Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
Advertisements

GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Dünyamızı tanıyalım.
METEOROLOJİ DERSİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
3-7 MART YERİN YAPISI VE OLUŞUMU
SU HALDEN HALE G İ RER Ya ğ murun olu ş mas ı nda 2 i ş lem gerçekle ş iyor. Yo ğ unla ş ma ve buharla ş ma. Güne ş ışığı n ı n etkisi ile her gün yüz.
Dünyamızın ş ekli sizce nasıldır ?.  Dünyanın Ş ekli tam yuvarlak olmayıp, kutuplardan biraz basık, ekvatordan ise daha ş i ş kin küreye yakın bir görünüme.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
DOĞAL SÜREÇLER EBRU BİRCAN AY 1. 1.Evren ve Dünyamız Nasıl Oluştu? 2.Yer Kabuğunu Etkileyen Levha Hareketleri 3.Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
 Yer Kabuğunu Etkileyen Levha Hareketleri  Levha tektoniği kuramını belgeleyen kanıtlar artık inandırıcı bir düzeye ulaştığından.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
DÜNYANIN YAPISI VE GENEL ÖZELLİKLERİ. Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım  Üzerinde yaşadığımız Dünya Samanyolu galaksisine ait Güneş sistemindeki.
● Dünyada, meydana gelen birçok doğa olayı vardır. Çok çeşitli nedenlerle meydana gelen bu doğa olaylarından günlük yaşamda en çok karşılaşılanlar’dan.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
YERKÜRE’NİN YAPISI Ortalama yörünge hızı 29,79 km/s, ekvatordaki dönü hızı da yaklaşık 0,46 km/s olan Yerküre, diğer gök cisimleri ve gezegenler arasında.
YER’İN YAPISI VE OLUŞUM SÜREÇLERİ
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
Küresel ısınma.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
HALİM GÜNEŞ.
DÜNYANIN GÖZLENEBİLİR KATMANLARI:
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Hal değişimi.
Isının Yayılma Yolları
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
DÜNYANIN YAPISI VE GENEL ÖZELLİKLERİ
ERTUĞRULGAZİ LİSESİ Ders : Coğrafya
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
GEZEGENLER VE YAPILARI
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
ÇEVRE SORUNLARI.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
Güneş Sistemi.
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek

Dünyamızın etrafını saran ve dünya ile birlikte dönen çoğunluğu gazdan oluşan katmana atmosfer yani hava küre denilmektedir. Bu katman yeryüzünden itibaren kendi içinde de katmanlara ayrılır. Her katman kendi içinde farklı sıcaklıklar barındırmaktadır bu nedenle de özellikleri ve gaz yoğunlukları farklıdır. Bu bölgeler yukarıdan aşağı doğru; Termosfer, Mezosfer, Stratosfer ve Troposferdir. Troposfer; bulut, yağmur ve rüzgarın oluştuğu yeryüzüne en yakın olan katmandır. Stratosfer; Kalınlığı 48 km’dir. Ozon tabakası bu katmanda bulunmaktadır. Güneşin zararlı etkileri bu katmanda filtrelenir. Mezosfer; Yaklaşık 45 km kalınlıktadır. Sıcaklık -100 dereceye kadar sıcaklık düşer. Termosfer; Yaklaşık 900 km. kalınlığındadır.

Dünyamızın ¾’ü sular ile kapılıdır. Göller, akarsular, yer altı suları hidrosferi yani su küreyi oluşturur. Yaklaşık 60 km. kalınlığında olan litosfer yani yer küre, üzerinde yaşadığımız katmandır. Taş ve topraktan oluşmaktadır. Okyanus tabanlarında ince, karalarda daha kalındır. Litosferde genellikle silisyum ve alüminyum bileşikleri bulunmaktadır. Bu nedenle litosfere, SİAL de denilmektedir. Yer kabuğu, püskürük kayaçlar, tortul kayaçlar ve başkalaşım kayaçlardan oluşmaktadır.

Yer kabuğunun hemen altından başlayan yaklaşık kilometrelik kalınlığı olan pirosfer yani ateş küre bulunmaktadır. Sıcaklık yaklaşık olarak 2000C derecedir. Bütün maddeler ve bileşikler genelde erimiş haldedir. Erimiş halde olan bu koyu kıvamlı sıcak sıvıya magma denilmektedir. Magma içindeki ağırlıklı bileşikler, silisyum ve manganezyum’dur. Yerkürenin merkezinde ve kalınlığı kilometrelik Barisfer yani ağır küre bulunmaktadır. Demir, nikel gibi maddelerden oluşur. Sıcaklık derecenin üstündedir. Her şey buhar halinde olsa da, büyük basınç olduğundan çekirdeğin katı olduğu düşünülmektedir.