İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
Advertisements

Teknik Resim Teknik resim, teknik elemanlar tarafından herhangi bir makinenin ya da bu makineye ait parçaların üretimi için kullanılan çizgi dilidir.
Mastarlar.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Hat Dengeleme.
Algılayanın Özellikleri 1. Beklentiler 2. İlgiler 3. Gereksinimleri 4. Bilişsel stilleri 5. İnançları 6. Bireysel değerleri.
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı Yusuf DOĞANAY.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM ETKİNLİĞİ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
T R E E K R S T N TEKNİK RESİM S M K K İ N M İ K
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Program Tasarım Modelleri
Ar-Ge Ödeneği Talep Edilen Araştırma ve Geliştirme Projeleri Hakkında Genelge.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
KARMA METAL İMALATLARINI SANATLA HARMANLIYOR
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
"İnsanların hayatına, faaliyetine egemen
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Çiti Kilim Örme.
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Problem Çözme ve Algoritmalar
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
ZTM307 Makine ve Mekanizmalar Teorisi 3.Hafta
BİNA PLANLARI Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL Teknik Resim.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
DÜŞÜNME.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
CİSİMLERİN GÖRÜNÜŞLERİNİ ÇIKARMA
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
F1 Kolorimetrik Hızlı Sonuç veren Biyolojik İndikatörler
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Yazar 1a, Yazar 2a, Yazar 3b and Yazar 4a
Sunum transkripti:

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL

İLETİŞİM Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL Arş. Gör. Cemal YILMAZ TEL: 0 295 64 79 e-posta: ivural@sakarya.edu.tr Oda No: T2-466 Arş. Gör. Cemal YILMAZ TEL: 0 295 64 96 e-posta: cyilmaz@sakarya.edu.tr Oda No: 402

Derse Getirilmesi Gereken Malzemeler T-cetveli 2 adet gönye (45°ve 30-60°) 3 adet kursun kalem * 2B uçlu * HB uçlu * H uçlu Daire sablonu Kaliteli silgi, kalemtıraş ve bant A4 ve A3 kağıtları Çizim dosyası ve malzemeler için çanta Temizlik mendili ve fırçası Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL 0 264 295 64 79 ivural@sakarya.edu.tr

Dersin Kuralları Ders ile ilgili konu anlatımları dersin ilk saatlerinde yapılacağı için geç gelmemeye çalışılmalıdır. Konu anlatımı bitip çizime geçildikten sonra herhangi bir ara verilmeyeceği için, istediğiniz zaman ara verebilirsiniz. Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL 0 264 295 64 79 ivural@sakarya.edu.tr

Teknik Resim Nedir? “Yapıların, Makine elemanlarının, ve en genel haliyle mühendislik ürünlerinin biçimini ve boyutlarını tarif etmekte kullanılan bir dildir.” Mühendisten işçiye kadar bütün teknik elemanlar arasındaki anlaşmayı sağlar, anlaşmazlıkları önler, belirli çizim teknikleri çerçevesinde özel çizgiler, işaretler ve semboller kullanılır. Teknik resimler serbest elle, çizim araç ve gereçleri ile veya bilgisayar ortamında çizilebilir. Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL 0 264 295 64 79 ivural@sakarya.edu.tr

Teknik Resim Nedir? Konustukları dil ne olursa olsun, dünyadaki tüm insanlar teknik resimler ile fikirlerini birbirlerine aktarabilirler. Bir mühendisin, mimarın veya tasarımcının zihnindeki yeni bir ürünü, makineyi, sistemi veya yapıyı diğer insanlara aktarabilmesinin en uygun yöntemi teknik resimdir. Bir tasarımın en basit formundan nihai durumuna gelinceye kadar tüm aşamalarında teknik resimler kullanılır. Teknik resim, üretimin standart, hatasız, düzenli ve daha ekonomik yapılmasını sağlar.

Teknik Resimin Yeri ve Önemi Küp veya silindir gibi basit geometrik parçalar yazılı veya sözlü olarak tarif edilebilir. Ancak daha karmaşık parçalar ve büyük projelerin bu şekilde anlatılması mümkün değildir. Yapıların da tüm parçaları, önce ayrıntılı olarak tasarlanır, teknik resimleri çizilerek projelendirilir ve daha sonra da inşa edilirler. Teknik resmin önemi, bu anlamda uluslar arası bir dil olmasıdır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde teknik resim kurallarına uygun olarak çizilen resimler ve bunlar esas alınarak imal edilen parçalar ve yapı elemanları aynı standarttadır. Dolayısıyla bütün mühendisler, teknik resim kurallarını iyi bilmelidirler.

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Çizim Masası ve Tahtası

Teknik Resim Araç ve Gereçleri T-Cetveli

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Gönyeler 30°-60° 45°

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Daire ve Yazı Şablonları

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Yazı ve çizimde kullanılan kurşunkalemler sertlik bakımından üç gruptur: – Sert Kalemler (H, 2H, 3H, …) – Orta sertlikte kalemler (HB veya F) – Yumuşak kalemler (2B, 3B, …) Yazı ve ölçülendirmelerde HB, ince çizgilerde F veya H, kalın çizgilerde 2B kullanılır. Sabit kalınlıkta çizdikleri için versatil (uçlu) kursun kalemler de tercih edilebilir. Bunların uç kalınlıkları 0,35mm, 0,5mm, 0,7mm ve 0,9mm ‘dir. Kursun Kalemler

Standart Kağıt Ölçüleri

Kağıtların Katlanması A0 , A1, A2 ve A3 formalarına çizilen resimlerin dosyalanarak saklanabilmesi için ebatlarının dosya büyüklüğüne düşürülmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu formalar A4 forması (210x297) esas alınarak katlanır. Katlama esnasında resmin sağ alt kösesinde bulunan başlığın (Antet) dosya açıldığında görülecek şekilde üste gelmesine dikkat edilmelidir. TS 88 'e göre standart hale getirilen katlama şekilleri yanda gösterilmiştir.

Standart Yazı Örneği

TS 88-20 EN ISO128-20, TS 88-24 EN ISO 128-24