Sosyal Hayatın Dine Etkisi
Din sosyolojisi alanında yapılan araştırmalar, dinin, kendi başına ayrı bir gerçeklik/varlık olarak anlaşılmaması ve araştırılmaması gerektiğini göstermektedir. Bilakis, onun daima belirli bir sosyokültürel çevre içerisinde yerleşik olduğu unutulmamalıdır.

3 Sosyal Hayatın Dine Etkisi
Dini tecrübeleri ve kurumları bilgilendiren, belirleyen ve şekillendirenler daima sosyal güçler, beşeri kurumlar ve kültürel ürünlerdir. Toplumsal cinsiyet normları, cinsiyet ayrımı, siyasi tartışmalar, iktisadi olgular, ırki meseleler, ekolojik ortamlar, medya güçleri, aile yapıları, teknolojik gelişmeler, sanatsal hareketler, özetle sosyal hayatın geneli için önemli olan herhangi bir şey ya da her şey dini hayat açısından da önemli olacaktır.

4 Sosyal Hayatın Dine Etkisi
İster pekiştirici ya da reddedici, ister teşvik edici ya da mücadeleci ve isterse övücü ya da yerici bir biçimde olsun din, her zaman ve her tarihsel durumda, içinde bulunduğu daha geniş kültürün belirli sosyal normları, değerleri, sembolleri ve kurumlarıyla girift bir ilişki içerisindedir.

5 Sosyal Hayatın Dine Etkisi
Elbette din bu ilişkide her zaman etkileyen taraf değildir. Toplum ya da kültür, çeşitli bileşenlerden oluşan bir pastaya benzetilirse, din daima sosyokültürel hamurun ana bileşenidir. Sosyokültürel hayata özel bir tat veren din daima tamamlayıcı unsur olur. En nihayetinde de diğer bütün bileşenleri etkiler ve pastanın bütünlüğünü büyük oranda belirler.

6 Sosyal Hayatın Dine Etkisi
Sosyologların çoğu dini hayatı etkileyen diğer sosyal faktörler üzerinde çalışsa da, biz, dini tecrübeler ve kurumların toplumun diğer unsurlarını da sürekli bilgilendirdiğinin, onlara açıklık kattığının ve onları şekillendirdiğinin farkındayız. İşte din sosyologlarını büyüleyen de bu diyalektiktir. Başka bir ifadeyle, çeşitli sosyal olguların dini hayatı ve dini hayatın sırasıyla diğer sosyal olguları nasıl etkilediğidir.

7 Sonuç Sonuç olarak bu dersin amacı, sosyal yönelimlerin kaçınılmaz olarak dini hayatı etkilediği düşüncesini göstermekti. Bu durum, din-toplum ilişkisinin diyalektik ve etkileşimsel karakterini göstermesi bakımından önemlidir.


"Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 13. Hafta: Dini Etkileyen Sosyal Hayat" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları