Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYAMIZIN KATMANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYAMIZIN KATMANLARI"— Sunum transkripti:

1 DÜNYAMIZIN KATMANLARI

2 DÜNYA NEDİR ? Dünya, Güneş Sistemi'nin Güneş'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegenidir. Üzerinde yaşam formları barındırdığından emin olunan tek gezegendir. Dünya Samanyolu Galaksisi’nde yer alır. Uydusu Ay’dır.

3 DÜNYA VE KATMANLARI

4 *Hava küre (atmosfer)*
Dünyanın etrafında yer alan hava tabakasının adıdır. Hava küre; yeryüzünden uzaklaştıkça azalan bir yoğunluk sırasına göre dizilmiş, yükseldikçe seyrekleşen iç içe kürelerden ve katlardan meydana gelir. Fakat bu kürelerin farklılığı, isimleri ve yükseklik sınırları değişiktir.

5 Su küre (Hİdrosfer) Dünyamız belirli tabakalardan oluşmuştur. Bunlardan biride su küre yani hidrosfer tabakasıdır. Yeryüzünde olan tüm su kaynakları yani okyanuslar, denizler ve akarsular birleşerek hidrosferi oluşturmaktadır. Dünyamızın ¾’ünün su ile kaplı olduğunu biliyoruz, bu nedenle hidrosfer büyük bir tabakadır.

6 Taş küre (yer kabuğu) Taş Küre, yerkürenin kaya küresine verilen isimdir. Yerkabuğunun kalınlığı ortalama olarak km. olarak bilinmektedir. Bu kalınlık, dağların olduğu kısımlarda kalın, okyanuslarda daha incedir. En üst kısım ise, silisyum ve alüminyumdan oluştuğundan SİAL olarak adlandırılır.

7 ATEŞ KÜRE (MANTO) Yer kabuğunun altında bulunan katman ateş küre olarak adlandırılır. Ateş küreye manto da denir. Mantonun etrafında, üzerinde yaşadığımız, ince bir kaya olan dış tabaka vardır. Buna kabuk denir. Ateş küre çok sıcak bir katmandır. Ateş kürede bulunan maddeler sıvı haldedir. Bu sıcaklıkta kayaçlar erir, yapısında bulunan madenleri ve taşları eritir.

8 AĞIR KÜRE Ağır küre yerkürenin merkezinde bulunan kısımdır. Yaklaşık olarak km. derinlikten başlar, yerin tam merkezine kadar devam eder. Kalınlığının3.500 km. olduğu düşünülmektedir. Demir, nikel gibi yoğunluğu olan elementlerin sıvı halde olduğu düşünülmektedir. Sıcaklığın derecenin üstünde olması, bütün maddelerin gaz halinde olmasını sağlamaktadır. Çekirdeğin katı olduğu sanılmaktadır.


"DÜNYAMIZIN KATMANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları